Haastattelu: Mihin se raha menee? -pienituloisen pihistelyä

Talousblogihaastattelu: Mihin se raha menee? -pienituloisen pihistelyä

Menestyksekästä uutta vuotta! Näin vuoden vaihtumisen jälkeen on hyvä palata perusasioiden ääreen varsinkin mitä tulee säästämiseen, sillä joulun pyhät ja uusi vuosi saattavat tehdä merkittävän loven kukkaroon. Samalla on hyvä tehdä analyysiä omasta kulutuksestaan edellisen vuoden osalta, jotta saisi selvyyden omista tuloistaan ja menoistaan. 

Talousblogihaastattelusarjan seuraavassa osassa tutustutaankin juuri tähän asiaan keskittyvään blogiin: Mihin se raha menee? -pienituloisen pihistelyä.

Säästäminen mihin se raha menee

   // Lue  lisää täältä jos haluat että esittelen myös sinun blogisi!

1. Kertoisitko aluksi jotain taustastasi sekä blogisi nimen ja osoitteen?

Blogini nimi on "Mihin se raha menee? -pienituloisen pihistelyä", ja löytyy osoitteesta https://mihinrahakuluu.blogspot.com. Olen 34-vuotias turkulainen, vapaaehtoisesti lapseton, pitkäaikaisessa avoliitossa elävä, pienituloinen ja pienimenoinen, luonteeltani hyvin säästeliäs nainen. Tällä hetkellä olen työtön, mutta olen pitkään käynyt osa-aikatöissä. Luonto on lähellä sydäntäni, ja yksi pihistelyni motivaattoreista onkin pyrkimys ekologisuuteen.

2. Minkälainen tarina blogisi takana on?

Aloitin blogini tammikuussa 2014, luonteelleni epätyypillisen spontaanisti hetken mielijohteesta. Olin ennen bloggaamista ollut selvillä vain epätarkasti menoistani ja halusin alkaa vuoden kokeiluun, jonka aikana pitäisin kirjaa jokaisesta sentistä, minkä kulutan. Miksipäs en siis samalla anonyymisti paljastaisi kaikille lukijoille, mihin kaikkeen rahani menee!

3. Mikä blogissasi on erikoista / erilaista?

Ennen blogini aloittamista en ehtinyt tutustua muihin talousblogeihin, vaan aloitin niin nopeasti omani, että verkottuminen tapahtui vasta pikkuhiljaa. Koska en ollut vielä lukenut muita raha-aiheen blogeja, en tiennyt, onko oma näkökulmani ollenkaan uniikki, vai oliko samaa sisältöä jo blogimaailma pullollaan. Myöhemmin kuitenkin selvisi, että blogini on erilainen mm. siinä, miten tarkasti esittelin kaikki ostokseni, ja siinä, miten todella paljon pienemmät menoni ovat moniin muihin säästöbloggaajiinkin verrattuna. Nykyään en enää erittele aivan jokaista menoani, mutta kategorioittain kyllä, ja uskon, että jonkinlainen muista erottuvuus superpihistelijänä on säilynyt.

4. Mitkä ovat blogisi kolme suosituinta artikkelia?


5. Mitä tiedät tänä päivänä oman talouden hallinnasta / säästämisestä / sijoittamisesta sellaista, jota olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit talousblogin pitämisen / sijoittamisen?

Kaikki tällaiset kantapään kautta opitut jutut taitaa kohdallani liittyä ASP-säästämiseen. Ensinnäkin olisi pitänyt aloittaa ASP-tili jo monta vuotta aiemmin, mitä aloitin, jotta korkoa olisi kertynyt paljon enemmän. Lisäksi olisin halunnut tietää mm. että asunnon puoliksi ostavan pariskunnan jäsenet voivat kumpikin säästää ASP-tileilleen 3000€/vuosineljännes, toisin kuin minua virheellisesti pankissa neuvottiin. Olisin myös halunnut tietää, että kallein tapa lyhentää asuntolainaa on annuiteetti.

Muut talousopit olen joko saanut juuri sopivaan aikaan, tai sitten tulen vasta myöhemmin tajuamaan jotain, mitä en ole vielä tajunnut. Koen esimerkiksi, etten ollut yhtään myöhässä, vaikka aloitin (osakerahasto)sijoittamisen vasta kolmekymppisenä asunnonoston jälkeen, koska pienituloisena, osatyökykyisenä ja turvallisuushakuisena ihmisenä en halunnut ottaa suurta asuntolainaa tai juuri minkäänlaisia sijoitusriskejä ennen asunnon ostamista. Nyt voin hyvin mielin asuntovelattomana kantaa riskiäkin ja kasvattaa parinkymmenen tonnin salkkuani, eikä esim. tulevaisuudessa siintävä salkun sukeltaminen alle panostusrajan hermostuta. Ennen asunnon ostamista säästöjeni vastaava hupenemisriski olisi ahdistanut suuresti.

6. Mikä on paras neuvosi ihmiselle, joka aloittelee säästämistä / sijoittamista / tavoittelee taloudellista riippumattomuutta?

Onpas vaikea kysymys! Hmm. Ota selvää raha-asioista hyvin laajasti (miten voit vähentää menojasi, miten voit lisätä tulojasi, mitä eri vaihtoehtoja on sijoittaa...), mutta älä jumiudu mihinkään yksittäiseen neuvoon, kuten "sijoita vain kohteisiin, jotka ymmärrät täysin", "sijoita vain rahaa, jonka voit menettää kokonaan". Kyseenalaista kulutustottumuksesi ja uskalla aloittaa sijoittaminen, vaikket vielä kaikkea osaakaan. Vielä uudestaan; kyseenalaista kulutustottumuksesi! Mieti, voisitko elää ihan yhtä onnellista, tai todennäköisesti jopa onnellisempaa, elämää, jos vähentäisit kuluttamaasi rahamäärää (ja kuluttamiasi luonnonvaroja) huomattavasti!

7. Mitä lukijasi eivät vielä tiedä sinusta?

En ole blogissani halunnut paljastaa, minkä tutkinnon olen yliopistossa tehnyt enkä varsinkaan pääainettani. En ole myöskään halunnut kertoa, mitä työtä olen parhaillaan tehnyt. Opiskeluistani en kerro vieläkään, mutta sen sijaan aion nyt paljastaa jotain työhistoriastani!

Olen ollut viimeisen 20 vuoden aikana mm. seuraavien töiden tekijänä;
(aakkos-, ei missään aika- tai merkittävyysjärjestyksessä)
- ajojärjestelijä
- jäätelönmyyntivaunujen, kuolinpesien ja metalliromunkuljetuskonttien siivoaja
- myyjä
- perunannoukkija
- postinlajittelija
- ruohonleikkaaja
- toimistotyöntekijä
- uusien työntekijöiden kouluttaja
- valokuvaaja
- valokuvamalli
- varastotyöntekijä

8. Viimeisiä sanoja tai toivotuksia?

Tsemppiä kaikille säästämiseen ja sijoittamiseen! Toisilla pihistely ja/tai riskinotto tulee luonnostaan, toisilla ne voi olla kovankin pinnistelyn takana. Olen iloinen siitä, miten mukavia ja kannustavia talousblogien kirjoittajat ja lukijat ovat toisilleen. Jatketaan samaan malliin, kommentoidaan ja neuvotaan toisten kirjoituksiin erilaisuutta arvostaen, mutta kuitenkin omia vastakkaisiakin näkökulmia esiintuoden. Ollaan kilttejä toisillemme, mutta herätellään silti uusiin näkökulmiin!

Kiitos haastattelusta!


// Lue  lisää täältä jos haluat että esittelen myös sinun blogisi, lähde rohkeasti mukaan!

--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
Edellinen talousblogi: Haastattelu: Nuuka.blog /  Seuraava talousblogi: Haastattelu: Kukkaron rouva
--------------------------------------------------------------

Kommentit

  1. Kiitos mielenkiintoisesta haastattelusta molemmille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia. Violacea on hyvä elävä esimerkki kuinka pienestäkin voi säästää, kunhan on suunnitelmallinen.

      Poista
    2. Kiitos Anne, kiva kun tykkäsit! :)

      Poista
  2. Kiitoksia, sekä haastattelusta, että näistä blogeista.

    Violacean blogi on ainut suomalaisblogi, jonka sisällön olen lukenut kokonaan. Sinänsä omituista, kun yhtymäkohtia omaan elämään on melko tarkkaan nolla, eikä mielipiteetkään yleensä kohtaa. Jotenkin se teksti vaan on mukavaa luettavaa ja taitaa sieltä onnellisuuskin paistaa läpi.

    Yksi asia minua kuitenkin hämmentää. Olen muuallakin törmännyt tähän väittämään, että "kallein tapa lyhentää asuntolainaa on annuiteetti". Mihin tuo perustuu? Kallein tapahan lyhentää asuntolainaa on venyttää se liian pitkäksi. Täysin lyhennystavasta riippumatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kallein tapa kyllä on maksaa kauan!
      Annuiteetin kalleuden olen lukenut mm. täältä; http://www.kalmariarvokiinteistot.com/annuiteetti_tasalyhenteinen_kiinteatasaera.html
      Harmittavasti nuo käsitteet annuiteetti/tasaerä/ kiinteä tasaerä menee välillä vähän sekaisin, (esim. täällä puhutaan kiinteästä tasaerästä nimellä "tasaerä eli annuiteetti" ja annuiteetista nimellä "muuttuva annuiteetti"; https://www.kuluttajaliitto.fi/tietopankki/oman-talouden-hallinta/lainat-ja-luotot/asuntolaina/ ) enkä nyt sitten olekaan enää varma, onko annuiteetti itse asiassa yhtä kallis kuin kiinteä tasaerä, tai jopa hieman halvempikin, mutta siis ainakin tasalyhenteinen on joka tapauksessa monien lukemieni kirjoitusten mukaan halvempi kuin annuiteetti tai kiinteä tasaerä.
      Tosin pienellä lainamäärällä ja lyhyellä laina-ajalla sillä ei kai juuri ole merkitystä, vaan ero näkyy vasta suurilla summilla ja pitkällä ajalla. Esim. tuolta pääsee kokeilemaan eroa koron määrässä koko laina-ajalta;
      http://www.asuntolaina.co/laskurit/asuntolainalaskuri/
      Hyvä kun huomautit, jatkossa en enää sano annuiteetin olevan kallein, vaan tasalyhennyksen olevan halvin!

      Poista
    2. Kiitos Violacea selvennyksestä - ja sinullehan tuo kysymys olikin :)

      Itseäni on aina hiertänyt pankkien välillä puolittain väkipakollakin tarjoama "lainasta puolet kannattaa sitoa kiinteään korkoon, jotta saa turvaa korkojen nousua varten". Kiinteään korkoon on luonnollisesti laskettu pankin riski mukaan, harvoin ne asiakkaan voitoksi taitaa kääntyä ja ainakin viimeiset x vuotta tuo on ollut tuhottoman kallis vaihtoehto.

      Mielestäni järkevin tapa maksaa asuntolainaa on pitää itsellään sama maksuerä kuukaudesta toiseen ja antaa laina-ajan elää korkojen muutoksen mukaan. Lyhennys siis pienenee kun korko nousee ja toisinpäin. Näin tiedät koko ajan mitä lainanlyhennys + korko kuussa sinulle maksaa.

      Poista

Lähetä kommentti