Pörssiromahdus - tyhmintä on olla tekemättä mitään

Pörssiromahdus - tyhmintä on olla tekemättä mitään

Elämme vähintäänkin mielenkiintoisia aikoja. Jotkut puhuvat kolmannesta maailmansodasta; ihmiskunta vastaan tappava virus. Elokuvat kuten 28 days later ovat suositumpia kuin koskaan. Kuvat vessapaperia hamstraavista ihmisistä sekä kauppojen tyhjistä vessapaperihyllyistä ovat nousseet koronaviruksen symboleiksi. 

Terveys ennen kaikkea, totta kai. Itsellekin se on tällä hetkellä pääasia. Etäpäivää vietetään täällä vapaaehtoisessa karanteenissa koko perheen kesken ja lapset opettelevat koulunkäyntiä kotona uusilla työvälineillä. Ystäviä ei tavata. Isovanhemmista puhumattakaan. Vain toinen meistä käy kaupassa.  Kädet pestään aina ennen ruokailua. Pinnakin saattaa neljän seinän sisällä välillä kiristyä kun tilanne on kaikille niin erilainen. Mutta tästäkin selvitään kyllä, yhdessä. 

Pörssiromahdus


Pörssirallia, velkaa ja epävarmuutta

Pörssikurssit ovat tulleet alas hurjaa tahtia vain viikkojen sisällä. Toisaalta nousupäiviäkin nähdään välillä. Epävarmuus on käsin kosketeltavaa. Keskuspankit syytävät rahaa ja Suomenkin valtio puuhaa tukipakettia koronan takia vaikeuksissa oleville yrityksille. Yli 100 miljardin euron valtion velkaa aiotaan lisätä merkittävästi, vaikka tukipaketin suuruus onkin jo tyrmätty riitämättömänä. Kukaan ei osaa oikeasti sanoa, onko velan ottaminen lopulta viisas päätös, mutta velkakello tikittää. Sinunkin osuus valtion velasta on jo 20.000 eur.

Samalla kun huoli omasta ja läheisten terveydestä on koko ajan läsnä, lomautuksista ja lomien aikaistamisesta on alettu puhua työpaikoilla. Lisäksi yrityksille on tehty helpotuksia työntekijöiden irtisanomiseen. Entäpä menevätkä kaupat kohta kiinni? Riittävätkö lääkkeet? Tuleeko ulkonaliikkumiskielto?

Kaiken tämän pyörityksen ja epävarmuuden keskellä sinulta voi unohtua yksi asia: elämäsi mahdollisuus. Vaikeina aikoina taloudellisesti voittavat ne ihmiset, jotka uskaltavat uida vastavirtaan, olla rohkeita ja ottaa hallittuja riskejä. Ole yksi heistä - älä lamaannu!

Älä lamaannu - ole johdonmukainen


Onneksi olkoon jos myit koko osakesalkkusi vuoden vaihteessa ja istut ison käteiskassan päällä. Ajallisesti hajauttamalla ja pitkällä tähtäimellä hyödyt tilanteesta varmasti. Luulenpa, että et kuitenkaan tehnyt niin. Kuten en minäkään.

Oma salkkuni näyttää nyt tältä. 1kk kehitys -35% ja -26.000 eur. 
Kyllähän tuolla rahalla olisi vaikka auton ostanut - mitä toki en olisi tehnyt. Salkkuni nykyarvolla ei loppujen lopuksi ole minulle mitään merkitystä. Miksei? 


romahdus


Olin valmis sijoittamaan tasaisesti joka kuukausi indeksirahastoihin silloin, kun kurssit nousivat ja nousivat. Olen valmis tekemään sitä myös nyt.

Ihmiset kyselevät onko nyt  liian myöhä myydä ja liian aikaista ostaa? Ei. Kyllä. Ehkä. En tiedä. Kuten ei kukaan muukaan. Mutta sen tiedän, että nyt on 100% oikea aika olla johdonmukainen sijoittaja ja jatkaa niin kuin tein silloin kun kaikilla oli kivaa. Juhlat päättyivät. Kaikki ymmärsivät että ne päättyvät aikanaan ja nyt niin on tapahtunut. On siis aika hyväksyä se tosiasia, että saatan ostaa tänään osakkeita, jotka ovat huomenna halvempia kuin nyt. On myös aika hyväksyä se, että kurssilasku voi kestää vuosia. Tai sitten ei. Koska kukaan ei tiedä, ei kannata jättää tätä mahdollisuutta käyttämättä. On aika nostaa pää ja katsoa pitkälle horisonttiin. On myös aika tehdä omassa taloudessa sellaisia toimia, jotka mahdollistavat sijoitettavien euromäärien maksimoinnin nyt kun kurssit ovat terveemmällä tasolla kuin vuosia aikaisemmin. Keinoista lisää myöhemmin, mutta näistä on hyvä aloittaa:


Jatka sijoittamista ja ole kärsivällinen - palkinto seuraa vuosien päästä aivan varmasti. Ainakin sillä varmuudella, kun mikään varmaa voi koskaan olla. Lamaantumalla ja mitään tekemällä, menetät elämäsi mahdollisuuden.

Onnea matkaan ja turvaa sinulle ja läheisillesi!


----------------

Avaa ilmainen tili Nordnetiin ja aloita sijoittaminen tänään:
  • Tilin avaus ja osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
  • Nordnet Indeksirahastoihin sijoittaminen on jopa täysin kulutonta.
  • Nordnet Smart salkuilla erinomainen hajautus maantieteellisesti ja eri omaisuusluokkien välillä.
Lue lisää // katso ohjeet kuinka aloittaa osake- ja rahastosäästäminen-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle

Kommentit