Hyvää itsenäisyyspäivää - velkakello tikittää

Hyvää itsenäisyyspäivää - velkakello tikittää

Oikein rauhallista ja tunnelmallista 103-vuotista itsenäisyyspäivää koko Suomelle! Koronatilanteesta ja perutusta itsenäisyyspäivän kättelystä huolimatta.




Maaliskuusta 2020 alkaen olemme eläneet hyvin poikkeuksellisia aikoja. Muuttuneessa tilanteessa on myös jotain positiivista. Suomalaiset ovat rynnineet sankoin joukoin luontopoluille ja arvostus Suomen  puhdasta luontoa kohtaan on näkynyt myös kesämökkien myyntipiikkinä.

Enkä ihmettele. Kylmät väreet menevät läpi kehon joka kerta, kun katson ja kuuntelen Paula Vesalan version Finlandia hymnistä. Tunnen aitoa ylpeyttä voidessani sanoa olevani suomalainen ja asuessani neljän huikean vuoden ajan maassa. 








Velkakello

Mutta, huolimatta upeasta maastamme, me suomalaiset elämme kiihtyvässä määrin velaksi.

Alla oleva Valtionkonttorin graafi kuvastaa valtionvelan ja BKT:n suhdetta. Suomen valtionvelka on jo reippaasti yli 100 mrd euroa. Viiva kuvaa velan määrää prosentteina suhteessa bruttokansantuotteeseen, pylväs puolestaan velan määrää miljardeina euroina:

Valtion velka ja BKT


Valtion velan kasvun nopeudesta kertoo velkakello.fi -sivustolla oleva velkakello. Sivustolla oleva laskuri kuvastaa laskennallista velan kehittymistä tasaisen taulukon mukaisesti:

Velkakello ja suomen valtiovelan määrä


Sivulla kuvaillaan Suomen valtion velan tilannetta seuraavasti:

"Suomen valtiolla on enemmän velkaa kuin koskaan ennen, nimellismäärällä mitattuna. Viime vuosina Suomi on velkaantunut nopeammin kuin koskaan ennen. Sinäkin olet velkaantuneempi kuin koskaan ennen. Suomen maksama korko nousee ennen pitkää – niin sinunkin lainojesi korko. Yhä suurempi osa veroistasi menee velan korkojen maksuun eikä enää hyvinvoinnin rakentamiseen. Suomen huoltosuhde heikkenee nopeasti, ja maksajia on yhä vähemmän. Kuinka kauan tällainen meno voi jatkua?

Elintasosi on lainaa. Suomen valtio ahmii velkaa ennätysmäärin pitääkseen sinut tyytyväisenä, koska sinä voit äänestää seuraavissa vaaleissa. Hallitus ja oppositio kuvittelevat, että sinä haluat kaiken tässä ja nyt, etkä välitä huomisesta. Kun valtio tuhlaa yli varojensa, sitä kutsutaan kauniisti elvytykseksi. Suomen velkaa lyhentävät – jos pystyvät – tulevat sukupolvet, koska ne eivät voi äänestää seuraavissa vaaleissa. Heiltä ei ole kysytty mitään. Jokainen suomalainen saa syntyessään 274 euron arvoisen äitiyspakkauksen ja reilut 19 000 euroa valtion velkaa – sekä kotikunnan velat siihen päälle. Fiksua ja vastuullista?

Keväällä 2009 Suomen valtion velka oli 53 miljardia euroa. Muutos on ollut dramaattinen. Ylivelkaantunut valtio menettää vähitellen itsenäisyytensä. Sen menoista päättävät muut ja sen tulot valuvat muille. Haluaako tai pystyykö Suomi katkaisemaan velkakierteensä?

Ne poliitikot, jotka velkaantumisesta päättävät, eivät ole enää vastaamassa, kun velat on maksettava. Sillä aikaa kun luit tämän, noin minuutissa, Suomen velka kasvoi muutamalla tuhannella eurolla."

------

Erilaiset kylmät väreet tulevat tuota graafia katsoessa ja tekstiä lukiessa. Ja kuten kaikki tiedämme, Suomen valtio on joutunut koronatilanteen vuoksi turvautumaan merkittäviin lisävelan ottoihin, joten graafi on karumpaa katsottavaa ensi vuonna.

Valitettavasti minulla ei ole antaa ratkaisua  velkaongelmaan, muuten kuin todeta se yksinkertainen tosiasia, että me tarvitsemme Suomeen työpaikkoja. Yrittämisen aloittamisen kynnyksen tulee olla matala. Monella muullakin suomalaisella on suuri rakkaus maatamme kohtaan ja halua taistella sen puolesta. Tällaisena päivänä, itsenäisyyttä juhliessamme ja aikaisempien sukupolvien tekoja muistellessamme, meidän pitää kaikkien ymmärtää, että meidän sukupolvemme vuoro on taistella vihollista nimeltä velka vastaan. Ja tämä taistelu on voitettava, muuta mahdollisuutta ei ole.

Sun päiväs koittaa, oi synnyinmaa!


Kirjoitus julkaistu ensimmäisen kerran 6.12.2018


-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

  1. Sinällään tuo velan määrä ei ole ongelma vaan suhdeluku tärkeämpi. Kun talous kasvaa niin velan pitääkin lisääntyä. Ongelmallisempaa on jos suomen väkiluku lähtee laskemaan ja talous ei enää kasvakaan ja vastuut silti lisääntyvät.

    Jos ja kun velka on omassa valuutassa niin sekään ei ole kovin iso ongelma, (kuten Japanissa) koska oma keskuspankki voi luotottaa valtiota omassa valuutassa ja jos valuutan arvo silti säilyy suhteessa muihin valuuttoihin, niin velkaongelmasta ei tule kovin merkittävää. Käytännössä Suomessa ja euroopassa ollaan EUn sekä isojen maiden ja Ekpn fiksuuden varassa. Mutta kun koko Eurooppa ikääntyy niin sama ongelma on ympäri euroaluetta ja siinä mielessä Suomen tilanne ei ole poikkeuksellinen ja voi olettaa, että jos euro on ja pysyy voimissaan, niin ratkaisutkin löydetään, vaikka valtiot velkaantuvat. Muuten joudutaan palaamaan omiin valuuttoihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vastauksesta. Suomen väkiluku on laskenut viimeiset seitsemän vuotta ja mitään indikaatiota käännöksestä ei ole näkyvillä. Meillä kytee eläkepommi ja tästä pitäisi puhua paljon enemmän kuin tällä hetkellä puhutaan. Pohdin syntyvyyttä ja väestörakennetta Kultalusikka suuhun lapselle -kirjoituksessa.
      https://eurotarkka.blogspot.com/2018/08/kultalusikka-suuhun-lapselle.html

      Jos talous kasvaa, otetaan vapaaehtoisesti velkaa ja kun talous laskee, ollaan pakotettuja ottamaan velkaa. Milloin sitä lyhennetään? Myönnän että en ole kansantalouden asiantuntija, mutta olen aidosti huolissani Suomen tilanteesta. Jossain vaiheessahan käännöksen on tapahduttava?

      Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos oikaisusta. Olet täysin oikeassa, tarkoitukseni oli kirjoittaa että syntyvyys on laskenut eikä väkiluku, kuten artikkelissa olen täällä kirjoittanut (ja faktat on tilastokeskuskuksesta, varmasti kohdallaan):
      https://eurotarkka.blogspot.com/2018/08/kultalusikka-suuhun-lapselle.html

      Poista

Lähetä kommentti