200 säästövinkkiä - parhaat säästövinkit yhdessä paikassa

200 parasta säästövinkkiä - säästövinkit yhdessä paikassa

Varsinkin näin vuoden alussa joulusesongin jälkeen moni pohtii omaa talouttaan ja kulutustaan. Peruskysymys "Miten säästää rahaa?" on kuitenkin hankala vastattava, koska säästämisessä kysyjän elämäntilanne vaikuttaa merkittävästi siihen, mikä silläkin hetkellä on relevantti säästökohde ja mikä ei.

Säästövinkki säästövinkit säästäminen

Oma opiskeluaikani meni pitkälti Pirkka Pastaa syödessä. Saan vieläkin suuhuni maun kermaisesta juusto- ja sienipastasta niin halutessani. Aikaa tästä on kulunut sen vertaa, että en edes tiedä myydäänkö niitä enää, kertonee jotain myös siitä minkälaisen yliannostuksen pastoista aikanaan sain. Säästäminen ruokamenoista tuolloin olisi ollut paljon hankalampaa verrattuna nykyiseen lapsiperhe-elämään, jossa ruokamenot näyttelevät isoa osaa kuukausikulutuksessa. On myös huomattava, että säästäminen ei tarkoita kynttilän valossa istumista ja kituuttamista vettä juoden ja näkkileipää syöden, vaan taloudellisen järkevästi elämistä ja oman kulutuksen tietoista hillitsemistä.

Säästäminen ja sijoittaminen kannattaa aloittaa heti

Jos korkoa korolle -ilmiö ei ole sinulle tuttu, voit lukea siitä kirjoituksestani: Perusasiat kuntoon 1: Korkoa korolle.

Säästövinkkejä on myös hyvin eritasoisia. Toiselle klassikkovinkki "myy auto" voi olla lähtösykäys elämää suurempaan säästämiseen. Toiselle koko ajatus auton myynnistä on punainen vaate, koska asuinpaikkakunnalla ei julkinen liikenne toimi tai se muuten vain on käytännön syistä mahdotonta. Kolmannella ei autoa vielä ole, vaan nimenomaan säästää sitä varten. Toinen lempisäästövinkkini on, "muuta pienempään / halvempaan asuntoon". Jollekin se voi laittaa aihion pyörimään takaraivoon, joka lopulta johtaa radikaaleihinkin toimenpiteisiin, kun taas itselläni ei ole aikomustakaan muuttaa. Mutta haluan silti etsiä säästökohteita ja sijoittaa palkasta säästämäni rahat, säilyttäen kuitenkin nykyisen elintasoni. Siinäpä pulma. Niinpä ajattelin aloittaa keräämään yhteen paikkaan Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistaa, jossa olisi meille kaikille jotakin, elämäntilanteeseen ja tuloihin katsomatta.

Kaikkien Aikojen Säästövinkkilista - KAS

Homma toimii näin. Aion kerätä Kaikkien Aikojen Säästövinkit -listaan, lyhyemmin KAS, kaikki ne vinkit säästämiseen, jotka vain voin löytää. KAS tulee olemaan siis jatkuvasti kasvava lista, joka aikaa myöten muodostuu kaikkien säästövinkkilistojen äidiksi, tai tapauksessani isäksi. KAS-sana (heh) puolestaan valikoitui sen mukaan, että voit mahdollisesti tulevaisuudessa bongata listalta uusia yllättäviäkin tapoja säästää: kas, enpäs ollut tajunnutkaan kokeilla tuota. 

Listasta on oletettavasti tulossa julmetun pitkä. Koska haluan, että tiedon lähde saa kunnian säästövinkistä, aion laittaa viittauksen nettisivuun tai blogiin, josta vinkki on peräisin. Tämä ei tarkoita että ko. taho olisi sinällään asian keksinyt, sillä aika moni on ymmärtänyt että ruoan valmistaminen tulee ulkona syömistä halvemmaksi, mutta haluan antaa kunnian sille jolle kunnia kuuluu. Edellä mainitussa tapauksessa se kuuluu Martoille, koska heidän kauttaan tuon vinkin ensin näin. Jos siis haluat hyvän säästövinkin KASiin, niin kommenttikenttään vaan rohkeasti lisäyksiä ja saat vinkin listalle sekä perään niin halutessasi oman blogisi / nimesi. Olisi mahtavaa saada tästä aktiivinen ja kasvava lista aikaiseksi, josta oikeasti olisi monelle hyötyä ja iloa. Tervetuloa mukaan!

Seuraavista lähteistä on peräisin paljon listalla olevia kohtia, joten en laita suoraa linkkiä säästövinkin perään vaan linkit löytyvät tästä: Martat, KuluttajaliittoFinancer, Taloussuomi, TalouteenCredico

KAS-lista koostuu seuraavista kategorioista:

------------------------
 1. Talous (23)
 2. Elintarvikkeet ja ruoka (46)
 3. Vaatteet ja kengät (30)
 4. Puhelin ja internet (16)
 5. Autoilu ja liikenne (18)
 6. Matkustus ja matkailu (13)
 7. Asuminen ja energia (19)
 8. Harrastukset, lemmikit ja urheilu (5)
 9. Eläminen ja vapaa-aika (25)
-------------------------
Yhteensä 195 säästövinkkiä sinulle! Ole hyvä. Kyllä se 200 vinkkiä tulee vielä aikanaan täyteen...


Talous säästäminen

1) Säästövinkit: Talous (23)

 1. Selvitä, mihin sinulla kuluu rahaa. (Taloussuomi)
 2. Budjetoi ja pysyttele budjetissa. (Taloussuomi). Työkaluja talouden seurantaan löydät blogin TYÖKALUT-osiosta.
 3. Siirrä joka kuukausi kiinteä summa rahaa säästöön kuun alussa. (Taloussuomi)
 4. Käytä luottokortin luottopuolta viisaasti. Maksa lasku kerralla pois ja säästyt korkokuluilta.
 5. Hanki markkinoiden paras ilmainen luottokortti, jonka käytöstä sinulle maksetaan jopa 200 euroa vuodessa:


 6. Älä säästä rahaa käyttelytilillesi, sillä käyttelytilin korko on niin alhainen, ettei korkoa kerry juuri lainkaan. (Financer)
 7. Säästä itsellesi vararahasto, joka luo taloudellista turvaa yllättäviä laskuja varten.
 8. Sijoita säästösi. (Taloussuomi)

 9. // Lue lisää osakesäästämisen aloittamisesta: Näin pääset alkuun

 10. Pyydä laskusi sähköpostitse, e-laskuna tai sovi suoraveloituksesta. Maksamattomat kännykkälaskut ovat usein syynä maksuhäiriömerkintöihin. Esimerkiksi suoraveloitus on hyvä keino huolehtia siitä, että lasku maksetaan ajoissa. Suoraveloituksella vältät ylimääräiset laskutuskulut ja myöhästymismaksut. (Credico)
 11. Ansaitse rahaa maksamalla laskut Mobifyn kautta. Saat 0,3% maksutapaetua jokaisesta maksamastasi laskusta! Mobify kokemuksia & 5€ bonuskoodi - voiko laskuja maksamalla ansaita?
 12. Tarkista veroilmoituksesi huolella ja varmista, että hyödynnät sinulle kuuluvat verovähennykset. (Taloussuomi)
 13. Muista hyödyntää alle 1000 € myyntien verovapaus pääomatuloista. Lisätietoja täällä.
 14. Etsi alennuskoodeja nettikauppoihin ja hyödynnä alennukset. (Taloussuomi)
 15. Jos sinulla on monia pieniä pikavippejä ja useita erilaisia velkoja, kannattaa lainat yhdistää yhdeksi isommaksi lainaksi. Näin voit säästää jopa satoja euroja vuodessa korkokuluissa. (Financer)


 16. Vertaile pankkipalvelujen ja lainojen hinnat.  (Financer).
 17. Tingi rohkeasti niissä paikoissa, joissa se on mahdollista. (Taloussuomi)
 18. Hanki säästöpossu, johon laitat kaikki ylimääräiset kolikkosi. (Taloussuomi)
 19. Keskittämällä palveluita samaan yritykseen saat usein paremman kokonaistarjouksen. Muista kuitenkin vertailu. (Taloussuomi)
 20. Maksa laina mahdollisimman nopeasti takaisin - pidempi laina-aika tarkoittaa suurempia kuluja. (Taloussuomi)
 21. Selvitä mihin tukiin olet oikeutettu ja hae niitä tukia. (Taloussuomi)
 22. Oletko oikeutettu opiskelija-, eläkeläis- tai johonkin muuhun alennukseen? Muista kysyä mihin alennuksiin olet oikeutettu, jos et ole asiasta varma. (Taloussuomi)
 23. Selvitä onko sinulla työsuhde-etuja ja hyödynnä ne. (Taloussuomi)
 24. Kirkollisvero. Vuosisäästö huima. Toki moni kokee kirkollisveron maksamisen periaatteellisena asiana ja tekee kirkko paljon hyvääkin, mutta yksittäisenä säästökohteena ylivertainen muihin vaihtoehtoihin nähden. (Veroton / kommenttikenttä)
 25. Vaihda ammattiliiton jäsenmaksu työttömyyskassaan. Säästö voi olla jopa satoja euroja vuodessa (Pe... / kommenttikenttä).

ruokamenoista säästäminen2) Säästövinkit: Elintarvikkeet ja ruoka (46)

 1. Valmista ruokaa itse ja leivo. (Martat)
 2. Hyödynnä hävikkiruokakauppa. Hävikkiruoka ei aina tarkoita parasta ennen päiväystä lähenteleviä tuotteita, vaan netin palveluihin (matsmart, fiksuruoka) päätyy paljon tuotteita myös esim. muuttuneiden pakkausten ym. syiden takia, eli täysin käyttökelpoisia ja uusi tavaroita. (Nuukis / nuukis.blogspot.com/)


 3. Poimi marjat itse pakkaseen. (Taloussuomi)
 4. Kerää sieniä ja kuivata ne säilytykseen. (Taloussuomi)
 5. Käytä muutkin luonnon antimet hyväkseen, esimerkiksi nokkosesta saa tehtyä maukkaan keiton. (Taloussuomi)
 6. Suunnittele ostokset. (Martat)


 7. Tee ostoslista ennen kauppaan menoa, silloin ostat vain sitä mitä tarvitset. (Kuluttajaliitto)
 8. Viikon ruokalistan tekeminen kannattaa aloittaa tarjousten tai olemassa olevien raaka-aineiden pohjalta. (Säästöjossu)
 9. Kun olet suunnitellut ruokalistan, voit tehdä joitain ruokia suuremman määrän ja pakastaa osan. (Kuluttajaliitto)
 10. Kun tulet kotiin nälkäisenä ja väsyneenä, on kätevää kun kotona on helposti lämmitettäviä ruokia. Samalla vaara sortua nopeaan, mutta kalliiseen ja ravintoarvoltaan vähäiseen pikaruokaan vähenee. (Kuluttajaliitto)
 11. Osta ja tee vain se, minkä ehdit syödä ennen ruoan pilaantumista. (Martat)
 12. Hyödynnä tähteet. (Martat)
 13. Ota välillä eväät töihin. (Martat)

 14. Työpaikkalounas säästäminen

 15. Ota omat eväät matkalle, tapahtumiin ja elokuviin. Naposteltavat ja juomat maksavat usein monin verroin enemmän tapahtumissa verrattuna kaupan hintoihin. (Financer)
 16. Vertaile hintoja eri kauppojen välillä. (Martat)
 17. Vertaile pienellä painettuja kilohintoja kauppojen hintamerkinnöissä. (Kuluttajaliitto)
 18. Vältä ostoksia kioskeilta ja huoltoasemilta. (Martat)
 19. Älä mene nälkäisenä kauppaan. (Martat)
 20. Käytä omaa kauppakassia. Viisi muovikassia viikossa voi tehdä 65 € vuodessa. (Martat)
 21. Pienet heräteostokset kasvattavat menoja. (Kuluttajaliitto)
 22. Heräteostoksien välttäminen on helpompaa, kun kaupassa pyrkii toimimaan nopeasti ja suunnitelmallisesti, ostoslistaan pidättäytyen. Kauppiaathan pyrkivät siihen, että viihtyisimme kaupassa mahdollisimman pitkään so. altistuisimme ostoherätteille mahdollisimman paljon. (Säästöjossu)
 23. Osta salaatti salaattibaarista, jossa voit kerätä mieleisesi salaattiannoksen. Salaatti yleensä punnitaan painon mukaan ja näin maksat vain siitä, mitä syöt. (Credico)
 24. Hanki peruskeittokirja, josta löydät tavallisimpien ruokien valmistusohjeet. (Kuluttajaliitto)
 25. Muista, että jokainen uuniluukun aukaisu laskee lämpötilaa noin 25 astetta. (Kuluttajaliitto)
 26. Käytä hellaa säästeliäästi. Kun teet ruokaa, älä pidä hellaa päällä täydellä teholla, kun ruoka on jo alkanut kiehumaan. Laita kattilaan myös kansi, jolloin lämpö pysyy tehokkaammin kattilan sisällä. (Financer)
 27. Parasta ennen ei tarkoita käyttökelvotonta. Tunnista ero viimeisen käyttöpäivän ja paras ennen –päiväyksen välillä. Maito ei mene pilalle heti, kun parasta ennen-päiväys ylittyy. Monet ruuat ovat syömäkelpoisia vielä monta päivää sen jälkeen, kun niiden päiväys umpeutuu. (Financer) 
 28. Korvaa liha kasviksilla. Keskiverto suomalainen syö 60 kiloa lihaa vuodessa? Esimerkiksi syöpäjärjestöt linjaavat, että terveellinen määrä lihaa viikossa olisi 300 grammaa. Lisäksi liha on kalliimpaa kuin pavut, herneet ja linssit, jotka ovat hyvä vaihtoehto lihalle. (Credico)
 29. Hanki termospullo. Jos työpaikalla tai koulussa ei ole ilmaista kahvitarjoilua, ota oma termospullo mukaan. Ahkeran kahvinjuojan kannattaa poimia tämä säästövinkki talteen, sillä näin voit säästää jopa 20 euroa viikossa. (Financer)
 30. Lopeta kahvinjuonti ja korvaa se luonnosta kerätyillä yrteillä. PenniRoponen.
 31. Suosi kauden kasviksia ja tarjouksia. Hyvän ruuan ei tarvitse olla kallista. (Financer)
 32. Kasvata vihanneksia tai yrttejä kotona. Vaikka sinulla ei olisi mahdollisuutta puutarhaan, voit kasvattaa esimerkiksi yrttejä keittiössä tai muualla kotonasi. (Credico)
 33. Pienellä panostuksella voi saada omasta puutarhasta helposti lähes ilmaista ruokaa. Raparperi, eri salaatit, herne, herukkapernsaat ja omenapuut ovat varsin tuottoisia. Satoa voi säilöä tai vaikkapa vaihtaa kopallisen omenia naapurin kanssa hänen keräämiin metsämarjoihin/sieniin jne. Eurot ojennukseen / kommenttikentä
 34. Pidä annoskoot kohtuullisina. Älä syö enempää kuin tarvitset. Ylensyöminen ei ole hyväksi terveydelle eikä myöskään lompakolle. (Financer)
 35. Älä osta turhia juomia. Juo vettä, älä limua tai mehua. Hanaveden juominen on lähestulkoon ilmaista. (Financer)
 36. Miksi maksaisit kalliista pullovedestä, kun voit pullottaa sitä itse kraanasta? Ota tavaksi pullottaa vettä mukaan päivän ajaksi ja vältät kalliin pulloveden, kun jano yllättää. (Credico)
 37. Suosi halvempia leipiä. Jos ostat leipää kaupasta, valitse halvempi merkki tai tuote. Lähes jokaisesta leivästä löytyy samankaltainen mutta halvempi versio. Myös esimerkiksi näkkileipä on terveellisempää ja usein myös halvempaa verrattuna vaaleaan leipään. (Financer)
 38. Panosta aamupalaan. Syö aamulla tukeva, mutta edullinen aamupala. Smoothie, puuro tai kananmunat ovat edullisia vaihtoehtoja, jotka voi tuunata omaan makuun sopiviksi. Tukevan aamupalan avulla nälkä ei iske kovinkaan nopeasti. (Financer)
 39. Älä osta vauvanruokia turhaan. Kun vauva on tarpeeksi vanha, tee itse lapselle ruokaa suositusten mukaan. Kaupasta ostetut ruuat ovat kalliimpia. (Financer)
 40. Osta kauppojen omia merkkejä. (Taloussuomi)
 41. Pyri ostamaan -30% ja -60% tuotteita ja laita ne vaikka heti pakkaseen. (Taloussuomi)
 42. Mikäli sinulla on bonuskortteja, käytä niitä. (Taloussuomi)


 43. Valitse kori ostoskärryjen sijaan - korin täyttyessä mietit ostoksiasi tarkemmin. (Taloussuomi)
 44. Hävikin vähentämiseksi kannattaa kiinnittää huomiota myös ruoan huolelliseen kuljettamiseen ja säilyttämiseen. Pidä jääkaappi järjestyksessä ja inventoi kaapit. (Säästöjossu)
 45. Etnisistä kaupoista voi tehdä hyviä löytöjä. Esimerkiksi pavut maksavat alle puolet mitä marketeissa. Myös kaikenlaisia kastikkeita, mausteita ja esim bambua saa edullisesti. Resepteissä kannattaa myös tutustua ulkomaalaisiin ruokiin. Usein maukkaita ja edullisia. (Anonyymi/kommenttikenttä)
 46. Jos juo paljon Vichyä tai virvoitusjuomia, kannattaa hankkia Sodastream, Mysoda tai vastaava hiilihapotuslaite. Kuplajuomiin saa myös makuja ja tulee pidemmällä ajalla paljon edullisemmaksi kuin kaupan pullot. Ja lisäksi tulee juotua paljon enemmän vettä kuin normaalisti. (JanniK/kommenttikenttä)
 47. Lopeta sokerin syöminen: esim. makeiset, kahvileivät, murot, sokeroidut mehut ja limpparit. Samalla vähenee yleensä myös huonojen rasvojen syöminen ja painonhallinta helpottuu. Toki juhlat ovat erikseen ja silloin voi herkutella. (Nimetön/Kommenttikenttä).

 48. vaatemenoista säästäminen


3) Säästövinkit: Vaatteet ja kengät (30)

 1. Selvitä, mihin sinulla kuluu rahaa. (Taloussuomi)
 2. Osta tarpeeseen. (Martat)
 3. Hanki vaatteita, joista todella pidät. (Martat)
 4. Hyödynnä alennusmyynnit. (Martat)
 5. Valitse laadukasta ja kestävää. (Martat)
 6. Päivittäiseen käyttöön tulevien vaatteiden ostossa kannattaa panostaa laatuun. Laadukkaat vaatteet kestävät usein paremmin toistuvaa pesua kuin halvalla hankitut. (Kuluttajaliitto)
 7. Pese ja hoida vaatteitasi oikein. (Martat)
 8. Vähennä heräteostoksia. (Martat)
 9. Lainaa tai vuokraa harvoin tarvittavia juhlavaatteita. (Martat)
 10. Vaihtakaa vaatteita ystävien kanssa - kaikki hyötyvät. (Taloussuomi)
 11. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Kokeile perinteisiä tai sähköisiä kirpputoreja. (Kuluttajaliitto)
 12. Mieti mitä todella tarvitset ja laita asiat tärkeysjärjestykseen. (Kuluttajaliitto)
 13. Ompele ja korjaa itse vaatteita. Jo pienilläkin taidoilla saatat pelastaa jonkin vaatteen. (Kuluttajaliitto)
 14. Kannattaa ostaa vaatteita, jotka voi pestä itse koneessa tai käsin. Kemiallinen pesu on sekä kallista että ympäristöä rasittavaa. (Kuluttajaliitto)
 15. Panosta laadukkaisiin kenkiin. Halvat kengät kestävät korkeintaan yhden kesän/talven, mutta laadukkaat kengät kestävät käyttöä vuosia tai jopa vuosikymmeniä, kun pidät niistä huolta. (Financer)
 16. Pelasta valkoiset vaatteesi. Voit valkaista vaatteet sen sijaan, että heität ne menemään esimerkiksi ruokasoodalla tai kloorilla. (Financer)
 17. Vaatteista saa ummehtuneet hajut pois liottamalla puoli tuntia etikkavedessä (5l/1 dl) ennen varsinaista pesua (Veera Saloheimo).
 18. Kenkien hajunpoistoon toimii ruokasooda: ripottele kerros ruokasoodaa kengän pohjan peitoksi, anna vaikuttaa hetki ja imuroi pois. Toinen kikka on pakastaminen talvella ulkona tai kotona pakastimessa (Veera Saloheimo).
 19. Nahkakengistä saa valkoiset suolarannut pois hankaamalla rätillä, joka on kasteltu etikkaveteen (Veera Saloheimo).
 20. Nahkakengät kannattaa säännöllisesti lankata. Kaikille kengille sopii suojaaminen kosteussuihkeella (Veera Saloheimo).
 21. Kannattaa käyttää vaihdettavia pohjallisia kengissä, ne lisäävät käyttöikää (Veera Saloheimo).
 22. Kengännauhat voi tarvittaessa vaihtaa. Hanki vaikka uusi väri piristämään jalkineita (Veera Saloheimo).
 23. Jos mustat vaatteesi haalistuvat, voi niiden väriä palauttaa käyttämällä pyykkikoneessa pesun yhteydessä tähän tarkoitettua ainetta. (Taloussuomi)
 24. Osta vaatteita, joita voit käyttää monipuolisesti eri asuissa. (Taloussuomi)
 25. Älä mene tappamaan aikaa kauppoihin ja kirppiksille, ellei ole oikeasti tarvetta ostaa jotain asiaa. Vältyt turhilta heräteostoksilta. (Karpalo)
 26. Voit pestä myös tavallisessa pesukoneessa takkeja jotka "vaativat" kemiallista pesua. Villapesuohjelma 30-astetta, 800 kierrosta linkous ja villapesuaine sekä huuhteluaine Puhdistuu ja raikastuu sekä ja ovat käyttövalmiit jo seuraavana päivänä. (kommenttikenttä).
 27. Kannattaa vaihtaa kaikki kertakäyttötuotteet vastaaviin kestoversioihin: kestovaipat, kestokuukautistuotteet, metallinen karvanajohöylä, pestävät pillit. (Malitsu)
 28. Tekstiilit kuluvat eniten pesussa, joten vaatteita ei kannata pestä ennen kuin ovat oikeasti ehtineet likaantua. Halvimmaksi pyykkäys tulee pesupähkinöillä, ja jos kaipaa huuhteluainetta, sen voi korvata tavallisella etikalla. (Malitsu)
 29. Älä kanna nesteitä kaupasta, vaan osta palasaippuaa ja palashampoota. (Malitsu)
 30. Hyödynnä kestotalouspaperi tavallisen talouspaperin ja mehiläisvahakääreet tuorekelmun tilalla. (Malitsu)

  Puhelin ja internet säästäminen säästövinkit

4) Säästövinkit: Puhelin ja internet (16)

 1. Mieti, mikä operaattori ja liittymätyyppi sopii sinulle parhaiten. (Martat)
 2. Puhelinliittymä kannattaa kilpailuttaa silloin tällöin. (Martat) 


 3. Nykyään liittymät rajattomilla puheluilla, viesteillä ja mobiilidatalla ovat yleisiä. Kun käyttö on rajatonta, ei lasku pääse yllättämään. Jos kuitenkin käytät esimerkiksi nettiä vain vähän puhelimella, voi mobiilikatolla varustettu liittymä tulla edullisemmaksi. (Martat)
 4. Ole tarkkana erilaisten luottokortilta suoraan veloitettavien kk-sopimusten kanssa (Netflix, Viaplay, Spotify ym.). Monesta yhtäaikaisesta palvelusta kertyy yllättävän suuri vuosilasku. 5. Kokeile maksullisten suoratoistopalveluiden sijaan ilmaisia suoratoistopalveluja


 6. On tärkeää maksaa puhelinlasku ajallaan. Maksamattoman laskun summa kasvaa helposti yllättävän suureksi. Ota heti yhteyttä puhelinyhtiöön, jos huomaat ettet pystykään maksamaan laskua. (Kuluttajaliitto)
 7. Ota käyttöön saldomuistutukset ja –rajoitukset, estot – huomaa kuitenkin, että niistä voidaan periä lisämaksuja. (Martat)
 8. Katkaise mobiililaitteidesi mobiilidata kokonaan matkustaessasi Euroopan ulkopuolelle. Näin säästyt yllättäviltä tiedonsiirtolaskuilta kotiin palatessasi. (Credico)
 9. Jos laskut karkaavat käsistä, harkitse siirtymistä prepaid-liittymän käyttöön. (Kuluttajaliitto)
 10. Voisitko mennä käymään tai kirjoittaa kirjeen soittamisen sijaan. (Martat)
 11. Vältä puheluja maksullisiin palvelunumeroihin ja osallistumista erilaisiin kilpailuihin ja äänestyksiin. Puhelimeen voi asentaa eston, jolloin siitä ei voi soittaa maksullisiin numeroihin. (Kuluttajaliitto)
 12. Tekstiviesti tulee usein halvemmaksi kuin puhelu. Mieti, mitkä asiat voisit kertoa puhelun sijaan tekstiviestillä. (Kuluttajaliitto)
 13. Perheen tai kavereiden kesken puhelut tulevat halvemmiksi, jos kaikilla on sama operaattori. Vertaile operaattorin hintoja, jos soitat myös muihin numeroihin. Joskus halvat puhelut operaattorin omiin numeroihin kustannetaan kalliimmilla hinnoilla muihin. (Kuluttajaliitto)
 14. Kun ostat uuden puhelimen, mieti tarvitsetko ihan uusinta mallia. Uusimmat puhelimet ovat usein satoja euroja kalliimpia kuin vähän vanhempi malli. (Financer)
 15. Hyödynnä ilmaisia viestisovelluksia. Jos lähetät paljon tekstiviestejä tai puhut usein puhelimessa, kannattaa viestien lähettäminen sekä puheluiden soittaminen tehdä ilmaisilla nettisovelluksilla. Esimerkiksi WhatsApp ja Skype ovat tällaisia sovelluksia, joiden avulla voit soittaa ja lähettää viestejä ilmaiseksi – maksat vain Internetin käytöstä. (Financer)
 16. Suosi sähköpostia ja chattia. Sähköpostitse ja chatilla voit hoitaa monia asioita ilman, että sinun täytyy matkustaa asiakaspalvelupisteeseen tai soittaa kalliisiin palvelunumeroihin. (Financer)


Liikkuminen säästäminen

5) Säästövinkit: Autoilu ja liikenne (18)

 1. Suosi joukkoliikennettä, jos se on mahdollista. Sarjalippu tai kausikortti tulee edullisemmaksi, jos liikut säännöllisesti. Muista selvittää myös mahdollisuutesi erilaisiin alennuksiin. (Kuluttajaliitto)
 2. Jos et tarvitse ajoneuvoasi, tee ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto ja voit säästää jopa satoja euroja vuodessa. 


 3. Mieti, voitko vaihtaa oman auton käytön kävelyyn tai pyöräilyyn. (Kuluttajaliitto)
 4. Autolla ajaessa hoida monta asiaa samalla kerralla. (Martat)
 5. Siirrä auto seisontavakuutukseen osaksi vuotta. (Martat)
 6. Vaihda itse renkaat autoosi äläkä käytä rengashotelleja. (Financer)
 7. Vertaile autohuollon ja katsastuksen hintoja. (Financer). Se onnistuu esimerkiksi Kilpailuttaja -verkkopalvelun kautta ilmaiseksi.
 8. Luovu omasta autosta. (Martat) Äläkä nyt näe punaista vaikka tämä listalla onkin...
 9. Jaa kustannuksia kimppakyydeillä. (Martat)
 10. Aja taloudellisesti, vältä joutokäyntiä ja kylmäkäynnistystä. (Martat)
 11. Joustava ajotyyli tulee halvemmaksi. Nopeat kaasutukset ja äkilliset jarrutukset vievät bensaa ja kuluttavat autoa. (Kuluttajaliitto)
 12. Muista, että voit vähentää työmatkakulut verotuksessa omavastuuosuuden jälkeen. Lisätietoja saat verottajan verkkosivuilta. (Kuluttajaliitto)
 13. Kun auton käynnistää talvella ja moottori on jäässä, auto voi kuluttaa viiden ensimmäisen ajokilometrin aikana jopa 20-100 prosenttia enemmän bensiiniä kuin normaalisti, riippuen ulkoilman lämpötilasta. Lämmitä auton moottori 1,5-2 tuntia ennen käynnistystä, jos se on mahdollista. (Kuluttajaliitto)
 14. Poista takakontista turhat ja painavat tavarat. Poista suksiboksi auton katolta silloin, kun et sitä tarvitse. (Kuluttajaliitto)
 15. Ajoneuvovakuutus on kaikille pakollinen, mutta pohdi mitä muita vakuutuksia autollesi tarvitset. Vertaile eri vakuutusyhtiöiden hintoja. (Kuluttajaliitto)
 16. Huolehdi säännöllisesti autosi kunnosta. Näin säästät korjauskuluissa ja saat paremman jälleenmyyntihinnan autostasi, kun haluat myydä tai vaihtaa sen. (Kuluttajaliitto)
 17. Auto-ostoksilla muista, että halvan auton huoltokustannukset voivat kasvaa yllättävän suuriksi. (Taloussuomi).
 18. Koita myös valita auto, joko kuluttaa mahdollisimman vähän. (Taloussuomi)

Matkailu säästäminen

6) Säästövinkit: Matkustus ja matkailu (13)

 1. Kun lähdette matkalle, ota matkalle mukaan omat eväät. Lentokentiltä ja juna-asemilta ostetut ruuat ja juomat ovat todella kalliita. (Financer) 
 2. Hotellihuone on usein vain nukkumista varten, joten et välttämättä tarvitse viiden tähden hotellia, vaan halvempikin riittää. (Financer) 
 3. Kilpailuta lennot ja hotellit ja muista hakea korvauksia, jos lentosi on myöhässä, peruttu tai ylivarattu (Financer)


 4. Syö siellä, missä paikalliset ihmisetkin syövät. Ruoka on usein maittavampaa sekä halvempaa.  (Financer) 
 5. Ota matkalle mukaan käteistä rahaa, sillä ulkomailla tehdyistä käteisnostoista peritään lähes aina lisämaksuja. Varmista myös, ettei luottokorttisi peri lisämaksuja eri valuutalla tehdyistä ostoista.  (Financer) 
 6. Ennen rahanvaihtoa vertaile valuuttakursseja. Lentokentällä valuutanvaihto voi olla huomattavasti kalliimpaa, sillä kurssit ovat huonompia kuin kaupungilla sijaitsevissa toimipisteissä. Monesti pankin kurssi voi vaikuttaa edulliselta, mutta pankkien kurssietu katoaa äkkiä palvelumaksuihin. (Credico)
 7. Varaa lennot hyvissä ajoin, sillä ne ovat sitä halvempia mitä aikaisemmin varaat.  (Financer) 
 8. Edelliseen vinkkiin verrattuna vähän nurinkurisesti: matkaillessasi pyri hyödyntämään äkkilähdöt. (Taloussuomi)
 9. Vältä sesonkiaikoja matkailussa - sesongin ulkopuolella matkustaminen on usein huomattavasti halvempaa. (Taloussuomi)
 10. Kilpailuta vakuutuksesi. Vertaile esim. matkavakuutuksen hinnat ja tarkista, kuuluuko luottokorttiisi ilmainen matkavakuutus. Tarkista myös, kuuluvatko matkatavarat kotivakuutuksesi piiriin. (Financer)


 11. Tarkista myös, kuuluuko ammattiliiton jäsenmaksuusi matkavakuutus. Vapaa penninvenyttäjä
 12. Vuokraa oma asuntosi matkan ajaksi esimerkiksi Airbnb:n avulla. (Taloussuomi)
 13. Hanki myös oma loma-asuntosi vaihtoehtoisilla tavoilla äläkä aina varaa hotellia. (Taloussuomi)

energian säästäminen säästövinkit

7) Säästövinkit: Asuminen ja energia (19)

 1. Sähkölaskussa maksetaan sähköstä ja sen siirrosta. Voit vaikuttaa vain sähkön hintaan, koska siirtohinta määräytyy asuinpaikallasi olevan sähköntoimittajan hintojen mukaan. (Kuluttajaliitto)
 2. Voit vertailla sähkön hintoja esimerkiksi www.kilpailuttaja.fi -verkkosivulla. Tarvittaessa voit tehdä muutoksia sähkösopimukseesi sähköyhtiöön soittamalla.


 3. Hanki energiaa säästäviä lamppuja tavallisten hehkulamppujen tilalle, varsinkin paikkoihin, joissa palaa valo usein. Jos yksi 60 watin hehkulamppu on päivässä kahdeksan tuntia päällä, se kuluttaa vuosittain jopa 15 euroa. Valot kannattaa muistaa sammuttaa aina, kun poistuu huoneesta yli kymmeneksi minuutiksi. (Credico)
 4. Sulje aina laitteet, joita et käytä. Myös laitteiden valmiustila kuluttaa yllättävän paljon sähköä.
 5. Sammuta valot lähtiessäsi kotoa tai kun olet huoneesta pidemmän aikaa poissa. Sammuta valot, kun poistuu huoneesta yli 10 minuutiksi. (Kuluttajaliitto)
 6. Jääkaapin oikea lämpötila on +5 ja pakastimen -18 astetta. Jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 prosenttia. (Kuluttajaliitto)
 7. Sulata jääkaappi ja pakastin säännöllisesti (vähintään 1-2 krt/vuosi). Pakastimen seiniin kertynyt jääkerros lisää energiankulutusta. (Kuluttajaliitto)
 8. Kylmälaitteet tulee sijoittaa erilleen astianpesukoneesta, liedestä ja pattereista. (Kuluttajaliitto)
 9. Ilman pitää päästä kiertämään vapaasti kylmälaitteiden ympärillä. Jos ilma ei kierrä kunnolla, sähkönkulutus voi jopa kolminkertaistua. Muista silloin tällöin imuroida pölyt myös jääkaapin takaa! (Kuluttajaliitto)
 10. Puhdista pesukoneen nukkasihti. Puhdas kone toimii tehokkaammin. (Kuluttajaliitto)
 11. Pese pyykkiä tai tiskejä vain täydellä koneella. Jos koneessa on puoliteho-ohjelma tai muita energiaa säästäviä ohjelmia, käytä niitä. (Kuluttajaliitto)
 12. Huolehdi, että ikkunoissa ja ovissa on kunnon tiivisteet talviaikaan. (Kuluttajaliitto)
 13. Tuuleta talvella nopeasti läpivedolla. (Kuluttajaliitto)
 14. Jo yhdenkin asteen lasku lämpötilassa vaikuttaa energiankulutukseen. (Kuluttajaliitto)
 15. Vesimaksusi voi olla kiinteä tai se voi riippua veden kulutuksesta. Joka tapauksessa on järkevää säästää ympäristöä ja energiaa ja välttää etenkin lämpimän veden turhaa kulutusta. (Kuluttajaliitto)
 16. Huolehdi myös tippuvat hanat ja vuotavat vessanpöntöt kuntoon. (Kuluttajaliitto)
 17. Käytä lattialämmitystä harkiten. Käytä lattialämmitystä maltillisesti, sillä se kuluttaa paljon energiaa. Käytä mieluummin villasukkia, jos lattia tuntuu kylmältä. Märkätilat tietysti on asia erikseen. (Financer)
 18. Kuivata pyykit auringossa. Vie pyykit kuivumaan pihalle hyvällä säällä sen sijaan, että käyttäisit kuivausrumpua, sillä se käyttää paljon sähköä. Huomioithan mahdolliset perheen allergikot. (Financer)
 19. Mitoita asumiskulut elintasoosi. (Taloussuomi). Tämä on siis suomeksi se alussa mainitsemani "muuta pienempään / halvempaan asuntoon" vinkki.

Harrastukset ja urheilu säästäminen

8) Säästövinkit: Harrastukset, lemmikit ja urheilu (5)

 1. Liikunnan ei tarvitse olla kallista. Jos haluat harrastaa liikuntaa, on olemassa vaikka mitä ilmaisia liikuntamuotoja sen sijaan, että maksat kalliita jäsenyyksiä. (Financer)
 2. Lenkkeily on lähes ilmaista. Jos käyt salilla vain juoksemassa juoksumatolla, ei siitä maksaminen ole järkevää. Lähde ulos lenkille. (Financer)
 3. Lemmikkieläinten ruoat ja tarvikkeet saat edullisemmin verkkokaupoista, joista Zooplus on yksi suurimmista.
 4. Treenaa kotona tai ulkona kuntosalin sijaan. Käy kävelyllä, juoksemassa tai katso YouTubesta kotona tehtäviä harjoituksia. (Credico)
 5. Älä pidä elintasolemmikkejä, säästät luontoa ja rahaa Anonyymi / Kommenttikenttä.

Vapaa-aika säästäminen

9) Säästövinkit: Eläminen ja vapaa-aika (25)

 1. Lopeta tupakointi. Jos et millään pysty lopettamaan tupakointia, yritä edes vähentää tai kääri omat savukkeesi. Vähentämällä tupakointia yhteen askiin viikossa, kuluu tupakkaan reilu 300 euroa vuodessa. (Financer)
 2. Pesuaineita kannattaa hamstrata. Pesuaineet ovat usein tarjouksessa, joten osta pari pakettia varastoon, kun ne ovat halpoja. (Financer)
 3. Sitruunahappo, etikka ja ruokasooda sopivat astianpesukoneen tehokkaaseen ja ekologiseen puhdistukseen. UL / Kommenttikenttä.
 4. Shampoot, saippuat ja hoitoaineet tulevat yleensä edullisemmiksi, kun ostat ne suuremmissa pakkauksissa. Lisäksi vältät turhat ostokset, kun olet jo löytänyt itsellesi sopivimman tuotteen. (Credico)
 5. Shampoopurkki tai saippua voi vaikuttaa tyhjältä. Jos kaadat purkkiin vähän vettä, voi siitä kuitenkin riittää vielä pariin käyttökertaan. (Financer) 
 6. Sotke vähemmän, siivoa vähemmän. Yksinkertaista elämääsi ja vältä siivousvälineiden ja siivousaineiden tarve. PenniRoponen.
 7. Sisusta siivoamalla. Kodista tulee heti miellyttävämpi, kun siivoat ja asettelet tavarat paikoilleen. Vanhoja tavaroita ja huonekaluja uudelleen asettelemalla saa asunto hetkessä uuden ilmeen. (Credico)
 8. Vuokraamalla elokuvan ja ostamalla vähän naposteltavaa kaupasta kotiin, tulee paljon halvemmaksi kuin käydä leffateatterissa. (Financer) 
 9. Pidä hampaat kunnossa. Pidä huoli hampaidesi terveydestä, sillä hampaiden peseminen on halvempaa kuin hammaslääkärissä käyminen. (Financer)
 10. Partakoneen terät. Gillette on todelle kallis vaihtoehto verrattuna yksiteräiseen klassiseen partahäylään. Alkuinvestointi kalliimpi, käyttökulut murto-osa.
 11. Älä tilaa lehtiä vain tavan vuoksi. Ellet lue tilaamiasi lehtiä ahkerasti, peruuta tilaukset ja lue tärkeimmät jutut netistä tai katso uutiset televisiosta tai netti-TV:stä. (Financer)
 12. Jätä irtolehdet kaupan hyllylle. 

 13. Säästäminen älä osta irtolehtiä

 14. Yhdessäolo ei maksa mitään. Lapset eivät voi yhtään sen paremmin eikä heistä tule välttämättä parempia ihmisiä sillä, että hemmottelet heitä kaikilla uusimmilla leluilla ja vimpaimilla. Materialististen ilojen sijaan tärkeämpää on vain viettää aikaa lapsen kanssa. (Financer)
 15. Lapselle kallein lahja ei välttämättä tarkoita parasta. Ota kunnolla selvää, mistä lapsi pitää, ennen kuin käytät satoja euroja syntymäpäivä- tai joululahjoihin. Lekmer.fi:ssä on usein hyviä tarjouksia kaiken ikäisille lapsille. (Financer)
 16. Vaipat ovat kalliita. Mitä aikaisemmin lapsi oppii käymään potalla sitä vähemmän rahaa kuluu vaippoihin. Myös kestovaipat voivat säästää suuria summia. (Financer)
 17. Hyödynnä oppilaitosten tarjoamat palvelut: opiskelijoiden tekemän hiustenleikkuun, hieronnat ja esimerkiksi korjaustyöt ovat huomattavasti edullisempia kuin ammattiinsa valmistuneen. (Taloussuomi)
 18. Hyödynnä kirjaston palveluja: kirjoja, äänikirjoja, elokuvia. (Financer)
 19. Hyödynnä kirjastossa myös aikakausilehdet, jolloin niitä ei tarvitse kotiin tilata eikä irtonumeroita ostaa. Vapaa penninvenyttäjä
 20. Vältä kertakäyttötuotteiden turhaa käyttämistä - koskee myös talouspaperia. (Taloussuomi)
 21. Kaikesta ei aina kannata säästää Terveyden, välttämättömien kodinkoneiden tai laadun kustannuksella ei kannata turhaan pihistellä. Punnitse aina myös hinta-laatu -suhdetta kun mietit säästöä. (Financer)
 22. Kasvata pitkät, luonnollisen väriset hiukset, jolloin tulee vähemmän kemikaalikuormaa ja tarvetta käydä kampaajalla. PenniRoponen.
 23. Kutsu ihmisiä kylään ja käy vastavierailulla. Sosiaalista kanssakäymistä edullisin kustannuksin - säästää mielenterveyskuluissa. PenniRoponen.
 24. Tutustu itseesi, löydä rauha itsesi kanssa ja vältä näin kaikenlaisen turhan ostaminen. Ostaminen ei tee onnelliseksi. PenniRoponen.
 25. Rakennustarvikkeita saa nykyään ylijäämäkaupasta (rakennusoutlet), johon yritykset voivat myydä projekteista jääneitä uusia tuotteita. Kyttäilyähän se vaatii, mutta potentiaalinen säästö voi olla suurikin, jos onnistuu edes osan rempan tavaroista ostamaan tällaisesta paikasta. (Nuukis / nuukis.blogspot.com/)
 26. Pitkät hiukset voi leikata itse, youtubessa ohjevideoita. Kustantaa vain hiussakset (Fiskars, Ibero tai Cailap), pitäisi löytyä halpahallista ja isommista ruokakaupoista. Säästöä vuodessa vähintään 100 €. (Kommenttikenttä).

Jos listalta puuttuu jokin säästövinkki, kerro se kommenteissa ja lisään sen KASiin nimelläsi / blogillasi varustettuna! Ja jos koit listan kattavaksi, artikkelia saa vapaasti jakaa sosiaalisessa mediassa, kiitos sinulle etukäteen!-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

 1. Hyvä listaus fiksuja vinkkejä ja kiva blogi sinulla :)
  Kirjoitin itsekin säästövinkkipostauksen kevällä eli Huonot säästövinkit ja ne löytyvät https://rahainen.blogspot.com/2018/06/huonot-saastovinkit.html

  Lyhyesti sanottuna
  1. Kasvata pitkät, luonnollisen väriset hiukset (vähemmän kemikaalikuormaa ja tarvetta käydä kampaajalla, joka maksaa)
  2. Lopeta kahvinjuonti (ja korvaa se luonnosta kerätyillä yrteillä)
  3. Kutsu ihmisiä kylään ja käy vastavierailulla (sosiaalista kanssakäymistä edullisin kustannuksin - säästää mielenterveyskuluissa)
  4. Sotke vähemmän, siivoa vähemmän (eli yksinkertaista elämää ja vältä siivouksen ja siivousvälineiden - ja kemikaalien tarve)
  5. Tutustu itseesi ja löydä rauha itsesi kanssa (ja vältä näin kaikenlaisen turhan ostelu jne)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos PenniRoponen! Kaikki 5 vinkkiä hyväksytty osaksi listaa, niistä kumpuaa hienosti ihmisten erilaisuus ja erilainen elämänvaihe, sekä myös arvomaailma. Juuri niin kuin kasvavan listan kanssa toivonkin käyvän. Kävin vastavierailulla blogissasi :)

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Olen joutunut miettimään monia näistä sen jälkeen kun muutin omilleni. Toki voin sanoa että osa vinkeistä on ehkä hieman vanhemmalle polvelle. Kuka enää soittaa tai laittaa viestiä, kun kaiken voi tehdä internetin kautta ilmaiseksi? Siis toki itsekin soitan tai laitan viestiä, mutta en suuressa määrin. Samoin viimeinen käyttöpäivä -merkinnän kohdalla ajattelen usein, että eihän se ruoka tiedä onko nyt lauantai vai sunnuntai, joten hyvillä mielin uskaltaa päivänkin merkinnän jälkeen syödä. (:

  https://kirjoista-sekaisin.blogspot.com/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi! Kaikki vinkit tuli kyllä silloin tarpeeseen kun omilleni muutin. Olen itse varsin orjallisesti noudattanut viimeistä käyttöpäivää. Hyvä kysymys on, onko valmistajilla siinä muutama varopäivä vai onko todella maksimoitu esim. lihatuotteissa säilyvyys äärimmilleen. Kaupallisesta näkökulmasta olettaisi valmistajalle olevan edullisempi saada tuotteet nopeammin kiertoon antamalla lyhyempi säilyvyysaika, vaikka todellisuus olisi jotain toista. Toivottavasti näin ei kuitenkaan ole. Mutta olisin kyllä itse äärimmäisen varovainen päiväysten kanssa :)

   Poista
  2. Tuosta käyttöpäivästä kommentti kun olen alan korkeakoulutettu (!👍). Tuotetta voi käyttää niin kauan kun se aistein - haju, väri- on ok. Jos kävisi niin hullusti, että syö pilaantunutta ruokaa ei siitä seuraa vatsanväänteitä kummempaa - ja maku paljastaa, mitä kannattaa niellä.

   Poista
  3. Lihatuotteiden kanssa en ole itse riskejä uskaltanut ottaa, eli aika tarkasti on edellisen päivän päiväyksellä olleet tuotteet roskiin menneet. Mutta varmastikin tuo mitä sanot on totta että jos haku/väri/maku ok niin voisi uskaltaa tehdä. Ainakin sitten jälkeenpäin sen tietää tuliko virhe tehtyä.

   Poista
 3. Matkavakuutuksista tuli mieleen, että meille selvisi miehen kanssa vastikään että molemmille kuuluu ammattiliiton kautta ilmaiseksi (noh, jäsenmaksut) erittäin kattava matkavakuutus. Lisäksi matkavakuutus on tosiaan jo monessa luottokortissa. Itse säästin näin pienen summan, kun lopetin vakuutusyhtiön kautta ottamani matkavakuutukset kokonaan.

  Lisäksi itse luen kaikki kiinnostavat aikakausilehdet kirjastossa. Ei tarvitse tilata mitään lehteä kotiin, kun saan ne ilmaiseksi luettua kirjastossa. Näin olen lukenut jo vuosikaudet kaikkien viiden minua kiinnostavan lehden jokaisen numeron :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Mielenkiintoista, täytyypä tarkistaa matkavakuutuksen tilanne liiton osalta meidän perheen kohdalla. Ja totta, näen itsekin kirjaston palvelut enemmän kirjoissa kuin aikakausilehdissä, joten oikein hyvä muistutus. Molemmat vinkit lisätty listaan ja blogivierailukin tehty. Hyvää pohdintaa, pistäydyn myöhemminkin uudestaan.

   Poista
 4. Ruoajuttuihin tuli mieleeni, että hyvin pienellä panostuksella voi saada omasta puutarhasta helposti lähes ilmaista ruokaa. Raparperi, eri salaatit, herne, herukkapernsaat ja omenapuut ovat varsin tuottoisia. Satoa voi säilöä tai vaikkapa vaihtaa kopallisen omenia naapurin kanssa hänen keräämiin metsämarjoihin/sieniin jne.

  Kiitos upeasta blogista! Hyvin kirjoitat!

  ps. oma blogi ei ole nyt käytössä, ehkä myöhemmin..

  VastaaPoista
 5. Kiitos Eurot ojennukseen, listalle lisätty! Ja kiitos kauniista sanoista, luo uskoa että kannattaa blogia jatkaa, vaikka tässä ihan alkumetreillä vasta ollaankin :) Vaihdantatalous on muuten asia, josta voisin jossain vaiheessa blogikirjoituksen tehdä, koska potentiaalia meillä suomalaisilla siihen olisi, mutta onko tahtoa / työkaluja ym...

  VastaaPoista
 6. Listasta puuttuu yksi merkittävin, kirkollisvero. Vuosisäästö huima. Toki moni kokee kirkollisveron maksamisen periaatteellisena asiana ja tekee kirkko paljon hyvääkin, mutta yksittäisenä säästökohteena ylivertainen muihin vaihtoehtoihin nähden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia Veroton. Totta, tätä ei ollut listalla.

   Poista
 7. Todella kattava lista, vaikka uusia vinkkejä ei tainnut pahemmin enää tulla. Osan vanhoistakin voisi toki ottaa aktiivisempaan käyttöön...

  Ruokapuolella suhteellisen uusi asia on hävikkiruokakaupat, sekä netissä että nyt myös Helsingissä Kauppakeskus Redissä. Hävikkiruoka ei aina tarkoita parasta ennen päiväystä lähenteleviä tuotteita, vaan netin palveluihin (matsmart, fiksuruoka) päätyy paljon tuotteita myös esim. muuttuneiden pakkausten ym. syiden takia, eli täysin käyttökelpoisia ja uusi tavaroita.

  Myös rakennustarvikkeita saa nykyään ylijäämäkaupasta (rakennusoutlet), johon yritykset voivat myydä projekteista jääneitä uusia tuotteita. Kyttäilyähän se vaatii, mutta potentiaalinen säästö voi olla suurikin, jos onnistuu edes osan rempan tavaroista ostamaan tällaisesta paikasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä vinkkejä, lisäsin listaan. Kävin vierailulla blogissasi ja lisäsin omaan blogiluettelooni. Hienoa saada lisää talousblogeja luettavaksi ja osallistuthan sitten myöhemmin talousblogihaastatteluun ;)
   https://eurotarkka.blogspot.com/2018/09/talousblogit.html

   Poista
 8. Kirjoitin blogiini omista ruokarutiineistani, joista voisi löytyä jotain uutta tähän listaan.

  - Hävikin vähentämiseksi kannattaa kiinnittää huomiota myös ruoan huolelliseen kuljettamiseen ja säilyttämiseen. Pidä jääkaappi järjestyksessä ja invetoi kaapit.
  - Viikon ruokalistan tekeminen kannattaa aloittaa tarjousten tai olemassa olevien raaka-aineiden pohjalta.
  - Heräteostoksien välttäminen on helpompaa, kun kaupassa pyrkii toimimaan nopeasti ja suunnitelmallisesti, ostoslistaan pidättäytyen. Kauppiaathan pyrkivät siihen, että viihtyisimme kaupassa mahdollisimman pitkään so. altistuisimme ostoherätteille mahdollisimman paljon.

  http://saastojossu.blogspot.com/2018/12/ruokakaupparutiinini-nain-valtan.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Säästöjossu. Erinomaisia vinkkejä, lisätty listalle. Hyvä artikkeli ja vahvat rutiinit sinulla näyttää ruuan suhteen olevan, tuo on varmasti erittäin hyvä tapa säästää ruokamenoissa. Otan mallia.

   Poista
 9. Viime vuonna säästämiskärpänen puraisi minuun kunnolla. Täytyy sanoa että tämä on ehdottomasti paras säästövinkkilista, jonka olen nähnyt. Lisäisi kuitenkin yhden asian, nimittäin astianpesukoneen puhdistustabletit/jauheet ovat kalliita. Olen koittanut sitruunahappo/etikka/ruokasooda kikkaa ja todella toimii. Tässä linkki: https://anna.fi/lifestyle/koti-ja-sisustus/paha-haju-astianpesukoneessa-3-helppoa-ja-edullista-tapaa-puhdistaa-astianpesukone

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia UL hyvästä vinkistä, lisätty listaan. Ja onnea vuodelle 2019!

   Poista
 10. Etnisistä kaupoista voi tehdä hyviä löytöjä. Esimerkiksi pavut maksavat alle puolet mitä marketeissa. Myös kaikenlaisia kastikkeita, mausteita ja esim bambua saa edullisesti.

  Resepteissä kannattaa myös tutustua ulkomaalaisiin ruokiin. Usein maukkaita ja edullisia.

  VastaaPoista
 11. Kiitos hyvästä listasta! Lisäisin vielä nämä vinkit vaatteiden ja kenkien huollosta:
  - vaatteista saa ummehtuneisuuden, hien tms. hajut pois liottamalla puoli tuntia etikkavedessä (5l/1 dl) ennen varsinaista pesua
  - kenkien hajunpoistoon taas toimii ruokasooda: ripottele kerros ruokasoodaa kengän pohjan peitoksi, anna vaikuttaa hetki ja imuroi pois. Toinen kikka on pakastaminen talvella ulkona tai kotona pakastimessa
  - nahkakengistä saa valkoiset suolarannut pois hankaamalla rätillä, joka on kasteltu etikkaveteen
  - nahkakengät kannattaa säännöllisesti lankata. Kaikille kengille sopii suojaaminen kosteussuihkeella
  - kannattaa myös käyttää vaihdettavia pohjallisia kengissä, ne lisäävät käyttöikää
  - kengännauhat voi tarvittaessa vaihtaa. Hanki vaikka uusi väri piristämään jalkineita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon Veera. Erinomaisia vinkkejä, kaikki lisätty listaan. Pitääpä koittaa tuota nahkakenkien huoltamista etikkavesirätillä.

   Poista
 12. Vaihda ammattiliiton jäsenmaksu työttömyyskassaan! Säästö voi olla jopa satoja euroja vuodessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Lisätty listaan. Saan itse niin suuren hyödyn liiton jäsenyydestä vakuutusmaksuissa, että olen siksi liiton jäsen, mutta monelle tuo on hyvä vinkki.

   Poista
 13. "Osta salaatti salaattibaarista, jossa voit kerätä mieleisesi salaattiannoksen. Salaatti yleensä punnitaan painon mukaan ja näin maksat vain siitä, mitä syöt. (Credico)" Mä tavallaan ymmärrä tän vinkin, että tulee pienempi hävikki, mutta silti sanoisin että salaattibaarista ostettu salaatti on älyttömän hintaista verrattuna siihen että ostaa salaattitarpeet ja tekee itse salaatin.

  Oma vinkkini on, että älä mene tappamaan aikaa kauppoihin ja kirppiksille, ellei ole oikeasti tarvetta ostaa jotain asiaa. Vältyt turhilta heräteostoksilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, lisätty kohtaan "Säästövinkit: Vaatteet ja kengät".

   Poista
  2. Täti täällä kommentoi: Älkää missään tapauksessa erotko ammattiliitosta jos se on iso (akateemisista huono kokemus, mut oli pieni liitto). Kun paskaa lentää tuulettimeen - se tapahtuu jossain kohtaa- niin sulla on oikeudellista ja muuta tukea.

   Poista
  3. Kiitos tästä, olen kanssasi samaa mieltä että väärä kohtaa säästää.

   Poista
 14. Jos juo paljon Vichyä tai virvoitusjuomia, kannattaa hankkia Sodastream, Mysoda tai vastaava hiilihapotuslaite. Kuplajuomiin saa myös makuja ja tulee pidemmällä ajalla paljon edullisemmaksi kuin kaupan pullot. Ja lisäksi tulee juotua paljon enemmän vettä kuin normaalisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos JanniK hyvästä vinkistä. Lisäsin kohtaan Säästövinkit: Elintarvikkeet ja ruoka.

   Poista
 15. Palkan tullessa kannattaa nostaa käteiseksi se summa, joka ruokaan menee kuukaudessa. Näin pysyy controlli paljonko on vielä rahaa jäljellä ja ei lopu rahat kesken kuun aikana.

  VastaaPoista
 16. Älä pidä elintasolemmikkejä, säästät luontoa ja rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Lisätty kohtaan Säästövinkit: Harrastukset, lemmikit ja urheilu.

   Poista
 17. Olen pessyt pesukoneessa takkeja jotka "vaatii" kemiallista pesua. Villapesuohjelma 30-astetta, 800 kierrosta linkous ja villapesuaine sekä huuhteluaine. Takeille ei ole käynyt kuinkaan, ei kutistumista tai värin kulahtamista. (Toinen on villakangastakki).
  Puhdistuu ja raikastuu sekä ja ovat käyttövalmiit jo seuraavana päivänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä säästövinkistä. Vinkki lisätty kohtaan "Vaatteet ja kengät".

   Poista
 18. Pitkät hiukset voi leikata itse, youtubessa ohjevideoita. Kustantaa vain hiussakset (Fiskars, Ibero tai Cailap), pitäisi löytyä halpahallista ja isommista ruokakaupoista. Säästöä vuodessa vähintään 100 €.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, säästövinkki lisätty kohtaan "Eläminen ja vapaa-aika".

   Poista
 19. Tosi kattava lista, kiitokset hyvistä säästövinkeistä!

  VastaaPoista
 20. Kiitos hyvästä listasta! Heitetään kehiin muutama vinkki lisää:
  - Kestovaipat olikin mainittu, mutta tämän voisi yleistää. Kannattaa vaihtaa kaikki kertakäyttötuotteet vastaaviin kestoversioihin. Esimerkiksi kestovaipat, kestokuukautistuotteet, metallinen karvanajohöylä, pestävät pillit.
  - Tekstiilit kuluvat eniten pesussa, joten vaatteita ei kannata pestä ennen kuin ovat oikeasti ehtineet likaantua. Halvimmaksi pyykkäys tulee pesupähkinöillä, ja jos kaipaa huuhteluainetta, sen voi korvata tavallisella etikalla.
  -Älä kanna nesteitä kaupasta, vaan osta palasaippuaa ja palashampoota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nämä säästövinkit lisätty kohtaan "Vaatteet ja kengät".

   Poista
 21. Eikun parranajoterät olikin mainittu! Mutta sen sijaan esimerkiksi kestotalouspaperi tai mehiläisvahakääreet tuorekelmun tilalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Malitsu. Myös nämä pihistelyvinkit lisätty "Vaatteet ja kengät" kohdan alle.

   Poista
 22. En oo missään nähnyt näin kattavaa listaa. Muutenkin hyvä blogi sulla!

  VastaaPoista
 23. Lopeta sokerin syöminen: esim. makeiset, kahvileivät, murot, sokeroidut mehut ja limpparit. Samalla vähenee yleensä myös huonojen rasvojen syöminen ja painonhallinta helpottuu. Toki juhlat ovat erikseen ja silloin voi herkutella. Ajattelin itse, että olisi vaikeaa, mutta sen jälkeen, kun oli tehnyt päätöksen, niin yllättävän helppoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä nuukailuvinkistä, tekee hyvää sekä kukkarolle että kropalle!

   Poista
 24. Olipa hyvä ja perinpohjainen lista. Hankala keksiä mitään lisättävää. Simaa voi tehdä itse Marttojen reseptillä, se on edullista ja Lidlistä löytyy edullisimmat virvoitusjuomat. Halvemmaksi tulee tietysti koettaa juoda vettä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti