Nordnet Superrahastot - ilmainen lounas?

Nordnet Superrahastot - ilmainen lounas?

Nordnet teki vuonna 2014 historiallisen teon Suomessa ja toi markkinoille ensimmäisen kuluttoman indeksirahaston - Nordnet Superrahasto Suomen -  joka seuraa Helsingin pörssin OMXH25-osakeindeksiä. Kuluttomuus tarkoittaa sitä, että rahastossa ei ole lainkaan merkintä- tai lunastuspalkkioita, eikä vuosittaisia hallinnointipalkkioita. Lisäksi Nordnet kattaa rahaston kaupankäynnistä syntyvät kulut.

Nordnet ei siis ansaitse rahastolla suoraan, vaan heille se on vain sisäänvetotuote, markkinointikeino uusien asiakkaiden hankkimisessa. Vanha sanonta kuuluu, että ilmaista lounasta ei ole olemassa eikä Nordnetin Superrahastot ole tästä poikkeus. Välitön maksaja näissä passiivisissa indeksirahastoissa on Nordnet itse ja sinulle ne ovat ilmaisia, mutta toki välillisesti Nordnet rahoittaa ilmaisen lounaan muiden palveluidensa hinnoittelussa. Ja ajatus tietysti on, että sinäkin käyttäisit ennemmin tai myöhemmin myös yhtiön muita tuotteita ja palveluja. Ainakin markkinoinnillisesti tämä on ollut Nordnetille jättipotti, sillä Suomessa ei taida olla yhtään talousblogia, jossa Superrahastoja ei mainittaisi. Toisaalta se kertonee siitä, että aika moni ko. rahastoihin myös oikeasti sijoittaa. Kirjoittaja myös.

Nordnet free lunch


Superrahastoista löytyy Suomen lisäksi Ruotsiin, Norjaan ja Tanskaan sijoittavat rahastot. Näihin liittyy 0,25 % valuutanvaihtokulu sekä merkinnän että lunastuksen yhteydessä, koska rahastomerkinnät tehdään euroissa, joten aidosti täysin kuluton vaihtoehto on siis vain Superrahasto Suomi.

Voit lukea lisää Nordnetin rahastoista täältä: Säästä rahastoihin 0 euron osto- ja myyntikuluilla

-----------------------------

Nordnet Superrahasto Suomi – kuluton indeksirahasto

Superrahasto Suomi on niin sanottu passiivinen indeksirahasto, joka seuraa OMXH25-indeksiä, eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Rahasto sijoittaa osingot uudelleen kasvurahastojen tavoin. Passiivisuus puolestaan tarkoittaa rahaston yhteydessä sitä, ettei rahaston taustalla ole lainkaan aktiivista salkunhoitoa vaan rahasto pyrkii vain jäljittelemään OMXH25-indeksin kehitystä mahdollisimman tarkasti.
 • Minimimerkintä on 15 euroa per rahasto. 
 • Yksittäinen asiakas voi sijoittaa Superrahastoon enintään 10 000 euroa päivässä. (Ei ole vielä tullut päiväraja vastaan.)
 • 0 € merkintä- ja lunastuspalkkio
 • 0 € hallinnointipalkkio
 • 0 € kaupankäyntipalkkiot
 • 0 € "jäi pieni präntti lukematta" -kulu
Superrahasto Suomi

Alla Morningstarin sivuilta yleiskatsaus Superrahasto Suomesta, rahaston koko 180 M€ ja arvon kehitys ollut huima vuodesta 2014 alkaen:

Nordnet Superrahasto

Muut pohjoismaiset superrahastot


 • Superfondet Norge seuraa OBX-indeksiä, eli Oslon pörssin 25 vaihdetuinta osaketta.
Nordnet Norja


 • Superfonden Sverige seuraa OMXSBGI-indeksiä, eli Tukholman pörssin 70 vaihdetuinta osaketta.

 • Superfonden Danmark seuraa OMXC20CAP-indeksiä, eli Kööpenhaminan pörssin 20 vaihdetuimman osakkeen kehitystä.

Minkälaisia kustannuksia rahastoissa yleensä on?

Superrahastot ovat kuluttomia, mutta minkälaisia kustannuksia rahastoissa yleisesti on? Tähän liittyen sain erittäin hyvän kysymyksen "Miten sijoitan rahastoihin" -kirja-arvostelun kommenttiosiossa, joka sopii hienosti tämän artikkelin aiheeseen. Lyhennetty versio kysymyksestä menee näin:

-----------------

Pari vuotta sitten pankkini myi minulle Säästöpankki Korko Plus B -rahaston. Rahaston kulut ovat seuraavat:
 • Merkintäpalkkio 0,5%
 • Lunastuspalkkio 0,5%
 • Hallinnointipalkkio 1,0%
 • Tuottopalkkio 1,02%
Miten näitä tulkitaan? Lasketaanko ne yhteen ja siinä on kokonaiskulut?

-----------------

Kysymys on aiheellinen, koska rahaston kustannuksilla on merkittävä vaikutus sijoitukselle saatavaan tuottoon ja korkoa korolle -efektiin.

               // Lue lisää: Perusasiat kuntoon 1: Korkoa korolle

Palkkioita ei lasketa yhteen vaan niillä on erilaiset aiheutumisperusteet. Merkintä- ja lunastuspalkkiot ovat esimerkin rahastossa 0,5%. Tämä tarkoittaa sitä, että ko. palkkio peritään sekä rahastosijoitusta tehtäessä (merkintä = osto) että rahasto-osuudesta luovuttaessa (lunastus = myynti). Jos siis henkilö sijoittaa rahastoon 100 euroa (ostaa), hän maksaa merkintäpalkkion 100 € * 0,5% = 0,50 €. Kun henkilö lunastaa takaisin (myy) rahasto-osuuksiaan esim. 50 eurolla hän maksaa lunastuspalkkion 50 € * 0,5% = 0,25 €. (Nordnet Superrahastoissa näitä palkkioita ei ole lainkaan ja minimisijoitus on 15 €. Eli pienelläkin sijoituksella pääsee kuluttomasti alkuun!)

Toisin kuin merkintä- ja lunastuspalkkio, hallinnointipalkkio ei ole riippuvainen sijoittajan toimista (merkintä/lunastus) vaan se on varallisuuden hoidosta syntyvä kustannus, jonka rahastoyhtiö perii. Hallinnointipalkkio lasketaan ja vähennetään päivittäin rahasto-osuuden arvosta ennen rahasto-osuuden arvon julkaistamista. Eli esimerkin tapauksessa 1,0% hallinnointipalkkiota ei erikseen makseta vaan se on jo rahaston arvosta pois. (Nordnet Superrahastoissa hallinnointipalkkioita ei ole lainkaan.)

Esimerki tapauksessa oleva tuottopalkkio 1,02% on ilmeisesti itse asiassa juoksevien kulujen palkkio (vrt. alla). Joskus nimittäin tuottopalkkio on sidottu indeksiin, jolloin salkunhoitajalle maksetaan vielä erikseen palkkio indeksin voittamisesta. (Pohjoismaisissa Superrahastoissa on 0,25% kustannus valuutanvaihdosta, Suomeen sijoittavassa ei ole tätäkään)

Rahastoja vertailtaessa on tärkeää lukea niiden rahastoesitteet, jotta palkkiorakenteen ymmärtää. Esimerkin rahaston esite löytää esimerkiksi Morningstarin sivuilta:
Dokumentit --> Virallinen rahastoesite - sivu 37:Kustannusten muodostuminen oli kerrottu puolestaan näin:

1. Merkintä-/lunastuspalkkio lasketaan merkinnän tai lunastuksen määrästä.
2. Hallinnointipalkkio lasketaan sijoitusrahaston arvosta ja veloitetaan rahaston varoista. Hallinnointipalkkio sisältää korvauksen asiamiesten käytöstä ja säilytyspalkkion, joka rahastoyhtiö maksaa säilytysyhteisölle rahaston arvopapereiden säilyttämisestä ja säilytysyhteisön muista lakiin perustuvista tehtävistä.
4. Juoksevat kulut on laskettu kuluneen 12 kuukauden toteutuneista kuluista. Ne sisältävät rahaston hallinnointi- ja säilytyspalkkiot sekä mahdolliset alarahastojen perimät palkkiot ja pankkien perimät tilikulut. Juoksevat kulut ovat samat kaikille sijoittajille. Ne eivät sisällä tuottosidonnaisia palkkioita eivätkä rahaston maksamia kaupankäyntikuluja, paitsi toisen rahaston osuuksien ostamisesta tai myymisestä mahdollisesti maksetut merkintä- ja lunastuspalkkiot. Juoksevien kulujen laskennassa huomioidaan, jos rahastolle hyvitetään palkkionpalautusta kohderahastosta. Juoksevien kulujen määrä voi vaihdella vuodesta toiseen.

Näillä eväillä toivottavasti kysyjällekin aukenee, miten ko. rahaston palkkiot muodostuvat.
-----------------

Lopuksi on tietysti todettava, että vaikka Superrahastot ovat erinomainen vaihtoehto niille sijoittajille, jotka haluavat minimoida sijoittamisen kustannukset, eivät ne kuitenkaan ole ilmaisia lounaita mitä tulee riskiin markkinoiden muutoksista. Samoin ei ole 100% varmuutta, että Superrahastot pysyvät kuluttomina maailman tappiin asti - vaikkei Nordnet olekaan indikoinut tähän muutosta. Aloittelevalle & kustannukset minimoivalle sijoittajalle ne ovat kuitenkin varsin vaikeasti lyötävissä oleva vaihtoehto.

Voit lukea lisää Nordnetin rahastoista täältä: Säästä rahastoihin 0 euron osto- ja myyntikuluilla

Olen lisäksi tehnyt ohjeet kuinka pääset konkreettisesti alkuun eli kuinka avata ilmainen Nordnet -arvo-osuustili.

*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Nordnet.*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Moikka. Ehtisitkö/viitsisitkö käydä katsomassa blogini uusinta päivitystä. Pitäisi purkaa kallis rahasto ja laittaa rahat pienempi kuluisiin, mut enhän mä tiedä onko siinä järkeä just nyt vai milloin. :)

  https://vacciniumoxococcos.blogspot.com/2018/11/haluaisko-joku-neuvoa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka, ehdin kyllä ja olitkin saanut jo vastauksen, mutta laitoin omani jatkoksi.

   Poista
 2. Superrahastot on kyllä minustakin "ilmainen lounas". Mä myös luulen, että ne pysyy ilmaisena vähintäänkin tosi pitkään. Ja jos ei - niin ei paniikkia, sitten arvioidaan mikä on sen hetken paras tapa kasvattaa rahojaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin ajattelen itsekin, on Superit nimittäin aikamoinen markkinointikeino myös Nordnetille ja varmasti moni ostaa ajan saatossa myös suoraan osakkeita ja ETF:iä.

   Poista

Lähetä kommentti