Joku tienaa sinua enemmän - kansallinen kateuspäivä

Joku tienaa sinua enemmän - kansallinen kateuspäivä

Tänään julkaistaan vuoden 2020 verotiedot. Hurraa!? 

Koronatilanteesta johtuen kahvipöytäkeskustelut ovat nyt omalta osaltani vähissä vaikka hybridimallissa lähi- ja etätyö vaihteleekin. Siltikin uskon, että aika moni kollega tulee ensimmäiseksi tänään  katsomaan yhtiömme toimitusjohtajan palkan. Keltainen lehdistö puolestaan retostelee koko viikon sarasieppien ja jethrorostedtien palkoilla. 

Mutta kuten aikaisempinakin vuosina olen kirjoittanut, kiinnostaako asia minua? Ei. Tästä syystä otsikkoja pidemmälle en aio klikkejä moisille artikkeleille antaa. Minussa on selkeästi jokin vialla.

"Minussa on ongelma
jokin virhe ohjelmoinnissa
Puutteita koodissa
korvaan piittaamattomuudella"
- Ravistettava ennen käyttöä, Apulanta

Verotiedot kansallinen kateuspäivä

Progressiivinen verotus

Olemme varsin poikkeuksellinen kansakunta näine verotulomässäilyinämme. Olen kuullut useasti toitotettavan, että suurituloisten tulot julkaistaan, jotta se mahdollistaa "avoimessa yhteiskunnassamme" tapahtuvan "tutkivan journalismin" ja edistää "yhteiskunnallista keskustelua". Minusta kyse on suurimmaksi osaksi kuitenkin ihan vain siitä kateudesta ja ihmisten puhtaasta uteliaisuudesta. Lehdet luonnollisesti keskittyvät julkisuuden henkilöiden tuloihin ja verotukseen juuri niin kauan kuin kysyntää on. Ja tuntuu todella olevan.

Koko keskustelussa minua häiritsee turhanpäiväisen juoruamistarpeen lisäksi kaksi asiaa. Ensimmäinen on se, että Suomen progressiivinen eli asteittain kasvava verotus tasaa nettoansioita aika lailla varsinkin 100.000 euron tuloista puhuttaessa. Jos puhutaan miljoonasta eurosta vuodessa niin tämä ylittää kyllä minullakin kirkkaasti suurituloisuuden rajan eikä tällaiseen ansioon kukaan ikinä pääse vain hyvin tehdyllä työllä. Mutta tämä lehdistössä valittu raja "yli sata tonnia" vuodessa tienaavien bruttotulo ei loppujen lopuksi ole Suomessa huimasti. Kokonaisvero-% huitelee tuolloin jossain 40% päällä. Onhan 100.000 euroa valtavan hyvä ansio, mutta ei sillä vielä henkseleitä voi liikaa paukutella tai ainakaan työn tekoa lopettaa.

Valtion tuleveroasteikko näyttää muuten tältä:
Menojen sovittaminen tuloihin

Toinen häiritsevä asia keskustelussa ja varsinkin koskien tuota maagista 100.000 euron tulorajaa on menojen ja tulojen suhde. 

Kulunut sanonta "ei ne tulot vaan ne menot" on tässä luonnollisesti olennainen. Oman hataran käsitykseni mukaan varsinkin juuri julkisuuden henkilöillä elämäntapa on tavallista mattimeikäläistä tuhlailevampi. Varmasti poikkeuksiakin on. Puolen miljoonan asuntolaina, mökkilaina, autolaina sekä merkkivaatteet ja lomatkat päälle niin ei tuosta 100.000 eurosta bruttotuloja paljon säästämiseen jää, oli niitä sponsoreita tai ei. 

Tietenkin jos käteenjäävää summaa vertaa vaikka työttömyyspäivärahaan tai matalapalkkaisiin aloihin niin onhan se melkoinen summa. Rikastumaan ei 5.000-6.000 eurolla kuukaudessa Suomessa helposti kuitenkaan pääse, ellei menoja ole tuloihin sopivalla tavalla sovitettu.

Niinpä jatkan itse sillä tiellä minkä olen valinnut:

A) pidän perheemme kulutuksen alhaisena: 200 säästövinkkiä
B) pyrin löytämään lisätuloja: 50 lisätulovinkkiä
C) sijoitan kuukausittain Nordnetin indeksirahastoihin ja ETF:iin.


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

 1. Itsellä samat fiilikset näistä verotiedoista - ei voisi vähempää kiinnostaa. Kateus nyt on muutenkin aika turha tunne. Miksi kadehtia henkilöä, joka tienaa paljon? Ethän silti tiedä mitään sen henkilön elämästä. Niinkuin itsekin kirjoitit, elämäntyyli suurituloisilla on yleensä melko leveä. Uskon, että jopa minulla on paremmat säästöt kuin monella suurituloisilla. Monesti nämä uusimmilla autoilla ajelevat, golfkentiltä kuvia someen postaavilla ihmisillä on velkaa helvesti - eikä säästöjä yhtään. Voi myös olla, että nämä tyypit soittelevat kuukausittain pankkiin ja pyytävät lisää maksuaikaa lainoihin, kun ei rahat riitä kuukausieriin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Juuri näin. Vaikka some on osin positiivinenkin ilmiö, niin on sillä kyllä kääntöpuolensa varsinkin vääränlaisen mallioppimisen kautta.

   Poista
 2. Mielestäni on hienoa, että listat näkyvät ja kaikki voimme lukea nimiä ja kiittää siitä, että he pitävät hyvinvointivaltiota pystyssä massiivisilla verotuloillaan. Verottaja nimittäin on se suurin rikastuja aina ja se hyödyttää meitä kaikkia. On hienoa voida kerran vuodessa nähdä lista meidän suurimmista hyväntekijöistä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin näin. Mieheni työpaikalla kahvihuoneessa kadehtien porukka arvosteli, että miksi divisioonan päällikkö tienaa niin paljon. Menivät sentään edes vähän hiljaiseksi kun mieheni yritti selittää, että hän johtaa aika isoa tehdasta ja aika hienoa että meidän pieni suomalainen kaupunki on tämän ison kansainvälisen tehtaan pääkonttori. Nekin verorahat voisivat myös valua Aasiaan tai Eurooppaan...

   Poista
  2. Taisi Varatonsijoittaja kirjoittaa kieli poskessa, mutta näkökulma tämäkin :). Ja Vapaa penninvenyttäjä, samalla lailla arvostan minäkin yhtiöitä, jotka ylipäätään maksavat veronsa Suomeen eivätkä harrasta aktiivista / harmaalla alueella menevää aggressiivista verosuunnittelua.

   Poista
  3. Tulipahan luettua tuo kommentti vähän vasemmalla silmällä. Joka tapauksessa oma kommenttini oli täyttä totta. Tienatkoon isot kihot mitä vaan, en kadehdi ;)

   Poista
 3. Onhan tuo kateus ja seuranta vähän hassua, mutta avoimuudesta on myös hyötyä. Esim. uutta työpaikkaa hakiessa on ihan näppärä arvioida mitä siellä maksetaan muille samantapaisesta työstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä Paaluttaja. Eipä ole hetkeen tullut vaihdettua työpaikkaa, mutta varmasti kätevä silloin. Tosin eikö vain ne yli 100.000 eur ansiot näe suoraan niistä IL/IS-hakukoneista ja muussa tapauksessa pitäisi soittaa / vieraille verotoimistossa?

   Poista
  2. Päivälehtien (ainakin meidän maakuntalehden) verokoneissa ovat kunkin maakunnan parhaiten ansainneen 5000 henkilön tiedot. Useimmissa maakunnissa ko. listalle pääsee kyllä reilusti alle sadan tonnin tuloillakin, ja pienissä maakunnissa rajat ovat yllättävänkin alhaisia, äkkiä kun katselin niin Kainuu taisi olla alin kun jo 42000€ ansioilla olet tuon 5000 eniten ansainneen joukossa. Ja näin tulosi löytyvät vallan näpsästi nimihaulla ;)
   -Neena

   Poista
  3. Kiitos. Nopealla googlettamisella en Uudeltamaalta löytänyt vastaavaa, eli taitaa olla sitten jossain vaiheessa muuton paikka jos listoille mielii. Tai sitten palkkakeskustelun paikka ja perusteluna verokone :)

   Poista
 4. Samaa mieltä kuin Paaluttaja.
  Itse tutkin kyllä netin verokoneella työ-/ liike-elämästä tuttujen henkilöiden verotietoja, koska kiinnostaa millaisia työ- ja opiskelupolkuja kulkeneilla on minkäkinlaiset tulot. Omia mahdollisia työpaikanvaihdoksia ajatellen on hyvä tietää, millaisiin tuloihin missäkin hommissa/työpaikoissa voi päästä. Naapureiden ja kavereiden nimiä tulee kyllä myös naputeltua hakukoneeseen, mutta julkkikset tms. eivät itseänikään kiinnosta.
  Ja tunnustan myös hieman nolona, että haluaisin kyllä itsekin päästä tuonne maakunnan 5000 eniten tienaavan listalle; mieheni sinne yltää ja mutta itsellä jää toistaiseksi pienestä kiinni. Onhan se vähän turhamaista, mutta yksi tavoite muiden joukossa. Pääomatulot ovat nyt sen verran kasvaneet että ehkä jo tänä vuonna toteutuu ;)
  Tuossa on kyllä isoja eroja maakuntien välillä, katsoin että esim. Kainuun nettilistalle pääsee jo 42 000e tuloilla kun taas Uudellamaalla pitää olla peräti yli 200 000e ansiot. Eli jossain pain naapurin vakoilu onnistuu keskituloistenkin joukossa ;) kun taas toisaalla "maagisen 100 000e rajan" juuri ja juuri ylittäneetkin pysyvät vielä incognito kuten Pirkanmaalla ja Varsinais-Suomessa.
  -Neena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvästi kuulun vähemmistöön kirjoitukseni kanssa, enkä ole osannut suunnitella uraani niin optimaalisesti kuin olisi voinut. Sinulla on selkeästi hyvä sparri puolisosta ja positiivinen kilpailu on parisuhteessa vain hyvä asia. Mutta toivottavasti aikaa myöten meidän molempien nimet löytyy listoilta, ansiotulojen, varallisuuden tai sitten viimeistään muuton myötä :)

   Poista
 5. Medialistat on turhia. Mutta koska Suomessa ei ole avointa palkkakulttuuria, niin kyllähän tuosta tosiaankin on hyötyä jos kiinnostaa mitä muut tienaavat samasta työstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuntaa antavasti tämän toki saa verotiedoista selville, kunhan huomioi ettei verotettava ansiotulo ole sama kuin bruttopalkka tai maksettu palkka.

   Verotettava ansiotulohan on veronalainen palkka vähennettynä pakollisilla vakuutusmaksuilla, tulonhankkimiskuluilla sekä muilla mahdollisilla tulosta tehtävillä vähennyksillä. Näitä ovat pakolliset eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut, tulonhankkimisvähennys sekä asuntolainan korkovähenys jos pääomatuloja ei ole.

   Lisäksi ansiotulothan voivat sisältää muitakin tuloja kuin palkkaa, esim. eläkkeet sekä sairaus- ja äitiyspäivärahat, perheyhtiön maksamat osingot...

   Poista

Lähetä kommentti