Ennenaikaisesti eläkkeelle - syy vai seuraus?

Ennenaikaisesti eläkkeelle - syy vai seuraus?


Oletko sinä suunnitelmallinen?

Kysymyshän on sinällään haasteellinen, koska siinä ei ollut kontekstia. Saatat olla suunnitelmallinen töissä, mutta epäsuunnitelmallinen omissa raha-asioissasi. Jos vastasit kielteisesti ja ajattelit nimenomaan henkilökohtaista talouttasi niin hienoa, että luet kirjoitusta. Tarkoitukseni on nimittäin kertoa sinulle, miksi suunnitelmallisuus on erittäin tärkeää tavoitellessasi taloudellista riippumattomuutta, ennenaikaista eläkettä tai muuten vain varallisuutesi kasvattamista.


Taloudellinen riippumattomuus ja ennenaikainen eläke

Taloudellinen riippumattomuus ilman suunnittelua on mahdotonta

Syy kysymykseeni suunnitelmallisuudesta juontuu kuluneelta viikolta. Olimme työporukan kanssa ravintolassa illallisella, firman piikkiin, totta kai. Vietämme varsin vähän yhteistä vapaa-aikaa, mutta nyt oli hyvä syy juhlia menneen vuoden onnistumisia. Meitä oli reilut 10 henkilöä pöydän ympärillä ja keskustelu rönsyili asiaan kuuluvasti laidasta laitaan.

Eräs työkavereistani on jäämässä eläkkeelle tänä kesänä ja keskustelu kääntyi illan mittaan häneen ja hänen suunnitelmiinsa eläkepäivien varalle. Niitä ei juurikaan ollut, mökkeilyä ja lasten lapsia lukuunottamatta. Hänen ajatuksensa oli vain ottaa päivä kerrallaan. Yhteen ääneen totesimme, että se on varmasti ihan viisasta ja kun on fyysisesti ja henkisesti hyvässä kunnossa niin sitä jaksaa myös tehdä kaikenlaista. Ihan perusjargoniaa siis. Eräs pöytäseurueesta kuitenkin mainitsi, että osalle eläkeläisistä saattaa aika tulla pitkäksi. Eläkkeelle jäävän työkaverini vastine puolestaan oli, että hänellä on muutamia ystäviä, jotka ovat jääneet jo 50-vuotiaina eläkkeelle, koska se oli ollut taloudellisesti mahdollista. Ja he ovat kyllä viihtyneet eläkkeellä vallan mainiosti.

Tästä heräsi oma ajatukseni: oliko ennenaikainen eläköityminen heille taloudellisesti  mahdollista vai olivatko he mahdollistaneet eläköitymisen itselleen taloudellisesti. Siinä on vissi ero onko kyseessä syy vaiko seuraus.

Lottovoitto, jättiperintö tai rahakas exit yrityksestä voisivat kaikki olla tekijöitä, joilla eläkkeelle voi jäädä saman tien. Itse en harvoja poikkeuksia lukuunottamatta lottoa, perintöä ei ole tulossa ja en ole yrittäjä. Mutta tavoitteeni on, että 50-vuotiaana voin niin halutessani jäädä eläkkeelle sijoitusvarallisuuteni turvin. Työtä riittävän varallisuuden kerryttämiseksi joudun tekemään hartiavoimin ja siksi pyrin elämään säästeliäästi maksimoidakseni kuukausittaiset sijoitukseni. Mitä tulevaisuudessa tapahtuu sitä ei voi tietää. Tiedän kuitenkin jo nyt sen, että ellen säästämistä ja sijoittamista nyt tee, ei ennenaikainen eläköityminen tule mitenkään mahdolliseksi tulevaisuudessa. Eihän perheemme kulurakenne yhtäkkiä muutu sellaiseksi, että rahaa jää säästöön eikä kukaan sijoita säästettyjä rahoja ellen sitä aktiivisesti nyt itse tee. Ja se kaikkein tärkein: säästämissijoittamisen tuloksellisuus vaatii aikaa, jotta korkoa korolle -efekti ehtii jyllätä vuosia, jopa vuosikymmeniä.

Epäilen vahvasti että työkaverini tuttavatkaan elivät normaalisti 50-vuotiaiksi asti ja huomasivat yks-kaks-yllättäen että "hei nythän tästä voikin jäädä eläkkeelle" kun pankkitili pullottelee rahaa. Riittävän varallisuuden kerääminen on varmasti vaatinut heiltäkin vuosien mittaista suunnitelmallisuutta, kurinalaisuutta, säästämistä, sijoittamista, omien mielihalujen kieltämistä ja mahdollisesti myös lisätulojen hankkimista. Kuitenkaan estämästä normaalia sisältörikasta elämää.

Vinkkejä niin säästämiseen kuin lisätuloihin löytyy näistä artikkeleistani:

Eläke säästäminen säästö

Miksi taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on vaikeaa?

Yksi taloudellisen riippumattomuuden tavoittelun haasteellisista asioista on nimenomaan hyvin pitkä aikaväli. Parhaimmillaan voidaan puhua kymmenistä vuosista. Mutta pienistä puroista syntyy pitkällä aikavälillä suuri virta. Päivästä, viikosta, kuukaudesta ja vuodesta toiseen teemme valintoja, joissa euro menee sinne, toinen tänne: ruoka, vaatteet, asusteet, huvitukset, harrastukset, vakuutukset, huonekalut, lomamatkat, auto, asunto... Jokainen näistä valinnoista on menoerä, jonka suuruudesta itse päätät. Sinun kulutus on erilaista kuin minun, mutta pihvi on siinä, että säästämällä pitkällä aikavälillä varallisuutta voi kartuttaa tuloista riippumatta. Menot ratkaisevat. Antamalla elämäntapainflaatiolle vallan, ei säästäminen ainakaan helppoa ole. Tietämällä oman kulutuksensa ja ymmärtämällä että ostaminen ei tee onnelliseksi, ainakin mahdollistaa säästämisen. Lopputulos on itsestä kiinni.

Harvan ihmisen ajatusmaailman on saavuttanut oivallus siitä, että vuosien työllä on mahdollista pienilläkin tuloilla kartuttaa varallisutta. Aika syvällä on ajatus, että "kyllähän rahalla on helppo tehdä rahaa". Samoin moni toteaa, että "kun minä pääsen eläkkeelle on eläkeikä varmasti jotain 70-vuotta". Tiedätkö mitä, niin voikin olla, mutta ota ohjat omiin käsiisi ja tee asialle jotain. NYT. Kerrytä itsellesi tulevaisuutta varten varallisuutta, vaikka aloittamalla nollasta. Se on mahdollista, kunhan aikahorisontti on riittävän pitkä ja olet suunnitelmallinen.

Hyvin yksinkertainen esimerkki, jossa "vain" 200 eur/kk säästämällä keskimääräisellä 10% tuotolla voi kerryttää 40.000 eur varallisuuden 10 vuodessa ja peräti 150.000 eur varallisuuden 20 vuodessa. Kyseessä on tietysti yksinkertaistus, mutta havainnollistaa pienten purojen, säännöllisyyden, ajan ja korkoa korolle -ilmiön voimaa. Luonnollisesti sinulle tuo 200 eur/kk voi olla aivan liian vähän tai selvästi liikaa - ajatus on tässä tärkein.


Nordnetin laskurilla voi helposti laskea, paljonko korkoa korolle -efektin avulla oma kuukausisäästösi tuottaa pitkän aikavälin kuluessa. Se toimii itsellä myös motivaattorina silloin tällöin, koska säästäminen ja sijoittaminen on valitettavan hidasta hommaa. Mutta lopussa kiitos seisoo!


Saatat olla kiinnostunut myös näistä ohjeista ja kirjoituksista:

 • Jopa yli 20% tuottoa joukkorahoituskohteilla. Lue lisää.
 • Kilpailuta sähkö ja säästä satasia vuodessa. Lue lisää.


PS. Jos koit kirjoituksen hyödylliseksi, sitä saa myös jakaa sosiaalisessa mediassa. Alla linkit blogin seurausta varten 👇🏻 ja kommentteihin vastailen aina, joten ei muuta kuin laita rohkeasti viestiä tulemaan.


-------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuusmainontaa*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------
Seuraa blogia: Twitter // Facebook // Instagram // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------

Kommentit

 1. Itseänikin kauhistuttaa ajatus siitä, että joutuisin olemaan töissä vielä 70 vuotiaana. Siksi haluankin saavuttaa tilanteen missä päätän itse mitä teen ja miten kauan. Se ei toki välttämättä tarkoita, että jään loikoilemaan 40v tai 50v tai edes 60v. Se saattaa vain tarkoittaa, että aloitan yrittämisen, kun olen ensiksi rakentanut itselleni rahallisen tukiverkon. Tai ehkä vähennän työviikkoni pituutta.

  En tiedä vielä mitä teen, mutta en halua, että raha päättää puolestani vielä vuosi kymmentenkin päästä. Siksi sijoitan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Se saattaa vain tarkoittaa, että aloitan yrittämisen, kun olen ensiksi rakentanut itselleni rahallisen tukiverkon. Tai ehkä vähennän työviikkoni pituutta."

   Täysin samaa mieltä.

   Poista

Lähetä kommentti