Annos eurolla (Hanna Olvenmark, WSOY 2018)

Annos eurolla (Hanna Olvenmark, WSOY 2018)

Takakansi: 

SYÖ TERVEELLISESTI, SÄÄSTÄ RAHAA, HUOLEHDI MAAPALLOSTA

Terveellisen ruoan ei tarvitse olla kallista tai monimutkaista. Tähän keittokirjaan on koottu täysipainoisia kasvisruokia, joiden tekeminen maksaa noin euron annokselta. Lisäksi löydät
  • vinkkejä ruokakulujen karsimiseen ja ruokahävikin vähentämiseen
  • ruoka- ja ostoslistat 30 euron ruokaviikkoihin eri vuodenaikoina
  • ohjeita eväisiin, lisukkeisiin, sämpylöihin, levitteisiin ja välipaloihin.
HANNA OLVENMARK on ruotsalainen ravitsemusterapeutti ja intohimoinen saituri. Hän on pitänyt blogiaan Portionen under tian vuodesta 2015.

annos eurolla kirja

Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta.
Aikaisemmin arvostelemani kirjat löytyvät Kirjat -osiosta.
-------------------------------

Oma tiivistelmäni ja havainnot kirjasta:

Annos Eurolla pelasti Eurotarkka-perheen kevään, sillä en todellakaan ole kummoinenkaan kokki. Ei kai sitä voi rehellisemmin sanoa. Osittain taustalla on varmasti se, että suhtautumiseni ruokaan on hyvinkin yksinkertainen: ruoka on vain polttoainetta, mutta toisaalta en ole lainkaan nirso vaan syön aivan kaikkea mitä tarjolla on. Pihin luonteen omaavana en ravintoloita harrasta, mutta silloin tällöin kun ravintolassa käyn - lähinnä työn puolesta - osaan silloin niistä mauistakin nauttia. Mutta löytyykö kyseisiä makuja omasta keittiöstäni saatika raaka-aineita ostoskoristani? Not.

Huhtikuussa koronatilanne oli ollut jo kuukauden päällä ja jauheliha/broileri/makarooni yhdistelmät oli varsin tehokkaasti käytetty loppuun. Oli keksittävä jotain. Ei ehkä itseni, mutta lapsiparkojeni vuoksi. Ensimmäiset "eiks oo mitään muuta" oli jo kuultu ja ymmärsin yskän. Kari Aihisen turkulaisittain sanottuna "maistetaan, maistetaan" kävi mielessä, mutta pelkkä suola ja pippuri ei nyt auttaisi.

Olen nykyään aktiivinen ruokahävikin vähentäjä ja tilaan Matsmartista kerran kuukaudessa suuren annoksen eri kuivatavaroita merkittävästi kaupan hintoja alemmalla. Mutta valitettavan usein parempi puoliskoni on se, joka loihtii niistä huikeita ja huokeita ruokaelämyksiä enkä minä. Koska olimme sopineet, että minä huolehdin lasten etäopetuksen ajan kotona ruokapolitiikasta, päätin hakea apua kirjallisuudesta. Enkä muuten enää muista mitä kautta Annos eurolla -kirjaan törmäsin. Hankinta joka tapauksessa kannatti.

Kirjan kirjoittaja Hanna Olvenmark on ruotsalainen ravitsemusterapeutti, joka sai mahdollisuuden matkustaa Mount Everestille, mutta joutui sitä varten säästämään paljon rahaa lyhyessä ajassa. Suunnitelmallisempi ote ruoanlaittoon ja ruokaostosten tekoon auttoi häntä saamaan matkarahat kasaan. Hanna on pitänyt blogiaan Portionen under tian vuodesta 2015 ja blogin myötä hän päätti kirjoittaa myös varsin menestyksekkään kirjansa.

Annos Eurolla -kirja on jaoteltu:
  • pääruokiin (esim. lehtikaalipasta, punajuuripihvit, kookosmaitopata, belugabolognese, sienirisotto, falafelit keltaisista herneistä, aasialainen nuudelivokki)
  • evääksi sopiviin aterioihin sekä niitä täydentäviin lisukkeisiin (esim. uunipannulasagne, kookosmaito-pinaattipata)
  • aamiaisruokiin ja välipaloihin (esim. syyssalaatti, siemennäkkäri, banaanipallot, hedelmä-pähkinäpatukat)
Kirjassa annetaan vinkkejä mitä kannattaa aina pitää ruokakomerossa sekä miten suunnitella viikon ateriat, laatia toimiva ostoslista ja vähentää ruokahävikki minimiin. Lisäksi kirjassa on ruokalistat 30 euron viikkoihin eri vuodenaikoina ja ostoslistat niiden varalle. Tämä oli todellinen löytö! Itsellä ei ihan ensimmäisenä ruokalistaa mietittäessä tule mieleen tofu-määpähkinäpata (koko perheen lemppari), tomaattikeitto ja fetajuustoa tai pizza bianca perunalla ja latva-artisokkatahnalla. Suurin osa ohjeista on vegaanisia ja sitä kautta myös erittäin edullisia.

Kirjan ohjeet ovat selkeät, työvaiheet hyvin esitetty ja kuvat erittäin esteettisen ja ruokahalua herättävän näköisiä. Jos siis kaipaat piristystä ja uusia ideoita ruokalistaan tai esim. ajatuksia mitä Matsmartissa usein tarjouksessa olevista kikherneistä ja linsseistä voi tehdä, niin suosittelen kirjaa todella lämpimästi.


Matsmart kokemuksia


Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta.

PS. Jos sinulla on tiedossa hyviä ruokablogeja niin vinkkaa kommenttikentässä.

-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit