Sijoittamalla miljonääriksi

Sijoittamalla miljonääriksi (Sami Järvinen, Antti Parviainen, Alma Talent 2015)

Takakansi: 

Voiko sijoittamalla rikastua?

Jos voi, niin miten se tapahtuu? Rikastumishaluisille on kirjoitettu tuhansia vinkkikirjoja. Tämä kirja ei ole sijoittamisen aapinen, eikä tämä kirja anna niksejä markkinoilla toimimiseen. Tämä kirja kuvailee erilaisia sijoitustyylejä ja sijoittajatyyppejä; mitkä ominaisuudet ovat sijoittajalle tärkeitä, mistä harhoista sijoittajat kärsivät ja miten sijoittamiseen ylipäätäänsä pitäisi suhtautua. Puheenvuoron saavat myös tunnetut sijoitusalan konkarit.

Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta.
-------------------------------

Oma tiivistelmäni ja havainnot kirjasta:

Sijoittamalla miljonääriksi kirjan sisällysluettelo näyttää pääotsikoiltaan seuraavalta:
  • sijoitustyylit
  • minkälainen sijoittaja minä olen
  • sijoittaja ja sijoituskohteet
  • sijoittajan tunnetilat
  • sijoittajan harhat
  • sijoittajakonkarit kertovat
  • jos et veikkaa, et voi voittaa
Raflaavasta nimestä huolimatta kirja alkaa maltillisesti esittelemällä erilaisia sijoitusfilosofioita kuten aktiivinen / passiivinen tai itsenäinen / konsultoiva / täysvaltakirja sen mukaan kuinka paljon sijoittaja itse osallistuu päätöksentekoon. Kirjassa käydään myös tiivistetysti, mutta kattavasti läpi eri sijoituskohteet: suorat osakkeet, korkosijoitukset, rahastot, ETF:t, indeksirahastot, sertifikaatit, warrantit, johdannaiset, strukturoidut sijoitustuotteet, valuutat, raaka-aineet, hedge-rahastot, kiinteistöt, eläkevakuutukset ja vaihtoehtoiset sijoitukset. Kirjassa ei onneksi vain tyydytä käymään sijoituskohteita lävitse vaan näiden lisäksi arvioidaan minkälaiset kohteet kullekin sijoittajatyylille sopivat.

Löysin ainakin osittain itseni kuvauksesta minkälaiset sijoittajat sijoittavat indeksirahastoihin ja ETF:iin:

"... keski-ikäinen mies, joka ei maksa mistään ylimääräistä.... minua eivät pankit kuseta, enkä maksa killinkiäkään ylimääräistä. Palvelun pitää olla halpaa tai mielellään ilmaista. Tämä sijoittaja ei maksa kylpylähotellissa ekstraa tohveleista, ja häntä harmittaa, kun Lidlin pulloja ei voi palauttaa K-marketin pullonpalautusautomaattiin. "

Auts. No mutta hei, harmittaahan se.

Poiketen aiemmin arvioimistani sijoituskirjoista, Sijoittamalla miljonäärksi -kirjassa merkittävässä osassa on myös sijoittamisen henkinen puoli, sijoittajan harhat ja tunnetilat. Kumpi loppujen lopuksi ajaa markkinoita - järki vai tunteet? Mitä enemmän osakemarkkinat nousevat, sitä enemmän positiivisuus ja innostuminen valtaavat mielialaa. Vastaavasti kurssien laskiessa mielialaa hallitsevat pelko, ahdistus ja hätäännys. Kirjan mukaan olennaista näissä molemmissa tilanteissa on pitää pää kylmänä, jättää hötkyily muille, hyväksyä niin markkinoiden kuin omien tunnetilojen syklisyys sekä luottaa omaan sijoitusstrategiaan. Tai ainakin näin olin itse osin rivienkin välistä lukevinani, sillä kun ostat tai myyt osakkeita teet aina kaupan jotain toista vastaan, jolla on eriävä näkemys yhtiön tai arvopaperin kurssikehityksestä. Niinpä näkemyserot voivat tulevaisuudessa olla toisinkin päin. Vain aika näyttää kumpi oli lopulta oikeassa.

// Lue lisää: aikaisemmin arvostelemani kirjat löytyvät Kirjat -osiosta //

Sijoittajalle tyypilliset harhat ovat kyllä mielenkiintoisia. Moni tietää että tämän päivän euro on arvokkaampi kuin huominen, mutta oletko kuullut valikoivasta ajattelusta? Valikoivassa ajattelussa henkilö keskittyy kuulemaan, lukemaan ja havainnoimaan asioita, jotka tukevat hänen omia näkemyksiään. Ristiriitaiset asiat ohitetaan nopeasti, koska ne eivät tue omaa käsitystä. Tämä voi näkyä esimerkiksi siten, että kun kurssit ovat koholla, henkilö seuraa kurssien kehitystä mielenkiinnolla, mutta passivoituu kun kurssit ovat laskusuunnassa. Mielenkiintoinen harha on myös voittajan kirous. Esimerkiksi osake- ja joukkolaina-antien yhteydessä tarjonta on rajattu, jolloin sijoittajalla voi tulla yltiöpositiivisen viestinnän kautta tunne, että tähän on nyt aivan pakko päästä mukaan. Tästä voikin seurata nousupiikki, mutta sen jälkeen voimakas mahalasku, kuten kävi pienten teknologiayhtiöiden listautumisissa 1990-luvun lopussa.

Kirjan ehdottomasti parasta antia ovat kuitenkin haastattelut, joissa kokeneet sijoittajat kertovat omista tavoistaan sijoittaa ja omasta sijoittajahistoriastaan. Nimet kuten Erkki "buy-and-hold" Sinkko, Kyösti "Tokmanni" Kakkonen ja Christer "efekti" Gardell ovat monelle sijoittajalle tuttuja. Jo näiden haastattelujen takia kirjaa voi suositella kaikille yleissivistävänä opuksena - vaikkei se miljonääriä sinusta nimestään huolimatta teekään. Toisaalta, kerro minulle kirja joka näin tekee niin luen sen heti.

Kirja löytyy Adlibriksen valikoimasta.

-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit