Ajoittamisen sietämätön keveys

Sijoitusten ajoitus ratkaisee tuoton

Yleinen totuus lienee, että lopulta ajoitus ratkaisee sijoituksen tuoton. Ei ole sama milloin ostat ja milloin myyt, joten yksinkertainen ohje on ostaa halvalla ja myydä kalliilla.

On olemassa teoria ja sitten on valitettavasti se käytännön toteutus. Käytännössä ostojen ja myyntien täydellinen ajoittaminen on mahdotonta jopa sijoitusalan ammattilaisille. Heillä on käytettävissään paljon piensijoittajaa enemmän tietoa ja lisäksi kaikkein parhaimmat työkalut, mutta silti hekään eivät voi tietää mihin suuntaan kurssit oikeasti liikkuvat. Meidän piensijoittajien tietämys on vielä vähäisempää, joten siksi minulla on kaksi syytä miksi minä en harrasta osakepoimintaa ja ajoita vaan sijoitan kuukausittain Nordnetin passiivisiin indeksirahastoihin:
 1. Ajoittaminen on monesti tuuripeliä
 2. Olen ajoittamisessa poikkeuksellisen huono. 
Alla olen avannut yksinkertaisen esimerkin muodossa varsinkin kohtaa 2.

Ajoittaminen sijoittaminen

Neste Oil - Oops, I did it again

Minulla on Nordnet Superrahastojen lisäksi suoria osakesijoituksia, jotka aion pitkällä aikavälillä siirtää vähitellen kokonaan rahastoihin, hyödyntäen 1.000 € vuosittaisen myynnin rajaa ja täten myyntivoiton verovapautta. Salkkuni tilanne löytyy salkkuraporteista.

Kirjoituksessa Pörssiromahdus tulee - kunpa sinä määräisit päivän kerroin kuinka luulin vuoden 2018 alkupuolella onnistuneeni ajoittamisessa, kun Neste Oilin kurssi oli ensin käynyt helmikuun 2018 lopulla 63 eurossa, laskenut alle 55 euron huhtikuun aikana ja lähtenyt voimakkaaseen nousuun toukokuussa. Myyntipisteeni oli 60 euroa ja lopulta sain myytyä osakkeita alle 1000 eurolla yli 62 eur kappalehinnalla. Valitettavasti vain ajoitukseni oli kaukana optimaalisesta, koska kurssi jatkoikin kasvuaan sinä PÄIVÄNÄ yli 70 euroon ja päätyi lopulta jopa yli 75 euron tason.

Paljon huonommin ei enää voisi ajoitusta tehdä.

Ajoittaminen sijoittaminen

Noh, oikeastaan voi, varsinkin kun tein saman virheen uudestaan tammikuun 2019 aikana.

Myin taas alle 1000 eurolla Nesteen osakkeita hinnalla 75,32 eur ja saman tien kurssi jatkoi raketoimista käyden jopa yli kaikkien aikojen ennätyksen 82 euron. Nesteen graafi alla Kauppalehden sivuilta. Voi ei, kaksi myyntiä, kaksi hutia.

Ajoittaminen sijoittaminen

Minä en siis ajoita, koska en osaa ja tuntuu että minulla on poikkeuksellisen huono tuuri. Toisaalta, tiedän sen että ei osaa kukaan muukaan varsinkaan pitkäaikaisesti vuodesta toiseen. Miksi siis murehtisin asiaa liikaa? Miksi maksaisin aktiivisesta salkun hoidosta tai harrastaisin osakepoimintaa ja maksaisin suorien osakeostojen kustannuksia, kun voin hyödyntää indeksisijoittamisessa kuluttomia Nordnet Superrahastoja? Samalla voin hajauttaa ajallisesti ostot tekemällä sijoituksia kuukausittain. Joidenkin mielestä passiivinen indeksisijoittaminen on liian tylsää, mutta minulle se sopii, koska selkeästikin painan myyntinappia liian aikaisin kun myydä pitää.

Menestystä kurssiheiluntaan sinulle - ajoitat tai et!


"Some people got the real problems
Some people out of luck
Some people think I can solve them
Lord heavens above
I'm only human after all
I'm only human after all
Don't put the blame on me
Don't put the blame on me"
Rag'n'Bone Man, Human-------------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuuslinkkejä*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------------

Kommentit

 1. Sijoitatko rahastoihin joka kuukausi saman verran vai vaihteleeko sulla summat sen mukaan miten käyrät liikkuu. :)

  Koska sijoituspiireissä odotellaan kovasti alennusmyyntejä, niin olen päätynyt sellaiseen ratkaisuun, että säästän nyt rahastoihin n. 1/3 säästöön menevästä rahasta ja 2/3 menee puskuriin odottamaan heikompia aikoja. Olisiko kokonaisuuden kannalta fiksua unohtaa tämmöinenkin ajoittaminen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on tavoitteena saavuttaa 100.000 € sijoitussalkku 31.12.2021: https://www.eurotarkka.com/2018/11/Kolmevuotissuunnitelma-100000.html.

   Pyrin pysymään mahdollisimman lähellä tuon suunnitelman kk-tavoitteita eli silloin kun kurssit laskevat sijoitan enemmän käyttäen osittain myös bufferia ja kun kurssit nousevat sijoitan vähemmän ja kasvatan bufferia. Tietysti heiluntaa tapahtuu suuntaan ja toiseen.

   Kysymyksesi riippuu niin monesta tekijästä että on vaikea ottaa kantaa mitä oikeasti kannattaisi tehdä, mutta lähtisin siitä että punnitset omaa riskinottohalukkuuttasi. Jos kääntäisitkin tuon 2/3 sijoitettavaksi ja 1/3 puskuriin, niin mitä jos kurssit laskevat 50%? Oletko valmis ottamaan tuon riskin? Entä jos kurssit nousevatkin vain koko ajan lähivuodet? Harmittaako että jäit noususta paitsi?

   Poista
  2. Mulla on tavoitteena että rahastoihin ei kosketa seuraavaan 13-15 vuoteen. Ja olen päättänyt että romahdukset ei saa ahdistaa ja mun summatkin on niin pieniä. Hyvin konservatiivisesti sijoitan, koska isot riskit ei kiinnosta yhtään.

   Toisaalta satasen lisäys kuukaudessa 5% korolla tarkottais 13 vuoden päästä 20K lisää eläkerahaa, että sikäli kääntäminen voisi kyllä olla fiksua.

   Oikeesti vähän hankalaa, kun ei ole sitä kristallipalloa. :)

   Poista
  3. Näinhän se on, mutta kylläpä olisi sijoittaminen tylsää jos se kristallipallo itsellä olisi. Tai no, voisihan sen ottaakin 😀

   Poista
 2. Vähän samanlaisia kokemuksia myös minulla että ei se ajoittaminen mitenkään helppoa ole vaikka ei sitä tyhmä tarvitse olla. Innostus sijoittamiseen tapahtui 90-luvun lopussa kun kaikki ympärillä olevat innostuivat teknohuumassa asiasta ja minä siinä samassa. Oppia tuli oikein kunnolla kun alkoi kelkkakelit. Huuman huipulla ei ainakaan kannata aloittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Juha kommentista ja olet oikeassa. Haasteellista on tietysti tunnistaa etukäteen ollaanko huipulla vai ei. Mietin vain että kuinkahan moni sijoittajaksi aikova ei koskaan uskalla lähteä mukaan, koska aina on "väärä" ajankohta.

   Poista
  2. Ajoittaminen on hurjan vaikeaa, jollei mahdotonta. Tällä hetkellä osa rahoista päätyy rahastoon ja suurempi osa tilille odottelemaan. Saa nähdä, uskallanko sitten sijoittaa näitä säästörahoja kun alamäki alkaa. Voi olla, että jään kauhuissani seuraamaan tilannetta ja odottamaan pohjakosketusta tajutakseni kohta olevani jo myöhässä :D

   Poista

Lähetä kommentti