Luottokorttien kuluissa on eroa - vertaile ja tiedosta piilokulut

Käytätkö luottokorttia oikein - luottokorttien kuluissa on eroa

Kirjoituksessa Clark kokemuksia - voiko laskuja maksamalla todella ansaita? kerroin tavoistani käyttää luottokorttia. Ensinnäkin en koskaan maksa ostoksia suoraan tilillä olevista varoista (debit) vaan keskitän kaikki kuukausittaiset hankinnat luoton puolelle (credit). Tämä tarkoittaa ruokaostoksia, vaatteita, matkalippuja, bensaa, mahdollisia kahvila ym. ostoksia. Luottokorttilaskun saavuttua maksan sen aina kokonaan pois Clarkin kautta, jolloin saan hyödynnettyä sekä ilmaisen maksuajan että Clarkin 0,3% maksutapaedun. Pieni bonus kuukausittain on mielestäni ollut vaivan arvoista ja samalla tiliote pysyy siistinä. Helppoa kuin mikä.

Viimeisen luottokorttilaskun kohdalla helpoksi sanomassani prosessissa tapahtui pieni inhimillinen virhe. Nimittäin, saan luottokorttilaskuni Netpostiin, joka nykyisin OmaPostina tunnetaan. Laskulla on minimisumma (10% koko laskun summasta), joka minun on luoton käytöstä vähintään maksettava. Koska itse haluan maksaa koko laskun kerralla, joudun korjaamaan summan Clarkissa sen jälkeen kun olen laskun viivakoodin lukenut. Helposti se käy, ei siinä mitään, mutta nyt onnistuin näpyttelemään summan väärin. Kakkonen ja ykkönen vaihtoivat paikkaa, ja maksoin 721,12 eur sijaan 712,12 eur. Jonkinnäköinen hetkellinen likuhäiriö siis.

Huomasin tämän vasta nyt kun kävin uudestaan läpi luottokorttilaskuani. Käytin siis 9 eur luottoa tässä kuussa. Eihän tämä nyt niin vakavaa ole, mutta halusin tietää paljonko tästä 9 eur luoton käytöstä tulee kuluja ja onko rahallisesti aivan sama mistä pankista luottokortin ottaa.

Luottokortin kulut

Luottokortin korot ja kulut voivat yllättää

Hyvin moni ottaa luottokortin omasta pankistaan, jonne palkka kilahtaa ja jolta asuntolaina / vuokrat / muut laskut maksetaan. Se nyt vain yksinkertaistaa raha-asioiden hoitamista merkittävästi, kun kaikki tilit ja kortit ovat samassa pankissa. Riippuen pankista, luottokortin hinta kuitenkin vaihtelee.

Googlettamalla löysin suomalaisen lainojen vertailupalvelu Sortterin tekemän vertailun yleisimpien pankkien tarjoamista luottokorteista ja korttien kokonaiskustannuksista. Vertailun data on tammikuulta 2019, joten se on suhteellisen tuore. Blogiartikkeli löytyy täältä:  https://sortter.fi/blogi/artikkeli/luottokorttien-kuluissa-suuria-eroja/.

Artikkelissa on mainittu, että luottokorttien kokonaiskustannukset muodostuvat:
  • viitekorosta
  • marginaalista
  • tilinhoitomaksusta
  • kuukausi- tai vuosimaksusta.
Näiden pohjalta muodostuu luoton todellinen vuosikorko.

Sortterin vertailun mukaan korttien yleisin viitekorko oli 3kk Euribor, joka tätä kirjoitettaessa oli -0,406 %. Marginaali puolestaan vaihteli 6% ja 8,5% välillä. Lähes kaikissa korteissa oli kuukausi tai vuosimaksu.

Lähde: https://sortter.fi/blogi/artikkeli/luottokorttien-kuluissa-suuria-eroja/

Tilinhoitomaksu on korteissa kaikkein viheliäisin. Pankit nimittäin veloittavat tilinhoitomaksun silloin, kun kortin luotto-ominaisuutta on käytetty, eikä laskua ole maksettu kokonaisuudessaan eräpäivänä. Lisäksi toisin kuin luoton korko ei tilinhoitomaksu riipu luoton suuruudesta. Jos siis lyhennät luottokorttilaskua minimilyhennyksellä, maksat kuukausittain sekä koron että tilinhoitomaksun  (2 eur - 3,90 eur per kk). Tilinhoitomaksua veloittavat kaikki pankit omista korteistaan, vaikka Danske Bankin ja S-Pankin kortit ovat kuukausi- ja vuosimaksuttomia.

Tällä hetkellä omassa käytössäni on S-Pankin Visa Credit/Debit kortti, joten 9 eur virheeni maksaa nyt sitten 2 eur ja koron päälle. Tämän kanssa voin hyvin elää. Huomioitavaa Sortterin vertailussa oli kuitenkin suuret erot luottojen todellisissa vuosikoroissa. Säästöpankin Gold Credit/Debit kortissa todellinen vuosikorko oli peräti 23,2 % kun taas edullisin oli juuri käytössäni oleva S-Pankin Visa Credit/Debit kortti, jossa todellinen vuosikorko oli 8,9 %.  Tässä on jo todella merkittävä ero!

Luottokortin todellinen vuosikorko
Lähde: https://sortter.fi/blogi/artikkeli/luottokorttien-kuluissa-suuria-eroja/

Mutta - todellisella vuosikorollahan ei loppujen lopuksi ole sinulle mitään merkitystä, jos maksat aina koko luottokorttilaskun kerralla. Kunhan et tee näppäilyvirheitä!


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit