Suurin este taloudellisen riippumattomuuden tiellä olet sinä

Suurin este taloudellisen riippumattomuuden tiellä löytyy peilistä

Kirjoituksessa Rikkaiden salainen kaava: osta varoja älä velkaa esittelin yksinkertaistettuna köyhän, keskituloisen ja varakkaan ihmisen kassavirtamallin. Mallien perusajatus on peräisin Robert Kiyosakin rikas isä köyhä isä (rich dad poor dad) kirjasta. Kiyosakin mukaan ihmiset eivät osaa erottaa varoja ja velkoja toisistaan ja siksi monelta taloudellinen riippumattomuus jää haaveeksi.

Kirjassa on paljon muutakin materiaalia pureskeltavaksi, joten ajattelin jatkaa sen parissa vielä toisen kirjoituksen verran. Kiyosakin mukaan on nimittäin toinenkin selvä syy, miksi ihmiset eivät vaurastu, vaikka talouden lainalaisuudet olisivatkin hallussa.


Taloudellinen-riippumattomuusLaiskuus tappaa luovuuden

Kuten aikaisemmin kirjoitin, Rikas isä köyhä isä oli ensimmäisiä teoksia, jotka luin kun itse heräsin siihen, että nykyjärjestelmämme on yksinkertaisesti rikki. Elämä ei voi olla pelkkää elämantapainflaatiota, velkakurjimusta, naapurikateutta, työtä ja jatkuvaa rahan perässä juoksemista. Elämällä on olta jokin suurempi tarkoitus. 

Onneksi en ole valaistumiseni kanssa yksin.

Tässä kohtaan onkin hyvä muistuttaa erittäin mielenkiintoisesta Playing with FIRE dokumentista, joka toivottavasti pian olisi nähtävillä Suomessakin.
Valitettavasti vain se, että jostakin asiasta on tietoinen ei vielä takaa sitä, että asian todella taitaa käytännössä. Vaurastumisessakin vain teot ratkaisevat.

Kiyosakin mukaan ihmisten vaurastumattomuuden taustalta löytyy seuraavia asioita:
 • Pelko. Siinä missä epäonnistuminen innostaa voittajia, se nujertaa häviäjät. Syy taloudellisen menestyksen puutteeseen saattaa olla liiallinen varman päälle pelaaminen. Tähän lääkkeeksi hän tarjoaa aikaa. Nimittäin, jos pelkäät riskiä, aloita nuorena kun aika on vielä puolellasi jos asiat eivät putkeen menekään.
 • Kyynisyys. Moni tuskailee pähkäillessään, että mitä jos talous romahtaa sitten kun olen sijoittanut? Entä jos sijoitussuunnitelmani ei toimikaan käytännössä? Kiyosakin mukaan kyynikko yleensä kritisoi, muttei analysoi ja se estää häntä etenemästä kohti omia tavoitteitaan.
 • Laiskuus. Kiireeseen vedoten ihmiset vältettelevät tärkeiden asioiden tekemistä: teet liikaa töitä kunnes eräänä päivänä puoliso on ottanut lapset ja häipynyt. Tiesit, että teillä oli parisuhdeongelmia, mutta loit itsellesi lisää kiirettä töihin, ettet olisi joutunut kohtaamaan koko asiaa. Samalla tavalla on helppoa olla liian laiska hoitaakseen vaurauttaankaan. Nyt en kerkeä, mutta aloitan varmasti huomenna.
 • Huonot tavat. Opimme siihen, että maksamme ensin kaikille muille paitsi itsellemme. Maksamme lainamme ja laskumme ja ostamme ruuat. Jos jotain jää jäljelle, maksamme itsellemme eli säästämme. Tämä on huono tapa. Kun saat palkan maksat aina ensin itsellesi! Vasta sitten kaikille muille. Ja jos rahaa muille maksamiseen ei ole, joudut keksimään uusia ansaintatapoja.
What's your excuse?

Rikas isä köyhä isä -kirja löytyy englanninkielisenä Adlibriksen valikoimasta.


Rahasta puhuminen ei kannata jos kulma on väärä

Raha tuntuu nykypäivänä olevan läsnä kaikkialla. Esimerkiksi vakuudettomia lainoja markkinoidaan erittäin näkyvästi - kuten kirjoitin artikkelissa Lainan kilpailutus - kuinka kallis on vakuudeton laina?  Tätä mainontaa on suorastaan mahdotonta päästä pakoon. 

Raha tosiaan on kaikkialla, mutta valitettavasti sitä käytetään ulkoa tulevien jatkuvien impulssien johdosta itsetuhoisesti väärin. Lisäksi ihmiset kyllä puhuvat paljon rahasta - minkä sinällään voisi ajatella olevan hyvä asia - mutta aivan väärästä kulmasta. Olet varmasti itsekin kuullut useamman kuin kerran vastaavanlaisia lauseita kuin nämä:

 • kunpa voittaisin lotossa.
 • onneksi on palkkapäivä kun tili ollut viikon tyhjä.
 • alennusmyynnistä löysin ihania tuotteita 40% alennuksella.
 • tulihan se matka kalliiksi koko perheelle, mutta oli kiva viikko. Nyt sitten syödään kaurapuuroa seuraavat viikot.
 • jos minulla olisi 500 eur suurempi palkka niin jäisi jotain säästöönkin.
 • ostimme kerrankin ihan uuden auton, mutta kerran sitä täällä vain eletään.

Kerranhan sitä täällä vain eletään. Totta. Mielestäni raha on vallannut ihmisten mieliä jo liikaa. On hassua, että talousblogin pitäjänä sanon näin, mutta elämä ei voi rytmittyä ostamisen ja kuluttamisen sekä omien hedonisten tarpeiden tyydyttämisen mukaan. 

Menemme harakkana kiiltävien esineiden perässä ja osaamme taitavasti perustella itsellemme kuinka tarvitsemme kalliin designlaukun. Jos hetkeksi pysähtyisimme, ymmärtäisimme että kyseessä on kuitenkin vain kulutustavara, jolla on tietty käyttötarkoitus. Tässä tapauksessa niinkin arkinen askare kuin tavaran kantaminen. Ja niin, monestihan sieltä luksuskäsilaukusta löytyy puuterirasia, jossa puolestaan on peili. Kerro kerro kuvastin, miksi ihmeessä tähän laukkuun rahani tuhlasin!


"Mä en tiedä mitään josset
säkään tiedä mitä sinusta kerrotaan
Särkyneitä sydämiä kaikkialla tallaat missä kuljetkaan
Tee jotain tolle sun päälles
ennen kuin se myrkyillään sut selättää
Kohta et viereltäsi löydä yhtään ystävää

Kun sä sait ne keskenään riitelemään

Ei se oot vain sinä
koeta pitää kielesi kurissa
Ei se oot vain sinä
ja tähtisilmäsi minusta erossa
Ei se oot vain sinä
ethän sä tekisi mitään tällaista

Ei se oot vain sinä

katso peiliin se olet sinä"

- Don Huonot - Riidankylväjä-----------------------

Lopeta törsääminen, avaa ilmainen tili Nordnetiin ja aloita sijoittaminen itseesi.

 • Tilin avaus ja osakkeiden säilyttäminen ei maksa mitään.
 •  Nordnet Superrahastoihin sijoittaminen ei maksa mitään.

Lue lisää / katso ohjeet kuinka aloittaa osake-/rahastosäästäminen-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit