Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG - mikä ihmeen ESG?

Muutoksia Nordnet Indeksirahasto Suomi rahastoon 

Omassa sijoitusstrategiassani passiivinen indeksisijoittaminen ja ETF:t muodostavat pohjan. Uskon pitkällä tähtäimellä siihen, että säännönmukainen kk-sijoittaminen erittäin pienen kulun rahastoihin tuottaa minulle riskin huomioiden parhaan lopputuloksen: alhaiset sijoittamisen kulut, riittävä hajauttaminen, riittävän pitkä aika.


Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG

Merkittävä osuus omasta portfoliostani on sijoitettuna Nordnetin indeksirahastoihin ja varsinkin Suomen indeksirahastoon (ent. Superrahasto Suomi). Rahasto on tähän asti seurannut OMXH25-indeksiä - eli Helsingin pörssin 25 vaihdetuimman osakkeen kehitystä. Kyseinen rahasto on toiminut minulle ainoana tapana lisätä omistustani suomalaisissa yhtiöissä, syystä että rahastossa ei ole lainkaan kuluja. Minulla on myös historian havinasta suoria osakesijoituksia suomalaisiin yhtiöihin, mutta osakepoimintaa en ole enää vuosiin tehnyt. Sitä kun on pitkällä aikavälillä todella vaikeaa tehtä optimaalisesti.

Nordnet ilmoitti kesäkuun alussa että heidän pohjoismaiset indeksirahastot alkavat seurata ESG-indeksejä. Toisin sanoen, kohdeindeksi muuttuu eikä se enää ole OMXH25. 

Mitä tämä siis käytännössä tarkoittaa?


Mikä ihmeen ESG - Ympäristö, yhteiskuntavastuu ja hyvä hallintotapa

ESG on lyhenne sanoista Environmental, Social ja Governance. Sillä tarkoitetaan ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyviä asioita. Arkikielessä näistä puhutaan usein yhdessä vain vastuullisuutena. Liike-elämässä vastuullisuus näkyy yrityksen liiketoimintamallissa: miten sen tuotteet ja/tai palvelut tukevat kestävää kehitystä ja toisaalta yrityksen riskienhallinnassa: miten se minimoi haittavaikutukset omassa toiminnassaan.

Nordnetin tavoite on omien sanojensa mukaan olla Pohjoismaiden johtava vastuullisen säästämisen alusta. Tavoitteena ei heidän mukaansa ole tiettyjen tuotteiden poissulkeminen ESG-syistä, vaan tarjota laaja valikoima kaikentyyppisille säästäjille. Omien rahastojensa osalta he haluavat niiden olevan mahdollisimman vastuullisia, jolloin rahastojen tulee täyttää EU:n kestävien sijoitustuotteiden määritelmän mukaisesti vähintään artikla 8:n mukaiset kriteerit: edistää ympäristöön (E) tai yhteiskuntaan (S) liittyviä ominaisuuksia. Tästä syystä pohjoismaiset indeksirahastot muuttavat nimeään ja saavat lisäosan “ESG”. Nordnet uskoo, että kestävyyskriteerit täyttäviät indeksit tuottavat paremmin kuin indeksien, joissa kestävyyttä ei ole huomioitu.

Kohdeindekseiksi Nordnet on valinnut Nasdaqin ESG-indeksit, jolloin tietyt toimialat, kuten tupakka, alkoholi ja fossiiliset polttoaineet suljetaan pois rahastojen potentiaalisista sijoituskohteista. Suomen rahaston osalta seurattava indeksi on siis tulevaisuudessa OMXH25 sijaan OMX Helsinki 25 ESG Responsible Gross Index. Konkreettinen muutos tästä indeksin vaihdosta on se, että 10.6.2022 alkaen Fortum ja Neste poistuvat rahastosta ja tilalle tulivat Metsä Board B ja Tokmanni

Muutos ei vaadi mitään toimenpiteitä sijoittajilta, joita Suomi-rahastossa on 200.000 kappaletta.

Miten sijoittajat reagoivat muutokseen?

Sitten ne popcornit käteen. 

Tällaista merkittävää muutosta ei voi tehdä ilman että siinä saa näpeilleen. Kärkeviä kommentteja on kerääntynyt Nordnetin blogiartikkeliin, joista ohessa muutama poimittuna (muokattuna):

  • Hetkinen, Neste poistetaan ja tilalle tulee kiinan kertakäyttörihkamaa myyvä pulju (=Tokmanni)? Kenen mielestä tämä on vastuullista?
  • Vuoden 2021 Global 100 -lista: Neste on maailman neljänneksi vastuullisin yritys.
  • Tässä pannaan piensijoittajaa halvalla. Kohdeindeksin muutos kesken rahaston toiminnan ei todellakaan pitäisi onnistua pankin yksipuolisella ilmoituksella. Sijoittajalla pitää olla tieto ja valta päättää mihin haluaaa rahansa sijoittaa. Tässä Nordnet on tehnyt omavaltaisen päätöksen sijoittajan rahoista, sijoittajaa kuulematta. Olen todella pettynyt Nordnetin toimintaan.
  • Eikö olisi ollut järkevämpää tehdä omat ESG-rahastot näiden nykyisten rinnalle niille jotka näitä haluavat? Suosittelen myös pahuusrahaston perustamista, itselläni ainakin kiinnostaisi sijoittaa uhkapelibisnekseen, pikavippeihin, alkoholiin ja tupakkaan. Ne menestyvät aina.
  • Minä sijoitan tieteellä (matematiikka) enkä tunteella (viheraate). Haluan rahalle mahdollisimman hyvän tuoton, vastuullisuudesta välittämättä. Tämä päätös ajaa minut nostamaan rahastoni ja sijoittamaan muualle.
  • Miten tuote voi muuttua kesken pitkäaikaisen säästämisen? Nyt myydessä tulee veroseuraamukset, kuka nämä maksaa? Nordnet näyttäytyy erittäin ylimielisenä pitkäaikaissäästäjiä kohtaan ja toivottavasti on kanttia nostaa käsi ylös virheen merkiksi ja perua tämä. Tehkööt uusiin rahastoihin aktiivista salkunhoitoa mutta ei indeksirahastoon.
  • Olen ollut kuukausittainen säästäjä Nordnetin pohjoismaiden indeksirahastoihin vuodesta 2015. Sijoitan tämän kaltaisiin indeksirahastoihin juuri siksi, että ne seuraavat maantieteellisesti rajattua joukkoa suurimpia pörssilistattuja yhtiöita ilman subjektiivista valintaprosessia. Indeksin muutos ESG-indeksiksi muuttaa rahaston kohteiden valinnan yksinkertaisesta matemaattisesta mallista. Tässä kohtaa minun pitäisi muuttaa huomattavasti omaa sijoittamisfilosofiaani tai toisena vaihtoehtona myydä eläkesäästöikseni tarkoitetut rahastot ja maksaa tässä vaiheessa luovutusvoittoverotkin. Olen valitettavan pettynyt tähän päätökseen ja joudun vakavasti pohtimaan palveluntarjoajan vaihtamista. Ikävintä asiassa on, että törmään asiaan ensimmäisen kerran Twitterissä sen jälkeen kun indeksi on jo muutettu. Luottamuksen voi menettää vain kerran.

Nordnet on aktiivisesti kommentoinut käyttäjille muutoksen syitä:

  • Vastuullisuuden merkitys kasvaa EU:n lainsäädännön muuttaessa markkinaa. EU:n tavoitteena on ohjata varoja vastuullisiin sijoituskohteisiin. Rahastot, jotka täyttävät kriteerit, ovat vahvoilla tulevaisuudessa. Nordnet on valinnut uudet ESG-indeksit tarjolla olevista vaihtoehdoista. Päädyimme tuttuun, myös suurelle sijoittajajoukolle entuudestaan tunnettuun tahoon. Muutos Suomessa Nasdaqin OMXH25-indeksistä OMXH25ESG-indeksiin on luonnollinen. Indeksin etuna on sen helppo ymmärrettävyys: tietyt toimialat suljetaan pois, jolloin sijoittaja tietää jo etukäteen kriteerit helposti. Esimerkiksi Nordnet indeksirahasto Suomi on ollut sijoittajille kuluton jo vuodesta 2014. Nordnet maksaa rahaston kaikki kulut. Sijoittaja maksaa 0 %. Kahden lähes samanlaisen (tällä hetkellä 23/25 osakkeista on samoja) kuluttoman indeksirahaston ylläpito ja tarjoaminen ei ole meille perusteltua.
  • Nordnet ei valikoi yhtiöitä, vaan varat sijoitetaan indeksin mukaan, kuten tähänkin saakka. Indeksissä tapahtuu säännöllisesti muutoksia, näin on ollut vanhassakin indeksissä. Välillä joku yhtiö poistuu ja toinen tulee tilalle.
  • Rahastoissa on yleisesti mahdollista, että vuosien aikana säännöt saattavat muuttua, vertailuindeksi voi vaihtua, rahasto sulautuu toiseen rahastoon tai rahaston sijoitusstrategia muuttuu. Moni rahasto on jo vaihtanut vertailuindeksiään EU:n lainsäädännön muuttuessa.
  • Nordnetin kautta voit edelleen sijoittaa 650 rahastoon. Niitä on kaikentyyppisille sijoittajille. Nordnet Indeksirahasto Suomi sijoittaa varat 10.6.2022 alkaen niihin yhtiöihin, joita on Nasdaqin OMXH25ESGGI-indeksissä, ottamatta kantaa siihen nouseviin tai lähteviin yhtiöihin.

Mitä mieltä itse olen? 

Rehellisesti sanoen tuntuu, että kädet ovat vähän sidotut. En  näe järkeväksi myydä eläkesäästöiksi tarkoitettuja rahastoja, joissa on suurin osa omasta sijoitusvarallisuudestani kiinni ja maksaa jo tässä vaiheessa verot. Korkoa korolle ottaisi hittiä oikein kunnolla.

Joten tulen jatkossakin sijoittamaan Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG:hen. Se on kuitenkin edelleen täysin kulutun vaihtoehto hankkia omistusta merkittävistä suomalaisista yhtiöistä. Lisäksi omistan jo nyt suoraan Fortumia ja Nestettä historian havinasta ja tulevaisuudessa voin tarkkailla tilannetta jos muita muutoksia OMXH25-indeksin ja OMXH25ESG-indeksin välillä tapahtuu.

Minulle kriittisin asia on, että nämä rahastot pysyvät myös jatkossa kuluttomina!


Miltä muutos sinusta tuntuu ja mitä aiot tehdä?

-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

  1. Olen pohtinut sitä samaa, että rahastosijoittaminen olisi kannattavaa korkoa korolle efektin takia. Tähän tarkoitukseen on kuitenkin olemassa aktiivisesti hoidettuja rahastoja, ovat toki kalliimpia. Kuitenkin olen kallistumassa vähän eri kannalle, mielestäni Nordnet Indeksirahasto Suomi ESG olisi ideaali rahastotreidaajalle juurikin kuluttomuutensa takia. Ongelmakohta tässä olisi sitten viive rahaston arvon määrittelyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, ongelma aktiivirahastoissa vain tuppaa olemaan että pitkällä tähtäimellä tuo kulujen osuus syö tuottoja merkittävästi. Mutta riippuu tietysti rahastosta ja kulurakenteesta.

      Poista
  2. Oletko ajatellut sitä, että tekemällä jatkuvan säästösopimuksen johonkin aktiivisesti hoidettuun rahastoon saat samalla ajallisen hajautuksen? Ainakin käyttämäni rahastoyhtiö ei veloita merkintäpalkkiota. Verottaja sallii rahaston kasvuosuuden vaihtamisen tuotto-osuudeksi saman rahaston sisällä ilman, että voitot realisoituisivat. Sitä kannattaisi hyödyntää sellaisessa strategiassa, jossa työuran ajan kartutetaan rahastoa ja eläkkeelle pääsyn yhteydessä vaihdetaan kasvuosuudet tuotto-osuuksiksi ja aletaan nauttimaan osinkotuloista. Osakesäästötilin tulo muuttaa tosin tätäkin kuvioita hieman. Nordnetin palkkio yksittäisessä rahastomerkinnässä on ymmärtääkseni 15€, se tarkoittaa, että päästäkseen 1% merkintäkuluihin pitää sijoitetun pääoman olla 1500€, mikä on aika paljon. Vastaavasti kuukausittaisessa säästösopimuksessa merkintäpalkkio on 2,5€ tällä hetkellä, mikä tarkoittaa 1% palkkion pääsemiseksi 250€ kuukausittaista kertasijoitusta.

    VastaaPoista
  3. Korjaan sen verran, että ne palkkiot mitä lainasin Nordnetin hinnastosta ovat ETF-rahastoille. Nordnet OMXH25 ESG Indeksirahasto on palkkiottomuutensa suhteen poikkeustapaus.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti