Neljän tunnin työviikko

Neljän tunnin työviikko (Timothy Ferriss, Ebury Press 2011)

Takakansi: 

"Jos haluat toteuttaa unelmasi nyt etkä 30 vuoden kuluttua, lue tämä kirja!

Miten raataa vähemmän ja elää enemmän? 4 tunnin työviikko esittelee täysin uuden ratkaisun vanhaan ongelmaan. Se tarjoaa esimerkkejä siitä, miten vaihtaa epätyydyttävä puurtaminen elämästä nauttimiseen. Eikä se edes vaadi valitsemaan nautiskelun ja ansaitsemisen välillä, sillä molemmat voi saada yhtä aikaa. Ferriss esittelee askelmat, joita seuraamalla voi saavuttaa paljon enemmän paljon vähemmällä vaivalla - ja päästä oman elämänsä herraksi.

Vain sinä itse voit parantaa elämänlaatuasi, ja se alkaa siitä että tiedostat, mitä elämältä ja työltäsi haluat. Tämä kirja osoittaa, että puuduttavalle yhdeksästä viiteen -oravanpyörälle löytyy vaihtoehtoja, joilla saavuttaa henkisesti ja aineellisesti rikkaampi elämä."

Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta.
Aikaisemmin arvostelemani kirjat löytyvät Kirjat -osiosta.
-------------------------------

Oma tiivistelmäni ja havainnot kirjasta:

Neljän tunnin työviikko on antoisaa luettavaa, huolimatta hyvin vahvasta amerikkalaisuuden leimasta. Suomalaiseen makuun kirjoitustyyli voi jossain kohtaa tuntua hieman kliseiseltä ja päälle liimatulta. Lisäksi kirja antaa hyvin mustavalkoisen kuvan siitä, että yritykset vain riistävät työntekijöiltään kaiken ajan ja energian, jolloin sinun tehtävä on pyristellä tästä nine-to-fivesta irti keinolla millä hyvänsä. Mutta koska kirjoittaja on nuori Amerikkalainen joka on itse pyristellyt irti oravanpyörästä, ei sinällään ole ihme että kirja on päätynyt kulttimaineeseen lifestyle design -kirjojen joukossa. On kirjassa nimittäin paljon sisältöäkin ammennettavaksi. Mielenkiintoista muuten, että kirja ensin torpattiin monen kustannusyhtiön toimesta ennen kuin kirjaan uskova yhtiö löytyi. Osoitus siitä, että sinnikkyys ja omaan asiaansa uskominen lopulta palkitaan.

Kirjan alussa kerrotaan Ferrissin oma kasvutarina yrittäjäksi. Hän pyristeli irti normaalista oravanpyörästä ollakseen oman onnensa seppä, mutta menikin ojasta allikkoon. Ferriss huomasi olevansa yrityksensä suurin pullonkaula ja kasvun este. Varsin tuttua monelle pienyrittäjälle Suomessakin - aika ei vain riitä kaikkeen. Mutta onko tämä kaikki todella se, mihin aika tulisi käyttää?

Ferriss esittelee kirjassa Pareton periaatteen eli 20/80 -säännön: 20% asiakkaista tuo 80% liikevaihdosta, 20% käytetystä työajasta tuo 80% tuloksista. Mitä jos leikkaisi 80% kaikesta tekemisestä pois? Kyse on siis raa-asta priorisoinnista, joka pitkällä tähtäimellä johtaa merkittäviin tuloksiin.

Lopulta Ferriss kysyi myös itseltään mihin hänen pitäisi oma aikansa yhtiössä käyttää ja päätyi hyvin mielenkiintoiseen ratkaisuun. Nimittäin, Ferriss päätti ulkoistaa... itsensä. Kirjassa kerrotaan konkreettisin esimerkein, miten hän on sen tehnyt. Ferriss ei siis ole lopettanut työntekoa, vaan vähentänyt oman osuutensa yhtiön toiminnassa täysin minimiin. Yksinkertaistaen Ferriss on organisoinut liiketoimintansa niin, että kaikkia yhtiön tehtäviä hoitavat alihankkijat. Hän vain nauttii tuloksista minimaalisella aikapanostuksella. Oivallus on siis hioa sellainen automaattinen prosessi / prosessit, että sinulle jää vain valvova rooli ja sekin mahdollisimman pieni. Ferriss ei itse enää aktiivisesti toimi osana koneistoa, koska muuten hän käyttäisi oman aikansa väärien asioiden, kuten sähköpostien ja tulipalojen sammuttelujen parissa.

Hyvällä liiketoiminta-ajatuksella ja sen laajamittaisella automatisoinnilla voit aidosti heittää hyvästit 9-5 elämälle ja tehdä sellaisia asioita, jotka sinua oikeasti kiinnostavat. Ferriss opettaa myös, että yksityiselämään liittyviä velvoitteita voi ulkoistaa esimerkiksi virtuaaliassistenteille Intiaan. Yksinkertainen prosessi tämä ei kuitenkaan ole. Kirjassa on hyvin tuotu esille, miten radikaaleja päätöksiä näin suuri priorisointi edellyttää.

Samalla kun tämä automatisoitu yrityskone, jota voit hoitaa vain neljän tunnin viikkopanoksella, nakuttaa sinulle rahaa pankkitilille, voit itse keskittyä asioihin, joista olet kiinnostunut. Kirjassa painotetaan että riippumatossa makoilu ei kuitenkaan ole elämän tarkoitus, vaikka tällainen elämäntyyli sen mahdollistaakin. Enemmän Ferriss itse nauttii uuden oppimisesta ja uteliaisuudesta maailmaa kohtaan. Hän ohjeistaa, että voit maustaa elämääsi kaukana kotoa vietetyillä ns. minieläkkeillä. Kyseisten pidempien aikajaksojen aikana voit etsiä uutta suuntaa elämällesi sekä oppia uusien taitojen mestariksi - kuten myös tutustua vieraisiin kulttuureihin.

Ajatuksia herättävä kirja, siksi ehdottomasti lukemisen arvoinen.


Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta.


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit