Sähkön kilpailutus kannattaa - säästä satasia sähkölaskussa

Sähkön kilpailuttaminen kannattaa, voit säästää satasia sähkölaskussa

Kylmenevien ilmojen iloksi sain Clarkiin uuden sähkölaskun. Minulla oli aikaisemmin vuoden kokonaiskulutukseen perustuva arviolaskutus, jossa tasaus tehtiin vuoden loputtua. Kuukausikustannukset olivat hyvin ennakoitavissa läpi vuoden. Nykyään mittari on etäluettava ja mittaukseen perustuva. Kesällä sähkön kulutus on olematonta, kun taas syksyllä / talvella kulutus ja sitä kautta laskutus pomppaa oikein kunnolla. Kasvaneen laskun myötä onkin taas aika tehdä sähkön kilpailutus!

Sähkölasku koostuu kahdesta komponentista: sähköenergian myynnistä ja sähkön jakelusta eli siirrosta. Vain sähkön myynnin osuuden voi kilpailuttaa. Sähkön siirto puolestaan tarkoittaa sähkön fyysistä toimittamista verkkoa pitkin kuluttajalle, ja siirtokulut maksetaan aina oman asuinalueen sähköverkon haltijalle. Valitettavasti vain juuri siirron kustannukset ovat viime vuosina muodostuneet kohtuuttomiksi, kiitos Carunan mittavien hintojen korotuksen.

Sähkön myynnin kilpailuttamalla voi varsinkin sähkölämmitystalon sähkökustannuksissa säästää vuodessa jopa satoja euroja. Toki kaikkien kuluttajien on viisasta sähkönsä kilpailuttaa, koska itse kilpailuttaminen ei maksa kuin muutaman minuutin vaivan.


sähkö

Sähkön kilpailutus on helppoa ja maksutonta

Helpoiten sähkön kilpailutus eli hintojen vertailu ja uuden sähkösopimuksen teko onnistuu netin kautta. Kaikki sopimuksen tekemiseen tarvittavat tiedot löydät omasta sähkölaskustasi.

Näillä tiedoilla pääset alkuun:
 • osoitteesi postinumero
 • siirtotariffityyppi (yleissähkö / aikasähkö / kausisähkö)
 • sähkön mittaustapa (1-aikamittaus / 2-aikamittaus / kausimittaus)
 • vuosikulutus kilowattitunteina (kWh) (mahdollisesti päivä-/yökulutus erikseen)
 • pääsulakkeen koko. Valitse 3x25A (yleisin), mikäli et ole varma.
 • asumismuoto (omakotitalo, rivitalo...)
 • lämmitystapa (varaava tai suora sähkölämmitys, kaukolämpö, muu)
Alla Energiaviraston sivuilta tyypillisiä vuosikulutuksia asumismuodoittain.
Tietoa sähkön kulutuksesta - Energiavarasto
Tietoa sähkön kulutuksesta - Energiavarasto

Huomaa että kilpailutus ja sähkönmyyjän vaihto on sinulle maksutonta, sillä vaihtoon liittyvästä mittarinluennasta ei saa periä asiakkaalta mitään maksua, jos asiakkaan edellisestä myyjänvaihdosta on kulunut vähintään 12 kuukautta. Lisäksi uusi sähkönmyyjäsi sanoo irti nykyisen sähkösopimuksen puolestasi ja tarkistaa tarvittavat sähkön käyttöpaikkaa koskevat tiedot verkkoyhtiöltäsi. Saat vahvistuksen uudesta sähkösopimuksestasi noin kahden viikon kuluessa sopimuksen tekemisestä.

Sähkön kilpailutus - sähkön hintatiedot ja kilpailutuspalvelut 

 • Sähkonhinta -palvelu on energiaviraston ylläpitämä sähkön hintatietopalvelu. Palvelussa et kuitenkaan voi suoraan tehdä uutta sopimusta vaan palvelu on vain hintavertailupalvelu oman postinumerosi mukaan.

 • Sähkömittari on 100% suomalainen palvelu, jota kautta jo kymmenet tuhannet kotitaloudet ovat kilpailuttaneet sähkösopimuksensa.

 • Kilpailuttaja on kuluttajille suunnattu palvelu, jossa voit kilpailuttaa sähkösopimuksia, gsm-liittymiä, autovakuutuksia sekä hotelleja ja lentoja.

sähkön kilpailutus


Sähkön kilpailuttaminen - vihreä energia tai pörssisähkö?

Sähkön hinta ei ole ainoa sähkösopimuksen valintaperuste vaan monelle sähkön ekologisuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat tärkeitä valintaperusteita. Jos sinulle on merkitystä sillä, mikä on sähkön tuotantotapa - vesivoima, tuulivoima, ydinvoima vai jokin muu - ja kannatat nimenomaan vihreitä arvoja, on Nordic Green Energy hyvä vaihtoehto, koska heidän kaikki kotitalouksille toimittava sähkö on alkuperältään 100-prosenttisesti uusiutuvaa energiaa.

Toisaalta voit laittaa pörssin töihin myös sähkössä ja säästää sen hinnassa. Pörssisähkö -palvelu tarjoaa aina oikean hintaisen sähkön tarjolle kotitalouksille. Valitsemalla pörssisähkön, sähkön hinta muodostuu sähköpörssin hinnoista + sähköyhtiön marginaalista. Maksat siis aina oikeaa hintaa! Pörssisähkö on viime vuosina ollut lähes poikkeuksetta edullisin tapa ostaa sähköä.

Huom! Asutko kerrostalossa? Nyt kiinteä sähkötarjous Fortumilta ja ensimmäinen kuukausi veloituksetta 1000 ensimmäiselle:


Sähkön kilpailuttamisella oma säästöni 107 eur vuodessa

Edullisimmaksi sähkön kilpailutus tuli Kilpailuttajan kautta toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella Vaasan Sähkö Oy:n tarjoamana. Vuosisäästö 107 eur.Laitatko paremmaksi? Saatko säästettyä suuremman summan sähkön myynnin kilpailuttamalla? Ei muuta kuin tuumasta toimeen!


(Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu ensimmäisen kerran 7.1.2019)


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

 1. Hei,
  Olen myös paininut sähkölaskujen kanssa. Itse en kuitenkaan tällä hetkellä sitoutuisi pitkään sopimukseen koska sähkön hinta on niin korkea. Heti jos/kun sähkönhinta laskee siedettävämmäksi myös nuo pitkät sopimukset ovat selkeästi halvempia.
  Keväällä 2018 kun viimeisin määräaikaisuuteni loppui, sama yhtiö tarjosi uutta määräaikaista sopimusta hintaan 4,39snt/kwh. Vieläkin ajoittain hakkaan päätäni seinään kun en sitä ottanut vaan pidin kalliina. Tuli kuiva kesä ja hinnat nyt taivaissa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista. Passiivisena indeksirahastomiehenä tekisi mieli todeta että ajoittaminen ei kannata :). Itseä laskun suuruus sapetti enemmänkin juuri siitä syystä, että kulutus on talvisaikaan ihan eri luokkaa kuin kesällä ja siksi asiaan heräsinkin kun nyt kriittisimmät kuukaudet ovat edessä. Eli vielä ehtii mukavasti säästää talven yli. Siksi siis ajattelin että kilpailutan ja otan vain toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen. Eikä sitä koskaan tiedä joskos vanhasta yhtiöstä takaisin soitellaan ja tarjotaan edullisempaa sopimusta. Win-win joka tapauksessa.

   Poista
 2. Hyvä muistutus! Minun on pitänyt tehdä jo pidemmän aikaa. Viimeksi kilpailuttanut 5 vuotta sitten ja sekin oli muuton yhteydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos asia tulee nyt hoidettua! Ilmoittele kuinka kävi :)

   Poista
 3. Nykyinen sähkön hinta kannattaa aina silloin tällöin kilpailuttaa eli pyytää maksuttomia tarjouksia. Ja kun löytää halvemman sähkönmyyjän kannattaa muistaa, että senkin hinta saattaa kohta muuttua vaikkapa ylöspäin. Siksi kannattaa tehdä lyhyitä sopimuksia, seurata markkinaa ja kilpailuttaa taas esim. vuoden päästä.

  VastaaPoista
 4. Me ollaan myös mietitty sähkönmyynnin kilpailutusta, että olisi kiva tietää, jos siinä saisi vähän jopa säästettyä rahaa. Mä olen myös kuullut tuota, että sähkön siirto on periaatteessa aina sama, että sitä ei voi kilpailuttaa. Kiitos vinkeistä, pitääpä lähteä etsimään hintavertailu sivuja netistä sähkönmyyntiin liittyen.

  VastaaPoista
 5. Enpä ole koskaan ajatellut sähkönmyynnin kilpailutusta, sillä jotenkin ajattelin, että ne menevät alueellisesti ne tarjoajat. Kiva kuulla, että voi säästää satasiakin vuodessa, jos osaa kilpailuttaa oikein. Kiitos vinkeistä miten se tehdään ja muutenkin todella hyvästä tekstistä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti