Säästövinkki: Ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto + kilpailuta autovakuutus

Ajoneuvon liikennekäytöstäpoistolla säästät

Oletko yksi niistä sadoista ja tuhansista, joiden tämänkin viikon maanantai alkoi etätöitä tehdessä? Keittiön pöydällä, työhuoneessa, sohvalla, sängyssä, pesuhuoneessa vai saunassa?  Itse olen kokeillut nyt nämä kaikki vaihtoehdot, kun on tarvinnut muulta perheeltä saada rauha loputtomiin Teams- ja Skype-kokouksiin.

Jos autosi odottelee tyhjän panttina ulkona, niin tiesitkö että ajoneuvon liikennekäytöstäpoistolla säästät selvää rahaa sekä ajoneuvoveron että vakuutusten muodossa. Jopa muutaman päivän poisto kannattaa!

Auton liikennekäytöstäpoisto kannattaa


Mitä tarkoittaa ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto?

Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin sivuilla sanotaan, että ajoneuvon voi poistaa tilapäisesti liikenteestä ja säästää samalla ajoneuvokuluissa. 

Liikennekäytöstä poisto tulee voimaan heti, mutta huomaa että ajoneuvoa voi kuitenkin käyttää poistopäivän loppuun. Tämän jälkeen liikennekäytöstäpoistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa ennen liikennekäyttöönottoa. Liikennekäytöstäpoisto on aina voimassa toistaiseksi eikä sitä voi tehdä etukäteen, takautuvasti tai määräajaksi. Rekisterikilpiä ei tarvitse palauttaa poiston yhteydessä.  

Miksi ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto kannattaa?

Auton omistaja on velvoitettu maksamaan ajoneuvoveroa. Maksettavan veron määrä vaihtelee auton mukaan. Mutta varsinkin silloin kun polttoaineena on diesel - jolloin ajoneuvoverossa on mukana käyttövoimavero -  ja auton koko on suuri, on ajoneuvoverokin merkittävä. Joka tapauksessa useita satoja euroja vuodessa.

Lisäksi autosta on maksettava vakuutusyhtiölle ainakin pakollinen liikennevakuutus. Itselläni ja monella muulla on liikennevakuutuksen lisäksi otettu vapaaehtoinen kasko, joka on yleensä liikennevakuutusta kalliimpi. Vakuutussumma on taas väistämättä useita satasia vuodessa. Mutta maksat sitäkin vain silloin kun ajoneuvo on käytössä! Huomaa, että esim. IF:llä hyvitys tehdään sekä liikennevakuutuksen osuudesta että kaskon törmäysturvan maksusta. Kaskovakuutuksen muut turvat ovat liikennekkäytöstäpoiston aikana voimassa, ja niistä laskutetaan normaalisti. Jos auto ei ole käytössä vähänkään pidempään aikaan, kannattaa se ehdottomasti siirtää pois liikenteestä, jolloin säästät sekä ajoneuvoverosta että vakuutusmaksuista.

Tarkista samalla autovakuutuksesi nykyinen hinta ja kilpailuta se! Helpoiten se onnistuu Kilpailuttajan kautta.

Miten ajoneuvon liikennekäytöstäpoisto tehdään ja mitä se maksaa?

Kirjaudu asiointipalveluun Traficomin sivuille osoitteessa https://www.traficom.fi/fi/

traficom

Valitse AJONEUVOT ja "Poista liikenteestä".
Huomaa, että poiston hinta on 5 eur, mutta takaisin käyttöönotto on ilmainen.Helppoa kuin mikä!

Muistathan ottaa auto takaisin liikenteeseen!

Muistathan ottaa auton takaisin liikenteeseen ennen käyttöä, sillä muuten siitä saattaa rapsahtaa 1000 eur maksu. 

Vinkkinä: laita lappu kuskin penkille tai ratista roikkumaan, niin ei pääse unohtumaan. Jos siis lähdet lomamatkalle ja jätät auton lentoparkkiin, voit ottaa auton pois liikenteestä ko. päivän alussa ja ottaa takaisin käyttöön lennon laskeuduttua takaisin kotimaahan! 

Traficomin sivujen kautta tieto sekä poistosta että takaisinotosta päivittyy jopa 10 minuutissa. 

Paljonko itse säästän?

Laitoin oman auton pois liikennekäytöstä jo 20.3.2020 ja uskon, että en autoa tarvitse ainakaan 15.5.2020. Yhteensä autoni on poissa liikenteestä 56 päivää.

Perusvero + käyttövoimavero on minulta 523,41 eur vuodessa eli 1,43 eur per päivä. Lisäksi liikenvakuutuksesta ja kaskon törmäysturvan osuudesta tulee arviolta noin 1,00 eur per päivä.

Yhteensä säästöä tulee 56 * (1,43 eur + 1,00 eur) = 136,08 eur. Lisäksi säästin vakuutuksesta Kilpailuttajan kautta 45,46 eur. Odotettu säästö kokonaisuutena siis vajaat 200 eur!-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

 1. Hei, täytyykö vakuutusyhtiölle ilmoittaa asiasta liikennevakuutuksen osalta vai ainoastaan kaskon osalta? Mietin myös, kannattaako kaskoa lopettaa kokonaan, koska voihan liikennekäytöstä pois oleva autokin joutua esim. ilkivallan kohteeksi tai vaikka syttyä palamaan tms.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä kysymys ja tarkensin tätä kirjoitukseen, koska ilman muuta kaskon on oltava voimassa juurikin esim ilkivallan vuoksi.

   Itsellä vakuutukset IF:ssä ja siellä on mainittu asiasta näin:
   Saat hyvitystä liikennevakuutuksesta sekä kaskon törmäysturvan maksusta, jos kyseessä ei ole vuodenaikahinnoiteltu vakuutus. Kaskovakuutuksen muut turvat ovat liikennekkäytöstäpoiston aikana voimassa, ja niistä laskutetaan normaalisti.
   https://www.if.fi/henkiloasiakkaat/vakuutukset/ajoneuvot/liikennekaytostapoisto

   Poista
  2. Ja IF:n sivujen kautta poiston voi myös tehdä suoraan, välittyy sieltä Traficomille. Hinta on sama 5eur.

   Poista
 2. Nikolas
  Loistava vinkki kiitos

  VastaaPoista
 3. Ei tatarvitse ilmoittaa liikennevakuutuksesta vakuutusyhtiöön erikseen, jos tekee käytöstä poiston Trafik sivuilla. Tieto menee sieltä automaattisesti vakuutusyhtiöön. Olen ottanut autoa käytöstä pois ja laittanut liikennekäyttöön takaisin monta kertaa, kun aTrafin sivujen kautta. Liikennevakuutusmaksut ovat katkenneet aina automaattisesti käytöstäpoistoajalle. Kysyin joskus asiasta vakuutusyhtiöstä, ja sieltä kerrottiin, että Trafin ja vakuutusyhtiöiden välillä tieto kulkee automatisoidusti käytöstä poistoista, ja että vakuutusyhtiöön ei tarvitse tehdä erillisiä ilmoituksia.

  Sitten tilanne on toki eri, jos vakuutussopimusta ei ole autoon kellään. Mutta kun se on alunperin, maksut menee vain tauolle ja jatkuu kun ottaa auton taas liikennekäyttöön. itse säästän siinäkin, etten pidä kaskoa. Otan siinä riskin, mutta sitten pidän puskurirahastoa itse vahinkomenojen varalle. Vuosien varrella olen säästänyt kaskottomuudella jo monta tuhatta euroa. Kertaakaan en olisi vielä viimeisen vuosikymmenen aikana saanut kaskosta korvauksia kahteen autoomme, jos siitä olisi maksanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja selvennyksistä!

   Itsellä on yksi auto mennyt ulosajossa lunastukseen ja silloin tuli kasko todella tarpeeseen vaikkei puhuttu "kuin" muutaman tuhannen euron autosta.

   Poista
 4. Muutaman päivän poistoissa kannattaa huomioida, että trafin pienin laskutettava maksu on 10e (eli tämän maksat vähintään käytöstä poistojen välillä) ja Ifillä pienin laskutettava maksu on 25e. Joten muutaman päivän edestakaisin venkslaaminen voi tulla jopa kalliimmaksi. Toki kannattavaa, jos auto on liikennevakuutuksessa katkosten välillä sen verran, että laskua kertyisi muutenkin trafille 10e ja ifille 25e.

  VastaaPoista
 5. Kysymys vanhaan threadiin - ajoneuvoverohan maksetaan muistaakseni etukäteen eli aina vuodeksi eteenpäin, ja defaultisti niin että auto olisi 100% käytössä. Jos sitten ottaa auton pois liikenteestä vinkin mukaisesti, niin miten rahansa saa takaisin ja milloin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vakuutusyhtiö hyvittää seuraavassa laskussa, sitten kun auto on taas otettu käyttöön, jolloin liikenteestä poisottopäivien kokonaispäivät ovat tiedossa.

   Poista

Lähetä kommentti