7 varakkaiden tapaa, jotka haluat omaksua

Seitsemän varakkaiden tapaa, jotka myös sinä haluat omaksua

Vanhan viisauden mukaan rikastuminen on helppoa, mutta rikkaana pysyminen on paljon vaikeampaa.

Moni urheilija on joutunut kokemaan tämän karvaasti menestyksekkään uran jälkeen, kun elopainon nousun lisäksi rahatkin vielä hupenevat. Syynä on yleensä huonot tavat ja tottumukset: muuttuneeseen elämäntilanteeseen ole osattu uran aikana valmistautua eikä tilanteeseen ole ajoissa reagoitu uran ollessa jo ohi. Jokainenhan ymmärtää, että kaloritarve pienenee kun kovaa treenaaminen loppuu, jolloin ruokailutottumusten on muututtava vastaavasti. Ja taloudelliselta näkökantilta katsottuna aktiiviuran jälkeen rahaa ei virtaakaan enää palkan, palkkioiden ja sponsorisopimusten muodossa samalla tavalla kuin sen aikana. Rahan kulutuskaan ei voi siis enää olla samanlaista.

Yksi hyvin monista valitettavista esimerkeistä urheilijoista, jotka ovat tehneet henkilökohtaisen konkurssin, on entinen NBA tähti Antoine Walker. Hän menetti uransa aikana tienaamansa 108 miljoonaa dollaria, yksinkertaisesti tuhlaamalla ja luottamalla vääriin ihmisiin.


rikkaiden tavat


Tuttuja on myös tarinat äkkirikastujista, jotka ovat onnistuneet menettämään kaiken. Yksi heistä on englantilainen Roy Gibney, joka voitti lotosta jättipotin, mutta päätyi lopulta vararikkoon. Voittorahat hän sijoitti valtavaan luksuskartanoon, kilpahevosiin, autoihin ja matkusteluun maailman ympäri. Viimeinen niitti huonojen valintojen ketjussa oli avioero, minkä jälkeen luksuskartano vaihtui eloon äidin yksiössä.

Roy on julkisesti todennut valtavan rahamäärän olleen hänelle enemmän rasite kuin onnellisuuden lähde. Hän olisi varmasti voinut rahoillaan tuottaa itselleen ja ihmisille ympärilleen myös paljon pysyvää hyvää, jos hän vain olisi osannut. Hänenkin olisi pitänyt omaksua uudenlaiset tavat hallita omaa talouttaan, tehdä sellaisia valintoja, joita rikkaissa suvuissa pidetään itsestään selvyytenä. Itsestään selvyytenä niitä pidetään siksi, että nämä tavat opetetaan aina eteenpäin seuraavalle sukupolvelle, joka opettaa ne seuraavalle sukupolvelle - esimerkin voimin.

Se miten varakkaat ihmiset ovat varallisuutensta hankkineet vaihtelee, mutta pysyvästi rikkaiden tavassa käsitellä rahaa ja varallisuutta löytyy tiettyjä yhtäläisyyksiä. Hyvä uutinen on se, että myös sinä voit nämä tavat omaksua! Listasin alle näistä tavoista mielestäni seitsemän olennaisinta.

1. Varakkaat ihmiset investoivat koko ajan

Kirjoitin aikaisemmin artikkelissa Rikkaiden salainen kaava: osta varoja älä velkaa köyhän ja varakkaan kassavirtamalleista.

Varakkaiden kassavirtamallissa merkittävin ero köyhän malliin on varojen ja velkojen suhde. Rikas ostaa varoja ja köyhä velkaa. Auto ei ole sijoitus. Oma asunto ei ole sijoitus. Kumpikaan ei tuota mitään, vaan aiheuttavat vain menoja.

Rich dad poor dad kassavirtamalli

Ei ole täysin tuulesta temmattua sanoa, että raha tulee rahan luokse. Ihmiset, joilla on rahaa, laittavat rahan tekemään puolestaan töitä. Olipa kyse sitten osakkeista, kullasta, taiteesta, antiikista tai kiinteistöistä, pääsääntönä rikkaille on etsiä kohteita, jotka kasvavat arvoa ja antavat tuottoa.

Kuten yritysmoguli Warren Buffett on asian ilmaissut: "Investing is laying out money now to get more money back in the future."

Lopulta varakkailla ihmisillä on mahdollisuus toteuttaa suurimmatkin unelmansa, koska he luottavat pitkäaikaiseen mantraansa, johon sinunkin kannattaa uskoa: sijoita, sijoita ja sijoita.

2. Varakkaat ihmiset minimoivat sijoittamisen kustannukset

Edellisen kohdan mukaisesti varakkaat ihmiset käyttävät sijoitustensa tuotot aina uusiin sijoituksiin ja nauttivat korkoa korkolle ilmiöstä. Yhtä olennaista kuin itse sijoittaminen on, on huomioida mihin sijoittaa. Varakkaat ihmiset pyrkivät sijoittamaan sellaisiin kohteisiin, joissa sijoittamisen kustannukset ovat matalat.

Taustalla on hyvin yksinkertainen ajatus: kun sijoitusten tuotoista ei tarvitse maksaa merkittävää prosenttiosuutta rahoituslaitoksille, voi tuotot pitää kokonaan itsellään ja varmistaa positiivinen kassavirta. Näin varat, jotka säästyvät palkkioista voidaan käyttää uudelleeninvestointeihin.

Itse toteutan tätä ajattelua kuluttomien passiivisten indeksirahastojen eli omassa tapauksessa Nordnet Superrahastojen kautta.


sijoittamisen kustannukset

3. Varakkaat ihmiset eivät koskaan maksa täyttä hintaa

Miksi maksaa enemmän? Rikkaiden ihmisten tiedetään olevan säästäväisiä. He vain yksinkertaisesti tietävät milloin ja mistä ostaa.

Hyvä esimerkki on Black Friday ja sen ympärillä käyty keskustelu, että kaikki tuotteet eivät oikeasti ole tuolloin alennuksessa. Daa. Jos menet markkinamiehen lankaan, niin oma on häpeäsi. Jos kuitenkin keskität kalliit hankinnat Black Fridayhin ja tiedät mitä ostat eli tiedät ns. normaalin ja alennetun hinnan kyseisestä tuotteesta, niin ymmärrät myös saavasi selkeän hintaedun.

Jos puolestaan ostat sokkona sitä mitä sinulle halutaan myydä eikä sinulla ole suunnitelmallisuutta, niin todennäköisesti häviät omille impulseillesi sekä ammattimaiselle markkinoijalle.
alennus

Varakkaat ihmiset eivät myöskään koskaan maksa kokonaishintaa tai hyväksy pyyntihintaa. Myyjä haluaa myydä ja ostaja on vahvoilla hintaneuvotteluissa kunnes kaupat on tehty. Varakkaat ihmiset yrittävät aina löytää, valita ja neuvotella hyvän tarjouksen.

Omasta kokemuksta voin sanoa, että rahan säästämisestä ostaessa muodostuu lopulta kultainen sääntö. Se koskee kaikkia ostoksia, suuria tai pieniä. Jonkun mielestä on varmasti turhaa pyrkiä aina säästämään kun esim. verkko-ostoksia tekee, itse olen tottunut siihen, että käytän ostamiseen vähän enemmän aikaa ja etsin sen alennuskupongin sekä kierrätän kaikki laskut Mobifyn kautta. Kaikesta kulutuksesta x% alennusta on elämän ajan aika hemmetisti.

4. Varakkailla ihmisillä on monta tulonlähdettä

Yksi tulolähde ei vain tänä päivänä enää riitä.

Warren Buffettin sanoin: “If you don't find a way to make money while you sleep, you will work until you die.”

Juuri näin varakkaat ihmiset tekevät, heillä on useita tulolähteitä. Hajauttamalla sijoituksiasi ja ottamalla käyttöön useita tulolähteitä minimoit riskiäsi joutua negatiiviseen kassavirtaan. Toisin sanoen, älä laita kaikkia munia yhteen koriin.

Lisätulovinkkejä olen kerännyt artikkeliin: 50 lisätulovinkkiä - parhaat keinot ansaita lisätuloja


varallisuuden kasvattaminen

5. Varakkaat ihmiset haluavat nujertaa inflaation

Inflaation eli yleisen hintatason nousun vuoksi rahan arvo laskee ajan myötä. Tämä puolestaan vaikuttaa siihen, minkä arvoista rahasi on ja mitä voit sillä tehdä.

Varakkaat ihmiset ymmärtävät, että sijoittaminen omaisuuteen, jonka arvo kasvaa inflaatiota nopeammin, auttaa välttämään pääoman arvon menettämistä. Esimerkiksi kiinteistösijoittamista on perinteisesti pidetty hyvänä tapanä torjua inflaatiota. Inflaation lykkääminen on yksi merkittävimmistä avaimista taloudellisen hyvinvoinnin ylläpitämiseen.

Tällä hetkellä korkojen ollessa nollassa tai sen alle, ovat asuntovelalliset olleet tyytyväisiä. Kuitenkin asia toimii myös toisin päin ja moni sortuu pitämään säästönsä oman pankin nollakorkoa (0,0% tai 0,1%) tarjoavalla tilillä.

Nollakorkotilillä varojen makuuttaminen on suorastaan typerä taloudellinen päätös, on kyse sitten pienistä tai suurista summista. Markkinoiden parasta 0,8% korkoa tarjoaa Instabank täysin riskittömästi 100.000 eur asti. Ja tilin saa auki muutamassa minuutissa.

Inflaatio ja sijoittaminen

6. Varakkaat ihmiset suunnittelevat eläkkeelle siirtymistään

Varakkaat ihmiset ymmärtävät, että tavoitteeseen pääsemiseksi pitää olla kaksi asiaa olemassa. Tavoite ja suunnitelma tavoitteen toteuttamiseksi.

On tärkeää tehdä nyt työtä sen eteen, että taloudelliset tavoitteesi toteutuvat tulevina vuosina.

Jos haluat ostaa kiinteistön ulkomailta tai matkustaa ympäri maailmaa, kun olet tehnyt urasi, sinun on aloitettava budjetointi ja suunnittelu vuosia ennen tavoitteen ajankohtaa.

eläkkeelle siirtyminen ja varallisuus


7. Varakkaat ihmiset käyttävät luottokorttia oikein

Varakkaat ihmiset välttelevät korkoa kuin ruttoa.

Luottokortit ovat hyödyllisiä talouden tasapainottamisessa ja niitä kannattaa käyttää esimerkiksi palkkioiden saamiseksi tai matkavarausten tekemiseksi. Totuus on kuitenkin, että luottokortit symboloivat yleensä rahaa, jota sinulla ei ole. Jos luottokortin käyttö tarkoittaa korkojen maksamista, niin taloudellisesti järkevästi ajatteleva henkilö saattaa välttää ostoksen tekemistä kunnes siihen on oikeasti varaa.

Luottokortin käytössä on yksi hyvin yksinkertainen sääntö: hyödynnä luottokortin ilmainen maksuaika ja maksa koko lasku eräpäivänä ilman korkoja ja kuluja.

Komplett Bank luottokortti on markkinoiden paras ilmainen luottokortti. Se tarjoaa joustavuutta arkeen pitkällä jopa 50 pv korottomalla maksuajalla. Mikä parasta, kerrytät bonuksia ja etuuksia jokaisesta tekemästäsi ostoksesta ja voit ansaita sitä käyttämällä 200 eur vuodessa.

Komplett Bank luottokortti kokemuksia


-------

Varallisuuden rakentaminen vie aikaa ja se vaatii kurinalaisuutta. Omaksumalla oikeat tavat hallita talouttasi jo varhaisessa vaiheessa, olet kuitenkin jo matkalla oikeaan suuntaan. Lisäksi sinulla on tällöin kyvykkyys tehdä harkittuja muutoksia, jos taloudellinen tilanteesi äkillisesti muuttuu, suuntaan tai toiseen.

Hyvin pitkälti ero niiden ihmisten välillä, jotka elävät palkkapäivästä toiseen ja niiden, jotka saavat rahansa riittämään pienemmälläkin palkalla on kulutus-, säästö-, ja sijoitustottumuksissa. Sellaisten varojen hankkiminen, jotka ansaitsevat rahaa pääoman kasvulla, ja pitkäaikaisten sijoitusten tekeminen ovat ehdottomasti tapoja, jotka kaikilla rikkailla ihmisillä on yhteisiä.

Opettelemalla taloudellisesti viisaat tavat ja valitsemalla taloudellisesti järkevät vaihtoehdot on sinulla mahdollisuus ei vain kasvattaa, vaan myös säilyttää kasvattamasi varallisuus.

Kärsivällisyyttä ja onnea matkaan!


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------

Kommentit

  1. En ymmärrä yleistystä siitä, että varakkaat ihmiset eivät maksaisi täyttä hintaa. Aikamoisia yleistyksiä...
    Varmasti myös varakkaissa ihmisissä on eroja. Kun talous ei ole esteenä, voi maksaa täyden hinnan ja maksaa samalla vapautunutta vapaa-aikaa, kun ei tarvitse kyttäillä tarjouksia tai oikeaa ostohetkeä tuotteelle, jonka käyttätarve on nyt. On valinta maksaa nautinnosta, helppoudesta tai ajankäytön säästöstä. Uskon olevani varakas ihminen (en tiedä sinun käyttämää mittaria). Maksan mielelläni enemmän siitä, että elämäni on sujuvaa, voin käyttää aikaani parhaalla mahdollisella tavalla ja panostaa valitsemiini asioihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista.

      Kyllä, kirjoitus sisältää yleistyksiä. Uskon kuitenkin, että ne henkilöt, joilla on talous hallussa, on muutenkin suunnitelmallisempia, kuin ne joilla talous on retuperällä. Näin sellaisia tilanteita, joissa tuotteen käyttötarve on nyt, tulee vähemmän yllättäen vastaan, koska tilanteita ennakoidaan etukäteen. Enkä nyt puhu elintarvikkeista vaan tuotteista, joilla on merkittävää arvoa. He ennakoivat tilanteen ja hyödyntävät tarjouksen kun se tulee vastaan.

      Luonnollisesti kaikki eivät toimi näin. Mutta esimerkiksi Mark Cuban on tunnettu siitä, että hän hamstraa päivittäistavaroita, vaikkei hänen sitä tarvitsisi tehdä.

      Kirjoitin tästä artikkelissa:
      https://www.eurotarkka.com/2019/06/miljonaariksi-hammastahnaa-ostamalla.html

      Poista
  2. "Nollakorkotilillä varojen makuuttaminen on suorastaan typerä taloudellinen päätös, on kyse sitten pienistä tai suurista summista."

    Tässä lausunnossa on oijottu mutkat suoriksi.
    Tämä ei aina ole totta. Kannattaa myös miettiä paljonko rahaa on markkinoille sijoitettu ja mikä on tuotto-odotus. Nykyisessä pitkässä nousumarkkinassa kaikkea rahaa ei todellakaan kannata sijoittaa, vaan osa kannattaa nimenomaan jättää korkeakorkoiselle säästötilille odottamaan parempaa aikaa.

    On täysin eri asia omata 10 000 euron salkku joka romahduksessa puolittuu verrattuna 100 000 salkku. 10 000 euron salkun arvo on uudella pääomalla helppo tuplata, 100 000 ei olekaan niin helppoa.

    En sanoisi itseäni kovin varakkaaksi, mutta hyvin toimeentulevaksi. Osakesalkku 120 000, käteisvarat korkeakorkoisella säästötilillä n. 60 000 ja velaton n. 100 neliön asunto.

    Sijoittelen palkasta n. 500e kuukaudessa, koska markkinoiden ajoittaminen on mahdotonta. Silti en missään nimessä pumppaisi noita 60 000 puskuria/säästöä markkinoille tällä hetkellä. Se on tarkoitettu, joko romahduksesta ostamiseen tai kantamaan läpi huonojen aikojen, jotta tämän hetkisiä omistuksia ei tarvitsisi lähteä myymään.

    Monilla palstoilla ja blogeissa huomaa tämän pitkän nousukauden aiheuttaman hurmoksen. Monet sijoittavat kaiken minkä irti saavat ja todennäköisesti juhlien loppuessa ja krapulan alkaessa jälki on rumaa.

    Kirjoituksessasi on hyviä pointteja ja se on hyvinkin asiallinen, mutta tämä särähti korvaani ja kovin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista. Pieni väärinymmärrys, en tarkoittanut että markkinoilla kannattaa olla all-in & all-the-time. Tarkoitin sitä, että säästötileissä on eroa ja ei ole mitään järkeä pitää eurojaan nollakorkotilillä. Esim. Osuuspankki tarjoaa säästötilille tällä hetkellä juurikin 0,0% korkoa, kun taas mainitsemani Instabank 0,8%. Valitsin itse jälkimmäisen.

      Olen kanssasi täysin samaa mieltä, että nousumarkkina on jatkunut pitkään ja joskus se loppuu. Kirjoitin vuonna 2018 siitä, että onkohan pörssiromahdus jo ovella:
      https://www.eurotarkka.com/2018/09/porssiromahdus-tulee.html

      Itse romahdusta myös toivon, vaikka se hetkellisesti pahalta tuntuisikin, koska sijoitan tasaisesti joka kuukausi ja olen pitkällä +10 vuoden sijoitushorisontilla liikenteessä.

      Poista

Lähetä kommentti