Black Friday & Älä osta mitään -päivä

Black Friday & Älä osta mitään -päivä

Black Friday

Tässä vaiheessa viikkoa jokainen suomalainen Hangosta Petsamoon varmasti tietää että tämän viikon perjantaina 27.11.2020 vietetään taas Black Fridayta. Erehtymätön Wikipedia osaa kertoa Black Fridaystä ja sen historiasta seuraavaa:

"Black Friday (musta perjantai) on kiitospäivän jälkeinen päivä eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai, ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä. Black Friday on siellä kaupoille vuoden suurin yksittäinen ostospäivä, ja ne myyvät erilaisia tuotteita alennettuun hintaan. Kaupat avaavat ovensa normaalia aikaisemmin, yleensä viideltä tai kuudelta, ja ne pysyvät avoinna jopa iltayhteentoista asti. Vuosittain amerikkalaiset kuluttavat päivän aikana kymmeniä miljardeja dollareita.

Nimitys ”Black Friday” juontaa juurensa Philadelphiaan 1950- tai 1960-luvulle. Tuolloin kiitospäivän jälkeistä päivää alettiin kutsua mustaksi johtuen vilkkaasta liikenteestä, joka työllisti poliisia. Myöhemmin termi levisi ympäri Yhdysvaltoja, ja sen merkitys yhdistettiin kirjanpidossa käytettäviin väreihin. Alkuvuosi on useille kaupoille vielä tappiollista eli tilinauhoissa punaista, mutta Black Fridaysta eteenpäin tehdään voittoa – eli mustalla kirjattavaa tulosta.

Black Friday on siirtynyt Yhdysvalloissa entistä enemmän verkkokauppoihin. Alennuspäivänä tehtyjen verkko-ostosten arvo ylitti ensimmäistä kertaa miljardin dollarin rajan vuonna 2012. Suurin osa tarjouksista koskee kulutuselektroniikkaa kuten televisioita, kännyköitä ja musiikkisoittimia."

Black Friday Buy Nothing Day

Älä osta mitään -päivä

Black Fridayn tuntee kaikki, mutta harvempi suomalainen tietää, että samaisena perjantaina 27.11.2020 vietetään myös Älä osta mitään -päivää, josta wikipedia puolestaan kertoo seuraavasti:

"Älä osta mitään -päivä  (No Shop Day, Buy Nothing Day, Consumer Holiday) on kulutuskriittinen kansainvälinen teemapäivä, jota vietetään ympäri maailmaa marraskuun loppupuolella. Se sai alkunsa Vancouverissa, Kanadassa, vuonna 1992 nimellä No Shop Day. Atlantin itäpuolella nimike on ollut muun muassa Consumer Holiday, joka on erityisen sovelias 2000-luvulla kauppojen siirtyessä seitsenpäiväiseen myyntiin. Älä osta mitään -päivän ideana on viettää vuorokausi ilman tavaran hankintaa ja rahan kulutusta. Päivän tarkoituksena on haastaa jokainen miettimään omia ostotapojaan, ostopäätöstentekoaan ja impulsiivista ostamistaan sekä pyrkimään kohti ekologista tavaroiden ja palveluiden käyttöä."
Älä osta mitään päivä
Suomessa Luonto-Liitto koordinoi Älä osta mitään -päivää, johon voit tutustua sivustolla http://alaosta.fi/aom-paiva/. Ydinviesti sivuilla on:

"Luonto-Liiton Älä osta mitään -päivää vietetään joka vuosi kiitospäivän jälkeisenä perjantaina. Amerikkalainen kiitospäivä ajoittuu vuosittain marraskuun neljännelle torstaille ja sen jälkeen alkavat suuret alennusmyynnit, ”Black Friday”. Suomeenkin mustan perjantain mainoskampanjat ovat viime vuosina rantautuneet. Älä osta mitään -teemapäivä haastaa meidät kulutushysteriaan antautumisen sijaan pohtimaan kulutuspäätöksiämme ja niiden vaikutusta ympäristöön. Vuonna 2020 Älä osta mitään -päivää vietetään perjantaina 27.11.

Jokaisella ostamallamme esineellä, elintarvikkeella ja tuotteella on tausta: joku on valmistanut tuotteen, ehkä viljellyt raaka-aineet, tuote on päätynyt kauppaan pitkän tien kautta ja todennäköisesti jatkaa elämäänsä kaatopaikalla tai kierrätyksessä vielä senkin jälkeen, kun me olemme luopuneet sen käytöstä.

Kuluttajina olemme myös jatkuvasti alttiina mainonnalle – huomasimme sitä tai emme. Mainokset luovat meille keinotekoisia tarpeita ja saavat meidät uskomaan, että jotain puuttuu. Elämä vaatii jatkuvaa materiaali-täydennystä, jotta kykenisimme olemaan onnellisia ja tyytyväisiä.


Älä osta mitään -päivä haastaa sinutkin kokeilemaan ostoslakkoa yhden päivän ajan. Nyky-yhteiskunnassa ostamatta jättämistä ei ole tehty helpoksi, mutta mielikuvitustaan käyttämällä keksii jokainen meistä varmasti sellaista vaihtoehtoista tekemistä, jonka osana ei ole ostaminen. Jokainen meistä voi henkilökohtaisesti miettiä, kannattaisiko omaa Älä osta mitään -päivää viettää vaikkapa joka viikko tai kuukausi?"


Ostaako vai eikö ostaa, kas siinä pulma

Pyrin itse elämään säästeliäästi. Sijoitan palkkatuloista säästämäni rahat joka kuukausi passiivisiin indeksirahastoihin ja ETF:iin. Perusperiaate on yksinkertainen: mitä enemmän säästän, sitä enemmän voin sijoittaa.

Niinpä olen lähestynyt ostaa / ei ostaa -ongelmaa sitä kautta, että en koe huonoa omaatuntoa, jos hyödynnän hyvät tarjoukset. En nimittäin ylipäätään osta muuta kuin pakollisia ruoka- ja hygieniatarvikkeita kuin vain muutaman kerran vuodessa. En siis kuulu niihin, jotka pelkästä periaatteesta eivät osta mustana perjantaina mitään. Mutten toisaalta niihinkään, jotka kyttäävät tarjouksia ja poimivat omasta mielestä parhaat päältä, vaikkeivät alunperin tienneet kyseistä tavaraa tarvitsevansakaan.

Käytännössä oma vuosikulutuskalenterini näyttää tältä:

A) joulun jälkeiset alennusmyynnit
 • vaatteet (varsinkin sesongin ulkopuoliset)
 • jouluvalot, joulukoristeet ym. sesongin mentyä ohitse. Tuotteet yleensä vähintään -50%.
 • luistimet, sukset ym.
B) Juhannuksen jälkeiset alennusmyynnit
 • vaatteet (varsingin sesongin ulkopuoliset)
C) Black Friday
 • joululahjat perheille: Offerillan kautta saa hyviä elämyslahjoja.
 • joululahjat aikuisille: kirjat ovat aina hyvä lahja ja hyviä Black Friday alennuksia löytyy Adlibriksestä.
 • tiedossa olevia häitä tai muita merkkipäiviä varten (ja toki joskus myös itselle) tulee hyödynnettyä verkkokauppatarjouksia esimerkiksi sisustustuotteiden ja keittiötarvikkeiden osalta: Rum21:stä ja Finnish Design Shopista.Suunnittelemalla hankinnat etukäteen, voi säästää merkittävästi. Huonoin valinta ylipäätään on ostaa sesonkituotteet sesongin alussa, kuten sukset alkutalvesta tai pyörä alkukesästä, vaan kannattaa odottaa sesongin loppuun ja ostaa seuraavaa sesonkia varten. Tietysti edellä mainituissa tapauksissa kannattaa suosia käytettyjä tuottteita ja varsinkin Tori.fi tuntuu toimivan pääkaupunkiseudulla erinomaisesti, kun tarjontaa on runsaasti.

             // Hyviä säästövinkkejä löytyy kirjoituksesta 200 parasta säästövinkkiä

Vaimoni on puolestaan erittäin taitava tekemään alennusostoksia ympäri vuoden erilaisten lahjojen suhteen; mm. lasten kaverisyntymäpäiviä tuntuu riittävän pitkin vuotta tasaisin väliajoin. Meiltä löytyykin kotoa laatikko, jossa on valmiiksi ostettu lahjoja alennuksesta odottamaan tulevia kutsuja. Tässä säästyy vuositasollakin ihan merkittävä summa.

Kumpaa lippua sinä kannat - mustaa vai valkoista?


Kirjoitus julkaistu alun perin 21.11.2018

-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

 1. Ostan vain tuotteita, joita tiedän tarvitsevani ja oikeasti käyttäväni. Joskus teen mokia, mutta myymme nurkista kaiken, mitä ei käytetä.
  En aktiivisesti etsi tarjouksia tai shoppaile, eikä minulla ole käytännössä koskaan mitään tuotetta, minkä tarvitsen nyt ja heti, mutta on joukko tuotteita, jotka tiedän tarvitsevani joskus lähitulevaisuudessa...siksi black friday, yms. päivät toimii minulle. Mainostajat tekee kaikkensa että silmieni edessä pyörii mainoksia ja joskus sieltä tulee vastaan tuote minun listaltani. Mikäs siinä ostamaan jos hinta on kohdillaan.

  Black friday tai älä osta mitään päivä, aika yhden tekevää minulle. Mutta sanon tämän noin 70-75% säästöastetta ylläpitävänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Mainostajat tekee kaikkensa että silmieni edessä pyörii mainoksia ja joskus sieltä tulee vastaan tuote minun listaltani. Mikäs siinä ostamaan jos hinta on kohdillaan." Vähän samoilla linjoilla olen itsekin. Jos listalla olevan asian voi nyt ostaa edullisemmin, sen teen, mutta en tuo listalle uusia asioita sen vuoksi että jokin tuote olisi - tai näyttäisi olevan - edullinen.

   Poista
 2. Samaa mieltä edellisen kommentin kanssa. Ostan vain tuotteita joita tarvitsen. En mene kauppoihin koskaan kiertelemään ja katselemaan (poikkeuksena kirppikset) vaan menen kauppaan ostaakseni tuotteen X. Nyt kävin Black Fridayna ruokakauppareissun yhteydessä myös lelukaupassa ja löysinkin etsimäni joululahjan ilokseni Black Friday-alennuksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Huonoin vaihtoehto taitaa olla kansan sanoin "shoppailla" eli kierrellä kaupoissa ja katsoa mitä vastaan tulee. Noh, ainahan kaikkea vastaan tulee jos itselleen sellaisen mahdollisuuden antaa.

   Poista

Lähetä kommentti