Mitkä kotitalouksien laitteet kuluttavat eniten sähköä?

Mitkä kotitalouksien laitteet kuluttavat eniten sähköä?

Kaupallinen yhteistyö: Zmarta.fi.

Kotitalouksien sähkönkulutus on kautta linjan kasvussa sähköisten laitteiden määrän mukana. Laitteiden arkea helpottavasta luonteesta huolimatta kasvavat energiakustannukset asettavat omat rasitteensa kotitalouksille ajan mittaan. Monet kodinomistajat ovatkin pyrkineet tekemään kodeistaan mahdollisimman energiatehokkaita. Vaikka monissa perheissä sammutellaankin valoja ja muita laitteita ja jopa pyritään vähentämään television kaltaisten laitteiden päälläoloaikaa, suuret sähkölaskut ovat silti tosiasia. Näin päästään siihen, että monet pyrkivät tekemään kodeistaan entistä energiatehokkaampia ja pitämään sähkölaskut kurissa.

Suomen kaltaisissa kehittyneissä maissa kotitaloudet kuluttavat hyvin suuria määriä energiaa. Suuret sähkölaskut saavat kuluttajan kilpailuttamaan sähkösopimusta netissä ja näin säästämään sähkölaskuissaan. Hieman yllättäväkin fakta on se, että kotitaloudet itse asiassa kuluttavat vain 65 % energiastaan, kun taas jäljelle jäävä 35 % menee hukkaan. Samansuuntaiset luvut pitävät paikkaansa useimmissa kehittyneissä maissa ympäri maailman. Tutkimukset osoittavat myös, että keskimäärin kehittyneen maan asukas kuluttaa noin 40 kWh sähköä päivässä. Kun tätä ajatellaan rahallisesti vuositasolla, puhutaan noin 1 550 eurosta. 

Useimmissa kodeissa sähkönkulutus voidaan laitteittain jakaa viiteen pääluokkaan. Nämä luokat ovat:

1. Ilmastointi ja lämmitys – Tämän luokan laitteet vastaavat useimmissa kodeissa suurimmasta osuudesta sähkönkulutusta. Useimpien kotien lämmitys ja ilmastointi vie kuukaudessa sähköä 850 ja jopa 1 950 kWh:n väliltä. Tämä merkitsee noin 46 prosenttia keskimääräisen talouden sähkönkulutuksesta.

2. Veden lämmitys – Kotitaloudet käyttävät lämminvesivaraajien kautta veden lämmittämiseen keskimäärin 405 kWh:n verran energiaa. Tämä vastaa noin 14 prosentista kotitalouden sähkönkulutusta, vaikka ajallisesti laitetta käytetään vähän. 

3. Keittiö- ja pesulaitteet – Tähän luokkaan kuuluvat uunit, pakastimet ja jääkaapit, ja ne muodostavat keskimäärin 13 prosenttia kotitalouksien sähkönkulutuksesta. Näiden laitteiden määrä ja käyttöaika vaikuttavat suuresti talouden sähkönkäyttöön. 

4. Valaisinlaitteet – Keskimääräinen hehkulamppu kuluttaa sähköä 6 kWh kuukaudessa. Koska monissa kodeissa on noin 30–40 lamppua, muodostaa tämä luokka suunnilleen yhdeksän prosenttia tavallisen kotitalouden sähkönkulutuksesta. 

5. Medialaitteet - Televisiot, tietokoneet, puhelimet, pelikonsolit ja muut medialaitteet kuluttavat kuukaudessa keskimäärin 55 kWh. Nämä laitteet ovat käytössä yleensä hyvin pitkiä aikoja, mutta vastaavat kuitenkin vain 5 prosenttia kotitalouden keskimääräisestä sähkönkulutuksesta. 

Yksittäisten laitteiden käyttämä sähkö mitataan wateissa. Laitteiden muihin tunnuslukuihin kuuluvat jännite ja käyttöjännite. Useimmista laitteista nämä tunnusluvut löytyvät itse laitteesta tai sen ohjekirjasta. Tiedot ovat hyvin käyttökelpoisia määriteltäessä, paljonko energiaa laite tarvitsee toimiakseen, ja paljonko sen käyttö tulee maksamaan.

Kotona lojuu nykyisin valtava määrä laitteita. Monet ihmiset ovatkin alkaneet kiinnittää huomiota laitteisiin, jotka ovat tavallisesti kiinnitettyinä pistorasiaan. Tällaiset laitteet saattavat usein johtaa niin sanottuihin haamukuluihin. Haamukulut muodostuvat sähkölaitteista, jotka kuluttavat sähköä vaikka ovat sammutettuina tai lepotilassa. Mikroaaltouunit, televisiot, laturit ja jääkaapit käyttävät yleensä sähköä ollessaan kiinni pistorasiassa.

Laitteiden irrottaminen voi tutkimuksien mukaan tuoda tavalliselle kotitaloudelle säästöä noin 70 euron verran vuodessa, eli noin 5–10 prosentin verran tyypillisestä sähkölaskusta. Sähkön säästämisen tapana laitteiden irrottaminen pistorasiasta voi auttaa alentamaan haamukulujen kautta kertyviä kustannuksia. 

Muita tahokkaita ratkaisuja energian säästämiseen ovat:

1. Energiaa säästävien pistorasiasarjojen ostaminen. Nämä estävät laitteita käyttämästä energiaa silloin kun ne eivät ole käytössä.

2. Energy Star Appliance -hyväksyttyjen laitteiden käyttö. Ne käyttävät tavallisiin vaihtoehtoihin verrattuna vähemmän sähköä lepotilassa.

3. Käytä luonnonvaloa päivisin aina kun mahdollista. 

Monet laitteet tuovat helpotusta ja mukavuutta arkeen, mutta eivät ilmaiseksi. Niiden energiankäyttöä hillitsemällä rahaa jää muihin asioihin. Pienistä puroista kasvaa iso virta.


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit