Kryptovaluutat for Dummies osa 2: miten ostaa kryptovaluuttoja?

Kryptovaluutat for Dummies osa 2: miten ostaa kryptovaluuttaa?

Eurotarkan Kryptovaluutat for Dummies -postaussarja

Kryptovaluutat for Dummies ensimmäisessä osassa kävimme läpi mitä kryptovaluutat ovat.

Toisessa osassa keskitymme kryptovaluuttojen treidaamiseen eli missä ja miten kryptovaluutoilla käydään kauppaa.

Kryptovarallisuutta voi hankkia monin eri tavoin. Keskityn tässä kirjoituksessa esittelemään muutaman wallet appin, jolla voit suoraan tehdä kryptovaluutan ostamista fiat-rahalla (eur/usd) sekä muutaman kryptopörssin (exchange), jossa voit vaihtaa yhtä kryptovaluuttaa toiseen.

Kryptovaluutta

Alunperin kryptovaluutat kehitettiin kolmannesta osapuolesta riippumattomaksi kaupankäynnin välineeksi. Vielä tänä päivänä digivaluutan merkitys maksuvälineenä on kuitenkin perinteiseen valuuttaan verrattuna hyvin pientä. Uskon silti itse, että tulevaisuudessa tämä tulee muuttumaan. Tulevaisuuden tarkkaa määritelmää minulla ei tosin ole antaa, mutta se on varma, että vielä ei todellakaan ole myöhäistä aloittaa kryptovaluuttaan sijoittamista. Olemme aivan alussa ja iso raha on vasta siirtymässä kryptoihin. Bitcoinilla on tässä kohtaan mukaan tulevan vaikea rikastua, mutta muita vaihtoehtoja on tarjolla. Toki kannattaa suosiolla väistellä ns. shitcoinit, joiden tarkoitus on vain tehdä helpot tuotot kehittäjätiimille ja jättää sijoittajat nuolemaan näppejään.

Kryptoihin sijoittavan aloittelijan on hyvä huomata, että kryptovaluuttojen arvon taustalla ei varsinaisesti ole konkreettisia fundamentteja. Toisin sanoen, kryptoja ei ole sidottu esim. arvometallin kuten kullan arvoon, vaan hinta perustuu täysin markkinoilla kysynnän ja tarjonnan mukaan. Kryptot ovat ERITTÄIN volatiilia, yhdenkin päivän sisällä voi tapahtua jopa satojen prosenttien muutoksia. Moni sijoittaja toimii pitkälti "buy the rumor, sell the news" mukaisesti. Itse uskon, että kryptomarkkinoiden ajoittamisen sijaan on järkevämpää uskoa pitkän aikavälin positiiviseen kehitykseen. Pyri poimimaan laadukkaita kryptoja omaan portfolioosi ja anna ajan tehdä tehtävänsä.

Omat kolme sääntöäni kryptomaailmaan ovat:
 1. DYOR - Do Your Own Research eli älä sijoita laput silmillä randomisti, vaan ota selvää mihin olet sijoittamassa. Uskotko kyseisen krypton tulevaisuuden potentiaaliin?
 2. Invest only what you can afford to lose. Älä laita vuokrarahoja MIHINKÄÄN sijoituksiin, vaan vain ne rahat, joita et tarvitse ja jotka olet valmis häviämään.
 3. Don't sell at a loss. Älä myy tappiolla! Tappiot realisoituvat vasta silloin kun myyt tappiolla. Kun koko kryptomarkkina on punaisella (kiitos yleensä Bitcoinin laskun), osta dipistä, mutta ÄLÄ MYY. Hintaheilunta on suurta ja huomenna tilanne voi olla ihan toinen - hyväksy se.
Kryptovaluutta

Kaupankäyntialustat

Nykyään kryptoihin voi sijoittaa lähes samalla tavalla ja vastaavilla menetelmillä kuin perinteisiin osakkeisiin. Kauppapaikkoja on myös  lukuisia. 

Kryptovarallisuuden säilyttämiseen tarjotaan puolestaan erilaisia lompakkopalveluita, joissa kryptosi ovat turvassa kyberhyökkäyksiltä. (Lompakoista lisää erillisessä kirjoituksessa myöhemmin). Pidä aina salasanasi ja ns. salausavaimesi (seed phrase) itselläsi tallessa. Kaikenlaisia koijareita on kryptomaailmassa liikkeellä eli älä IKINÄ luovuta näitä KENELLEKÄÄN!

HUOM! Varmin tapa turvata kryptosi on hankkia ns. hardware wallet, joista LEDGER on markkinaykkönen. Eikä pahan hintainenkaan suhteessa siihen turvaan, jonka se kryptoillesi antaa. 
Saat 20% alennusta tällä LEDGER-linkillä ja koodilla FRIEND-QGHM8BG


Tässä artikkelissa esittelen viisi itsellä käytössä olevaa tunnettua alustaa, joilla kryptotreidaaminen on mahdollista. Jaottelen ne sen mukaan onko kyseessä A) wallet (ostaminen onnistuu ostohetken markkinahintaan suoraan EUR/USD) vai B) exchange eli pörssi (voit itse asettaa hinnan jolla haluat ostaa ja kun joku sillä hinnalla haluaa myydä niin transaktio tapahtuu).
 1. Crypto.com app linkillä ja koodilla ztu8gfd38a saat 25USD.
 2. Coinbase linkillä saat n. 9 EUR edestä Bitcoineja.
 3. whiteBIT linkillä alennusta kaupankäyntikuluista.
 4. Binance linkillä 5% alennus kaupankäyntipalkkioista.
 5. Coinmotion linkillä 1 % vaihtokulut ensimmäisten 30 päivän ajaksi, alennus 50%.
HUOM! Vaikka mainitsen muutamia esimerkkejä mitä kryptoja minulla on missäkin palvelussa, ne eivät ole ostosuosituksia! Olen vain anonyymi apina internetissä - tee aina omat ratkaisusi sen mukaan mihin sinä uskot ja mihin sinulla on varaa!

A) Osta fiat-valuutalla (EUR/USD) kryptovaluuttaa (luottokortti / pankkitalletus)

1. Crypto.com

Mielestäni tällä hetkellä kaikkein helpoin tapa ostaa kryptovaluuttaa on ladata Crypto.com app, valita mitä kryptovaluuttaa haluaa ostaa ja maksaa ostos suoraan luottokortilla.

Crypto.com on onnistunut hyvin näkyvällä (ja kalliilla) mainonnalla saamaan massat liikkeelle kryptosijoittamiseen. Fortune favours the brave - sanoo Matt Damon eikä varmasti ihan karkkirahalla.

Kryptovaluutta


Tarjolla on 200+ kryptovaluuttaa ml. suuret kuten Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH). Itsellä on näiden lisäksi Crypto.comissa mm. Crypto.com Coin (CRO), Litecoin (LTC), Loopring (LRC) ja Contentos (COS).
 • Saat 25USD kirjautumalla oheisella linkillä Crypto.comiin tai syöttämällä referral coden ztu8gfd38a
 • Tätä kirjoittaessa Crypto.com tarjoaa ensimmäisen 30 päivän ostot ilman luottokorttipalkkiota.
 • Crypto.comissa on uutena ominaisuutena mahdollista saada ilmaisia CRO:ita ns. Missioneiden kautta. Missionit ovat voimassa vain 31.12.2021 asti ja käyttäjän tulee itse aktivoida ko. ominaisuus käyttöön. Tee tämä ennen kuin ostat ensimmäisiä cryptoja niin saan heti palkkiot käyttöön!

Kryptovaluutta


2. Coinbase

Yhtä helppo vaihtoehto kuin Crypto.com on Coinbase.com. Tarjolla on 100+ kryptoa ja mahdollisuus ansaita ilmaisia kryptoja  Learn and earn -kohdassa. Voit ostaa kryptoja suoraan luottokortilla sen hetkisellä krypton hinnalla. Itsellä suurin positio Coinbasessa on tällä hetkellä Jasmyssä (JASMY) ja Stellar Lumensissa (XLM).
 • Saat linkillä kirjautumalla Coinbase.comiin kirjoittamishetkellä n. 9 euron arvosta Bitcoinia. 
 • Learn & earn mahdollistaa n. 30 USD edestä ilmaisia kryptoja


Kryptovaluutta

B) Kryptopörssit & kryptoparit - vaihda yhtä kryptovaluuttaa toiseen

Fiat-valuutalla eli suoraan luottokortin tai pankkisiirron kautta kryptojen ostaminen on varsin suoraviivaista. 

Toinen tapa ostamiseen on ns. kryptoparit, jossa yhtä kryptovaluuttaa vaihdetaan toiseen. Kryptoparien tarkoituksena on helpottaa kaupankäyntiä kryptomarkkinoilla ja mahdollistaa sellaisten kryptojen hankkiminen, joita ei voi ostaa suoraan perinteisellä fiat-valuutalla. 

Yksi esimerkki kryptopareista on Tether (USDT), joka seuraa Yhdysvaltain dollarin kurssia. Yhden USDT-kolikon hinta on siis aina yksi dollari (USD). Vaihto fiat-valuutasta kryptoon tapahtuu ostamalla ensin euroilla USDT:tä, jonka jälkeen USDT:tä voi vaihtaa esim. Bitcoiniksi.

3. whiteBIT

whiteBIT.com on itsellä eniten käytetty kryptopörssi.

HOGE Finance (HOGE) on yksi aikaisen eläkkeen lottolapuistani, johon uskon vakaasti tulevaisuudessa. (Teen erillisen postauksen HOGEsta myöhemmin.)

HOGEn ostaminen ei ole ollut aivan yksinkertaista, koska Ethereumin ns. kaasumaksut (gas fee) ovat todella korkeat. Olen säästänyt merkittävästi kuluja seuraavalla prosessilla: olen ensin ostanut Crypto.comista Stellaria (XLM), siirtänyt ne whiteBITiin, myynyt whiteBITissä Stellarit (XLM) Tetheriksi (USDT), ja ostanut USDT:llä HOGEa. (Näytän prosessin myöhemmin HOGE-postauksessa.)
 • whiteBIT - saat linkillä rekisteröitymällä alennusta kaupankäyntikuluista.

Kryptovaluutta

4. Binance

Binance on yksi kryptopörssien suurimmista ja kauneimmista. Itse teen pitkälti päiväkauppamaiset veivaukset täällä. Vaikkakin vähenemässä määrin, koska uskon enemmän pitkän aikavälin sijoittamiseen.

Binancella on oma token, Binance Coin (BNB) ja pörssin sisäinen rahaliikenne tapahtuu sen avulla. Toki sijoittaminen onnistuu myös fiat-valuutalla, mutta kaupankäyntikuluista saa alennusta, mikäli käytät tai omistat Binance Coinia.

Binancen avulla voit myös turvata kryptovarallisuutesi kolmannen osapuolen tarjoamaan ilmaiseen lompakkopalveluun nimeltä Trust Wallet. Trust Walletilla voit säilyttämisen lisäksi seurata kryptojen hintoja ja tehdä kryptovaluutanvaihtoja. Lompakkopalvelu toimii Binance Smart Chain:llä, joten lompakon käyttäminen vaatii BNB:tä.
 • Binance - saat linkillä 5% alennus kaupankäyntipalkkioista.

Kryptovaluutta


5. Coinmotion

Viimeinen itsellä käytössä oleva palvelu on itse asiassa se, jolla lähdin aikoinaan Bitcoinin kanssa liikkeelle eli suomalainen Coinmotion.

Coinmotion tarjonta on muita esittelemiäni merkittävästi suppeampi, palvelutarjontaan kuuluu tällä hetkellä mahdollisuus ostaa yhdeksää kryptovaluuttaa: BTC, LTC, ETH, XRP, XLM, AAVE, LINK, USDC, UNI.

Coinmotionilla on myös tarjolla kryptomarkkinoilla toimiva kuukausisäästötili ja korkotili sekä oma lompakkopalvelu, Säilö.

Coinmotion - jos haluat suomalaisen kryptopalvelun niin Coinmotion on valintasi. Linkillä 1 % vaihtokulut ensimmäisten 30 päivän ajaksi, alennus 50% normikuluista.

Kryptovaluutta

Kryptovaluutat for Dummies osa 1: mikä on kryptovaluutta?
Kryptovaluutat for Dummies osa 3: (tulossa pian)


Saat 20% alennusta tällä LEDGER-linkillä ja koodilla FRIEND-QGHM8BG


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit