Kryptovaluutat for Dummies osa 1: mikä on kryptovaluutta?

Kryptovaluutat for Dummies osa 1: mikä on kryptovaluutta?

Eurotarkan Kryptovaluutat for Dummies -postaussarja

Yleensä tietämättömyys lisää ahdistusta ja pelkoa. En ymmärrä - en jaksa ottaa selvää - niinpä sivuutan asian. Olen itse kokenut passiivisena indeksisijoittajana kryptomaailman osa-alueeksi, johon en halua pitkällä tikullakaan koskea. 

Kasvava uutisointi viime vuosien aikana on kuitenkin aiheuttanut valtaisia FOMO-tunteita (Fear Of Missing Out) kun kryptovaluutta X kasvoi 1000% kuukaudessa. Toisaalta helpotuksen huokauksia kun Bitcoinin kurssi romahti viikossa 30%. Onneksi ei ole omat ropot tuohon sijoitettuna.

Kryptovaluutat

Koska ETF-sijoittaminen on niin pirun tylsää, eikä juurikaan vie aikaa, päätin viime kesänä ottaa härkää sarvista kiinni ja lähteä selvittämään mistä hitosta näissä kryptovaluutoissa on kyse. Ajatukseni oli, että riittävällä määrällä tietoa ja rationaalisella ajattelulla voin hyvillä mielin sivuuttaa kryptot haihatteluna.

Little did I know. Mitä enemmän asioita tutkin ja luin, sitä enemmän kryptovaluuttojen tulevaisuuden potentiaali alkoi kiinnostaa myös sijoittamisen näkökulmasta. Ja nyt minulla sitten on 5 numeroinen kryptosalkku 💸💰. Kiitos pitkälti valtaisan syksyllä alkaneen härkämarkkinan 🚀.

Samalla kun itse opettelin kryptomaailman eri operoijia, valuuttoja, tokeneita, jargonia ja lyhenteitä, ajattelin rakentaa kryptoja koskevan "Kryptovaluutat for Dummies" postaussarjan helpottamaan sinun kryptostarttia. 

Jos siis kryptot kiinnostavat, muttet oikein tiedä mistä aloittaa, niin tervetuloa mukaan :)

PS. Jos haluat päästä heti alkuun, voit hyödyntää 25USD koodia ztu8gfd38a rekisteröityessä Crypto.comiin. 


Mikä ihme on kryptovaluutta / virtuaalivaluutta / digivaluutta / lohkoketju?

Kryptovaluutan eli virtuaalivaluutan eli digivaluutan voi lyhyesti sanoa olevan kryptografiaan eli salauskirjoitustekniikkaan perustuva digitaalinen valuutta, joka toimii lohkoketjuteknologian avulla (blockchain).


Kryptovaluuttojen kuningas on ehdottomasti - ainakin vielä - Bitcoin. Tuttavallisemmin pitko. Olet varmasti kuullut Bitcoinista ihan riittämiin ainakin silloin, kun uutiskynnys ylittyy: 
Itse olen aikaisemmin jääräpäisesti sivuuttanut kaikki kryptovaluutat. "Älä sijoita sellaiseen mitä et ymmärrä"-mantra ja tulppaanimania on iskostunut niin vahvasti päähäni. Samoin ajatus siitä, että ostaisin yhden hemmetin Bitcoin-virtuaalikolikon ja maksaisin siitä 50.000 eur ei oikein houkutellut. 

Kryptovaluuttaa ei kuitenkaan tarvitse ostaa kokonaisina yksikköinä vaan voit ostaa vaikka vain 0,01 Bitcoinia. Jos Bitcoinin hinta ostohetkellä on 50.000 euroa, maksat siitä siis 0,01 * 50.000 eur = 500 eur. Jos Bitcoinin hinta 20 kertaistuisi eli nousisi 1 000 000 euroon, sinun sijoituksesi sen hetkinen arvo olisi 20 * 500 eur = 10.000 eur.

Kryptovaluuttojen käyttö

Kryptovaluuttoja voi käyttää verkossa maksamiseen. Tämän lisäksi esim. Bitcoineja voi myös nykyään nostaa sen mahdollistamilla automaateilla ts. voit myydä virtuaalisessa mobiililompakossa olevia Bitcoineja ja nostaa fiat-rahaa (=EUR) automaatista.

Fiat-raha tarkoittaa vaihdannan välinettä, jolla ei ole itseisarvoa ja jonka arvo perustuu hallinnon luomiin säännöksiin tai lakeihin sen olemisesta laillinen maksuväline. Termi tulee latinan sanasta fiat, joka on latinankielisen fīō-verbin konjunktiivimuoto: "tulkoon" tai "tapahtukoon".
- Wikipedia

Pähkinänkuoressa kryptovaluutta:
  • käyttää lohkoketjuteknologiaa maksutapahtumien turvaamiseen, varmentamiseen ja salaamiseen
  • ei ole minkään keskuspankin sääntelyn alaisena
  • toimii täysin verkossa
  • sillä ei ole fyysistä olomuotoa
  • sen arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan
  • sen omistavat ihmiset
Helppoa, eikö? 😀 

Lohkoketju

Lohkoketjuteknologiasta voit lukea tarkemmin esim. Wikipediasta. En lähde sitä tarkemmin selittämään, koska a) Eurotarkka on sijoittamiseen keskittyvä blogi ja b) Ei mitään hajua miten se oikeasti teknisesti toimii. 

Sen verran ymmärrän, että jokainen maksutapahtuma on jaettu useisiin osiin ja maksutapahtumaa todennetaan tuhansien ja taas tuhansien tietokoneiden verkostossa, jolloin kryptovaluuttojen väärennys on jos ei mahdotonta niin erittäin vaikeaa. Se riittää minulle 😀

Lohkoketju
Lohkoketju - wikipedia


Kryptojen lukumäärä ja markkina-arvo (Market Cap) 


Kuten mainittua, maailman tunnetuin kryptovaluutta on vuonna 2008/2009 luotu Bitcoin, joka hyväksytään maksuvälineeksi useassa verkkokaupassa nykyään Suomessakin. Esimerkkeinä Tietokonekauppa.fi ja Konenet.fi. 

Bitcoin ei kuitenkaan ole todellakaan ainoa kryptovaluutta. Tätä kirjoitusta tehtäessä marraskuussa 2021 CoinMarketCap.comin mukaan erilaisia kryptoja oli 14.748 kappaletta. 

Kryptovaluuttojen lukumäärä
CoinMarketCap.com

Kryptojen yhteenlaskettu markkina-arvo on puolestaan kirjoitushetkellä 2 294 miljardia euroa ja kasvu viimeisen vuoden aikana on ollut hurjaa. Vertailuna Suomen bruttokansantuote on pyöreästi luokkaa 250 miljardia euroa.

CoinMarketCap.com

Kryptojen verotus

Kryptot kuuluvat Suomessa pääomatuloverotuksen alle. Tämä on täysin ristiriidassa kryptovaluuttojen alkuperäisen ideologian kanssa. Virtuaalivaluutathan eivät ole valtion hallinnoitavia, jolloin ajatus on, että ne olisivat myös verottajan ulottumattomissa. Tästä huolimatta kryptovaluutoilla saadut tuotot ovat Suomessa veronalaista tuloa.

Kryptovaluutan verotus tapahtuu arvonnousua verottamalla sillä hetkellä, kun:
  • virtuaalivaluuttaa vaihdetaan fiat-rahaan (eur / usd)
  • virtuaalivaluuttaa vaihdetaan toiseen virtuaalivaluuttaan
  • virtuaalivaluutalla ostetaan hyödykkeitä tai palveluita. 

On huomioitava, että jokainen tapahtuma eli transaktio käsitellään erikseen.
Verohallinnon ohjeet löydät täältä: Virtuaalivaluuttojen verotus

Sijoittajan näkökulmasta veroja ei kuitenkaan tarvitse pelätä. Jos ostat kryptovaluuttoja fiat-rahalla eli esim. euroilla niin verotettavia tapahtumia ei synny kuin vasta siinä kohtaa kuin myyt. Tämä on todennäköisesti edessä vasta vuosien päästä. Siinä kohtaa on syytä kotiutuneista voitoista siirtää sivuun veroja vastaava osuus ettei tule yllätyksiä.

Mutta murehditaan tätä sitten aikanaan. Ennen kuin voi juosta, pitää oppia kävelemään 😀
PS. Jos haluat päästä heti alkuun, voit hyödyntää 25USD koodia ztu8gfd38a rekisteröityessä Crypto.comiin. -------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit