Wallstreetbets GameStop GME Short squeeze - mistä tässä hypessä on kyse?

Wallstreetbets GameStop GME Short squeeze - mistä tässä hypessä on kyse?

Jos olet lainkaan kiinnostunut päivän polttavista pörssiuutisista, olet varmasti kuullut tällä viikolla sanat: Reddit, r/wallstreetbets, GameStop, GME, AMC, short squeeze, hedge-rahastot ja  lyhyeksi myynti.

Mistä ihmeestä tässä kaikessa on kyse?


Perinteinen osakkeen osto vs lyhyeksi myynti

Okei, laitetaan oikein yksinkertaistaen asiat halki-poikki-ja-pinoon.

Perinteisesti osakkeita ostetaan silloin, kun uskotaan että kyseisen osakkeen arvo nousee tulevaisuudessa. Unohdetaan osingot tässä kohtaa kuviosta. Sijoittaja tekee myyntivoittoa myymällä osakkeen myöhemmin kalliimmalla kuin sen on ostanut. Vain tyhmä tekisi toisinpäin eli ostaisi kalliilla ja myisi halvalla, eikö?

Hedge-rahasto kuitenkin hyödyntää juuri tätä toista skenariota eli laskevia kursseja. Ja tällöin puhutaan lyhyeksi myynnistä. Käytännössä Hedge-rahasto lainaa markkinoilta osakkeita korkoa vastaan antaen samalla vakuuksia lainaansa vasten. Lainatut osakkeet myydään. Jos kurssi jatkaa laskuaan, ostaa Hedge-rahasto osakkeet takaisin myyntihintaa halvemmalla ja palauttaa osakkeet alkuperäiselle omistajalle. Hintojen väliin jäävän osuuden pitää Hedge-rahasto omana profittinaan.

Tietokone- ja konsolipelien myyntiin keskittyvä maailmanlaajuinen kauppaketju GameStop Corporationin osake (GME) on ollut Hedge-rahastoille aivan ideaali lyhyeksimyyntikohde viimeisten vuosien ajan. Kurssi on laskenut kuin lehmän häntä. Joten mikä tässä kuviossa voisi mennä vikaan? 

Kuva: Nordnet


Hedge GME GameStop
                                                                        

Niin kuin kaikessa sijoitustoiminnassa, on lyhyeksi myynnissä omat riskinsä. Tai itse asiassa aivan massiiviset sellaiset. Perinteisessä osakkeiden ostossa sijoittaja riskeeraa oman pääomansa. Toisin sanoen, osakkeen kurssi voi laskea 100%, mutta ei tätä enempää. Toiseen suuntaan ei kuitenkaan ole ylärajaa, vaan osakkeen arvo voi olla kuinka tähtitieteellinen tahansa (ainakin teoriassa). 

Tästä muodostuukin lyhyeksi myynnin mielenkiintoinen riski, sillä koska osakkeet on palautettava takaisin alkuperäiselle omistajalle on lyhyeksi myyjän ne lopulta myös markkinalta ostettava. Kysymys kuuluukin että millä hinnalla?

Wallstreetbets

GameStop Corporationin osake (GME) ei ollut esimerkkinä ylempänä sattumalta. 

Internetin etusivuksikin kutsutussa Redditissä olevassa suositussa Wallstreetbets-ryhmässä ollaan nimittäin toteuttamassa juuri edellä mainittua lyhyeksi myynnin painajaista.

Jopa miljoonat piensijoittajat ovat yhdistäneet voimansa ennen näkemättömästi ja ovat saaneet joukkovoiman avulla GameStopin kurssin raketoimaan peräti 2700% viimeisen 3kk aikana. Syy: GameStop on Yhdysvaltojen eniten lyhyeksi myyty ja lainattu osake ja itse asiassa sitä on lyhyeksi myyty ja lainattu enemmän kuin osakkeita on olemassakaan. Osakekannasta on parhaimmillaan myyty lyhyeksi 139 prosenttia osakkeista ja Hedge-rahastojen on ostettava ne aikanaan takaisin.

Ryhmän määrä on kasvanut vain muutaman päivän aikana miljoonilla käyttäjillä, ollen nyt lähes 7 miljoonaa.


Hedge GME GameStop


Short squeeze 

Mitä sitten tapahtuu, jos lyhyeksi myydyn osakkeen kurssi lähteekin raketoimaan ylöspäin? Ja vieläpä GameStopin tapauksessa, jossa osakekannasta on lyhyeksi myyty yli 100% osakkeista.

Kuva: Nordnet


Hedge GME GameStop


Short squeeze
 tarkoittaa sellaista tilannetta, jossa osakekurssin hyvin nopea nousu pakottaa lyhyeksi myyneet sijoittajat (Hedge-rahastot) ostamaan osaketta korkealla kurssilla omien tappioidensa rajaamiseksi. 

Ja paradoksaalista kyllä, mitä korkeammalle osakkeen kurssi nousee, sitä enemmän pakko-ostoja tapahtuu. Yhä useampi lyhyeksi myynyt saavuttaa tilanteen missä he eivät voi enää kasvattaa lainan vakuutta enempää. Silloin osakkeet on pakko ostaa takaisin hinnasta välittämättä. 

Tähän Wallstreetbets ryhmä on nyt tarttunut, he kannustavat toisiaan olematta myymästä, jolloin osakkeen kurssi voi nousta lopulta järjettömiin lukuihin.

Historiassa näin on tapahtunut Volkswagenille 2008 - tästä voit lukea lisää Wikipediasta: Short squeeze



-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle

Kommentit