Vertaislainaus - mitä ovat vertaislainat?
Vertaislainaus (peer-to-peer lending tai lyhyemmin p2p) on perinteisesti tarkoittanut yksityishenkilöiden kesken tapahtuvaa lainaamista. Nykyään lainanhakija ja lainanantaja usein yhdistyvät keskenään vertaislaina-alustojen kautta (esim. FastInvest, Mintos). Alustojen avulla on ollut mahdollista rajata sijoittajan luottotappioriskejä, sillä alustalla sijoituksia voi tehdä esim. 10 eur kerrallaan useisiin eri kohteisiin ja toisaalta moni alusta tarjoaa niin sanotun takaisinmaksutakuun (buyback quarantee). Lainat voivat olla myös vakuudellisia.
Vertaislainojen tuotto-odotus jopa 20% - millä riskillä?
Vertaislainoista tekee erinomaisen sijoitusvaihtoehdon houkuttelevat tuotto-odotukset. Osakemarkkinoiden pitkän ajan keskituoton ollessa 8% luokkaa, on vertaislainauksessa mahdollisuus jopa 20% tuottoihin. Tosin markkinoille on tullut viimeisinä vuosina hyvin paljon uusia sijoittajia, joka on johtanut siihen että tyypillisesti korot ovat tällä hetkellä välillä 10-16 %. Onko jopa kaksinkertainen tuotto osakkeisiin nähden kuitenkin liian hyvää ollakseen totta?
Sijoittamisessa riski on aina läsnä. Koko sijoitetun pääoman voi menettää. Vertaislainaus ei valitettavasti ole poikkeus ja siinä voikin ajatella olevan ainakin seuraavat kolme pääasiallista riskiä:
- Luottotappiot. Kaikki yksittäiset lainaajat eivät kykene maksamaan lainaansa takaisin ja tästä aiheutuu luottotappioita. Keinot luottotappioriskin minimoimiseen ovat: a) hajauttaa sijoitukset kymmeniin jopa satoihin ellei tuhansiin eri lainoihin ja b) sijoittaa vain takaisinmaksutakuun (buyback quarantee) piirissä oleviin lainoihin.
- Luottoyrityksen konkurssi. Tällöin takaisinmaksutakuusta ei ole hyötyä. Hajauta siis sijoitukset useiden lainojen lisäksi myös useiden luottoyritysten lainoihin.
- Vertaislaina-alustan konkurssi. Vaikket tässä suoranaisesti menetä sijoittamiasi rahoja, voi niiden takaisin saanti olla pitkä tie. Toisin sanoen: hajauta sijoitukset useiden lainojen ja useiden luottoyritysten lisäksi useaan eri vertaislaina-alustaan.
Vertaislainauksessa - kuten kaikessa sijoittamisessa - hajautus on kaiken a ja o. Passiivisena indeksisijoittajana hajautan automaattisesti ajallisesti sijoittamalla joka kuukausi Nordnetin superrahastoihin ja toisaalta rahastojen kautta useisiin yhtiöihin.
// Lue lisää Nordnet superrahastoista täältä: Nordnet Superrahastot - ilmainen lounas? //
Tarkoitukseni on aloittaa varovaisesti sijoittaminen eri vertaislaina-alustojen kautta ja esitellä niitä sinulle siinä samalla. Onneksi vertaislainauksenkin voi aloittaa vain muutamilla euroilla ja kasvattaa sijoitettavaa pääomaa ajan kanssa.
Vertaislaina-alustat ja joukkorahoitusmarkkinapaikat:
Fast Invest on vuonna 2015 perustettu FinTech (Financial Technology) yritys, jossa voit hankkia passiivista tulovirtaa tekemällä sijoituksia vertaislainoihin.
Tekemäni esittely täällä: Fast Invest - vertaislainat
Mintos on vertaislaina-alusta, jossa lainojen liikkeellelaskijat (muut kuin pankit) ja sijoittajat (kuten sinä ja minä) kohtaavat.
HUOM! 1,0% Mintos cashback bonus vain täältä: Mintos vertaislainat
Tekemäni esittely täällä: Näin sijoitat vertaislainoihin - Mintos
HUOM! 1,0% Mintos cashback bonus vain täältä: Mintos vertaislainat
Tekemäni esittely täällä: Näin sijoitat vertaislainoihin - Mintos
NEO Financessa voit sijoittaa vertaislainoihin, joissa tuotto voi olla jopa yli 25%.
HUOM! Liittymällä tästä saat 25€ aloitusbonuksen.
Tekemäni esittely täällä: NEO Finance - vertaislainat
Flenderissä voit sijoittaa yrityslainoihin, joissa tuotto voi olla jopa yli 16%.
HUOM! Liittymällä tästä saat peräti 5% lisäbonuksen ensimmäisen 30 päivän sijoituksista.
Tekemäni esittely täällä: Flender P2P markkinapaikka - sijoita yrityslainoihin
Reinvest24 alustan avulla voit sijoittaa Baltian kiinteistömarkkinoille. Odotettu tuotto-% n. 15%.
Tekemäni esittely täällä: Reinvest24 - väylä Baltian kiinteistömarkkinoille
---------------------------------
Kirjoitukset sisältävät kumppanuusmainontaa. Ostamalla / liittymällä palveluun linkin kautta tuet samalla Eurotarkka -blogia mahdollisen pienen komission muodossa, jolla puolestaan katetaan blogista aiheutuvia ylläpitokustannuksia. Lisätietoja blogin mainonnasta löytyy täältä. Kiitos tuestasi!
Kommentit
Lähetä kommentti