Eurotarkan iltasatu

Eurotarkan iltasatu

Olipa kerran suomalainen pk-seudulla asuva mies nimeltä Uraohjus. Erään lämpimän kesän jälkeen mies huomasi töihin palattuaan, että vajaat kaksi viikkoa kesälomaa ei ollut riittänyt palautumiseen. Monen samanaikaisen IT-projektin aikataulut olivat venähtäneet, lomalla vastatuista sähköposteista huolimatta inboksissa odotti 648 vastaamatonta viestiä, yhtiön johtoryhmässä oli päätetty aloittaa strategian uudistustyö konsulttivetoisena harjoitteena ja uusi YT-kierros oli tarkoitus viedä maaliin vielä ennen vuoden vaihdetta. 

Uraohjus kuitenkin sinnitteli tuttuun tapaansa hammasta purren läpi elokuun aina pitkälle syyskuuhun. Mutta sitten eräänä sateisena maanantaina kellon soittaessa 5:30 hän ei enää noussutkaan sängystä kahvin keittoon. Kroppa ei totellut eikä mieli halunnut. Työterveyshoitajan kautta Uraohjus passitettiin työterveyslääkärille ja diagnoosi oli selvä: burnout, totaalinen työuupumus.

Lääkkeeksi lääkäri määräsi Uraohjuksen täyslepoon. Lisäksi hänen tuli käydä kerran päivässä metsässä kävelemässä. Metsän rauhoittava vaikutus kun on tutkitusti todettu olevan olemassa. 
Näin meni viikko ja toinenkin. Uraohjus teki työtä käskettyä ja kävi metsässä kävelemässä päivittäin. Pikku hiljaa hänen ajatuksensa siirtyivät edessä olevista deadlineista metsän ruskaan, ääniin ja tuoksuihin. 

Eräänä päivänä hän törmäsi kävelylenkillään tuttuihin kasvoihin, kun pururadalla vastaan hölkkäsi Virtasen Matti, vanha lukioaikainen koulukaveri.

”Kato Masa perhana. Jahas, sitä ei olekaan vielä lomia lusittu kun näin syyskuussa lenkkeilet kesken päivää?” Uraohjus kysyi.

”No itse asiassa on kyllä. Viimeiset vuodet olen toiminut yrittäjä ja omalta osalta sain jo työt tehtyä niin päätin hoitaa päivän lenkin alta pois”, Matti vastasi.

”Ai. Enpä tiennytkään että on yritys tullut perustettua. Miltäs alalta, jos saan kysyä? Ja päivähän on vasta alkutekijöissään, eikö yrittäjänä kannattaisi kuitenkin joka hetki maksimoida?” kysyi Uraohjus.

”IT alalta. Tehdään pienellä porukalla pelejä. Omalta osalta kaikki on tänään jo tehty, huomenna on sitten uusi päivä ja uudet kujeet”, vastasi Matti selvästi innokkaana.

”Mutta… eihän kello ole kuin puoli kaksi. Mitä aiot tehdä loppupäivänä?” 

Matti katsoi Uraohjusta ja hymyili vastatessaan. ”Nautin siitä että muut ovat töissä ja voin itse olla ulkona rauhassa lenkillä. Käyn suihkussa ja luen kirjaa. Teen kaikessa rauhassa ruokaa, otan päiväunet jos väsyttää, leikin lasten kanssa. Illemmalla vien lapset harrastuksiin ja pidämme ystävien kanssa pienet juhlat hyvän ruoan ja viinin parissa. Tekemistä siis riittää kyllä.”

Uraohjus hymähti. ”Kuules Masa. Nyt sinulla kävi tuuri. Valmistuin kauppakorkeasta ekonomiksi ja olen viimeiset vuodet ollut IT-alalla sekä konsultin että talousjohtajan roolissa. Voin autaa yritystäsi maksimoimaan kvartaalitulokset, leanaaman organisaation ja hakemaan tehoja prosesseista.  Sinun kannattaisi aivan ehdottomasti käyttää kaikki liikenevä aika yrityksen toiminnan kehittämiseen. Peliteollisuus on niin kilpailtua, että one day you're in and next day you're out. Siinä ei voi antaa tuumaakaan periksi tai yhtiö jää muiden jalkoihin.” 

Hän jatkoi: ”Ensimmäiseksi YT:t koko organisaatioon ja otat itse enemmän vastuuta operatiivisesta toiminnasta. Juustoleikkurilla leikataan kolmannes juoksevista kuluista pois. Uusi strategiatyö käyntiin myös saman tien, jotta varmistetaan että koko organisaatio ymmärtää, että vain tuloksella on väliä. Show me the money. Siitähän se koko osakeyhtiölakikin lähtee liikkeelle. Yhtiön tarkoituksena on tuottaa omistajilleen voittoa. Ja me maksimoimme sinun voittosi Big Time. Tehdään yrityksestäsi todellinen rahantekokone”Matti kysyi: ”Mielenkiintoista. Kauanko tähän mielestäsi menisi?”

Uraohjus vastasi: ”Sellainen 10-15 vuotta, ihan maksimissaan 20.”

"Mutta entä sitten?", Matti kysyi.

Uraohjus sanoi nauraen: ”Jutun juju onkin tässä. Kova työ palkitaan lopulta. Minun avulla saadaan sinulle rahakas exit aikaiseksi. Hitto, tehdään teistä uusi Supercell ja pääset kymmenien miljoonien verotulojen kanssa Iltalehden kanteen. Sinusta tulee sikarikas.”

Matti katseli Uraohjusta ja kysyi: ”Sikarikas? Mutta mitäs sitten?”

Tähän Uraohjus vastasi tietävästi: ”Nautiskelet siitä että muut raatavat töissä ja voit itse olla ulkona rauhassa vaikka lenkillä. Teet mitä haluat. Käyt suihkussa keskellä päivää ja luet kirjaa. Teet kaikessa rauhassa ruokaa, otat päiväunet jos väsyttää. Leikit lasten kanssa. Illemmalla viet lapset harrastuksiin ja pidät ystävien kanssa juhlat hyvän ruoan ja viinin parissa.”

----------
Tarina on muokattu versio vanhasta kansantarinasta kalastaja ja liikemies.


-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

  1. En tuntenut alkuperäistä tarinaa, Googlella löysin ja molemmat hyviä. Onko omassa tarinassa punakynällä väritettyä omakohtaisuutta? :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti