10 taloussääntöä, jotka kaikkien tulisi osata

Eurotarkan 10 kultaista taloussääntöä

Oman talouden hallinta on yksi keskeisimmistä kansalaistaidoista, mutta valitettavasti tuntuu että koulussa näiden taitojen opettamiseen panostetaan liian vähän. Päivittäisessä rahankäytössä tarvitaan ennen kaikkea halua hallita omaa talouttaan sekä siihen liittyviä riskejä. Asenteet rahankäyttöä kohtaan opitaankin jo varhain kotona.

Tasapainoista taloutta voi pitää perusedellytyksenä onnelliselle elämälle, koska taloudelliset vaikeudet voivat pahimmillaan kasvaa lumipalloefektin mukaisesti saaden lopulta hallitsemattomat mittasuhteet. Mutta niin kuin monessa muussakin asiassa, ei oman talouden hallinta ole vaikeaa, kunhan perusasiat ovat hallussa. On tavoitteesi sitten oman talouden hallinnan parantaminen tai jopa taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu, on olemassa tiettyjä talouden nyrkkisääntöjä, jotka meidän kaikkien tulee osata.

Keräsin mielestäni olennaisimmat säännöt Eurotarkan kymmeneksi kultaiseksi taloussäännöksi.

taloussäännöt raha


1. Pysy erossa huonosta velasta

Ensimmäinen Eurotarkan kymmenestä taloussäännöstä koskee velkaa, joka voi olla hyvä renki, mutta huono isäntä. Vaikka velkavivun oikeanlainen käyttö on avain parempiin tuottoihin, niin monesti velka tavalliselle suomalaiselle tarkoittaa asuntolainaa. Asuntovelallisen näkökulmasta korot ovat olleet jo pitkään mukavan alhaisia, mutta tilanne tulee väistämättä muuttumaan jossain vaiheessa. Kun näin käy, mitä vähemmän sinulla on asuntolainaa, sitä parempi.

Vaikka velkojen poismaksu on tärkeää, on vielä tärkeämpää käsitellä sitä oikein. Tärkeintä on ymmärtää mikä on oikea velan määrä sinulle ja omalle taloudellesi. Asuntolainan saaminen on viimeisinä vuosina ollut suhteellisen helppoa. Lainan määrää hahmotellessasi, sinun tulee huomioida koko taloutesi tulojen ja menojen lisäksi summa, jonka haluat säästää kuukausittain, ja vasta sitten katsoa minkälaiseen kuukausittaiseen lainanlyhennykseen sinulla on oikeasti varaa.

Yhtä itsestään selvä kuin äskeinen asuntolainaesimerkki, tulisi olla myös se, että kaikki korkea korkoiset lainat kannattaa maksaa pois niin pian kuin mahdollista. On kyse sitten kulullisesta osamaksusopimuksesta, kulutusluotosta, pikavipistä tai luottokorttilainasta, niin kaikessa yksinkertaisuudessaan: mitä nopeammin lyhennät lainan, sitä vähemmän kuluja ja korkoja maksat. Maksa siis kaikki korkeakorkoiset lainasi pois ennen kuin säästät muuhun!

Joissain tapauksissa useiden lainojen yhdistäminen kannattaa. Kyse on kokonaisuuden hallinnasta ja voit netin lainavertailupalvelujen kuten Etua.fi tai Rahalaitos.fi avulla kilpailuttaa lainasi. Valitse luonnollisesti kokonaiskustannuksiltaan edullisin vaihtoehto!

Huomioi kuitenkin muutama asia ennen kuin päätavoitteesi on olla velaton:
 • jokaisessa elämänvaiheessa on syytä olla sopivan kokoinen hätävararahasto olemassa (ks. kohta 6).
 • perisuomalainen haave olla 50-vuotiaana velaton ja asuntolaina maksettu ei ole järkevää, jos muuta varallisuutta ei ole, koska menetät korkoa korolle -ilmiön vaikutuksen, jossa raha tekee puolestasi töitä (ks. kohdat 7 ja 8).
 • lainan poismaksu on järkevää silloin jos lainan korko > sijoituksen tuotto-odotus, sillä sama raha tekee tehokkaammin töitä lainan lyhennyksessä. Jos puolestaan lainan korko < sijoituksen tuotto-odotus, ei velkaa kannata maksaa pois (oletuksena että tilanne säilyy samanlaisena jatkossakin).

Luottoteidot pikavippi vakuudeton laina

2. Pidä luottotietosi puhtaana

Toinen taloussääntö koskee luottotietoja. Luottotietojen menettäminen ei tokikaan ole maailman loppu, mutta saattaa vaikeuttaa elämää merkittävästi.

Kuluttajaliitto on listannut, mihin kaikkin asioihin maksuhäiriömerkinnällä on vaikutus. Esimerkiksi seuraavissa sopimuksissa luottotiedot tarkistetaan aina:
 • pankkilaina
 • opintolaina
 • pikavipit
 • osamaksukauppa
 • laskulla ostettaessa verkkokaupoista
 • pankki- ja luottokortit
 • asunnon vuokraus
 • matkapuhelin- ja laajakaistayhteys
 • vakutuukset
 • työnhaku
 • peruspalvelut

Merkittävistä elämää vaikeuttavista vaikutuksista huolimatta, suomalaisille oli käsittämättömät 1,6 miljoonaa maksuhäiriömerkintää vuonna 2018! Luku on hurja, keskimäärin jokaisella rekisteröidyllä oli 15 merkintää. Selvennyksi miten maksuhäiriömerkintä muodostuu, kertoo Takuusäätiö sivuillaan seuraavaa:

"Maksuhäiriömerkinnän voi saada aikaisintaan noin kahden kuukauden kuluttua eräpäivästä. Usein sen saaminen kestää puoli vuotta. Luottotietojaan ei menetä pelkän laskun tai velanmaksun viivästymisen vuoksi. Velkoja lähettää useita maksuhuomautuksia ja -vaatimuksia eli perintäkirjeitä ennen kuin maksuhäiriömerkintä kirjataan luottotietorekisteriin. Viimeinen maksukehotus on lähetettävä vähintään 21 päivää ennen maksuhäiriön rekisteröintiä."

Lyhyesti siis: maksuhäiriömerkintä ei tule yllättäen vaan tilanteeseen on mahdollisuus reagoida ennen kuin merkintä astuu voimaan.

Yksi merkittävä keino välttää maksuhäiriömerkintä on olla jatkuvasti tietoinen omasta taloudestaan, paljonko saan tuloja, mitkä ovat menoni ja toisaalta, miten saisin rahaa säästöön yllättävien menojen varalle.

budjetti budjetoi talouden hallinta

3. Budjetoi ja seuraa talouttasi

Hyvä - olet ymmärtänyt ensimmäisen ja toisen taloussäännön tärkeyden. Sinulla ei ole liikaa lainaa suhteessa omaan talouteesi ja hoidat raha-asiasi aina mallikkaasti, jolloin luottotietosi ovat puhtaat? Tuntuuko kuitenkin siltä, että palkka tuli - palkka meni? Tiedätkö syyn miksi?

Kolmas taloussääntö on yksinkertainen: budjetoi ja seuraa talouttasi. Voisin nimittäin väittää, että et tarvitse budjettia, jos saat säästöön joka kuukausi tietyn tavoittelemasi summan ja silti pystyt hankkimaan kaiken tarvitsemasi, ehkä jopa matkustamaan ja muutenkin elämään huoletta rahatilanteesi suhteen. Olet tällöin varsin onnellisessa asemassa - toki tilanteesi voisi rahallisesti olla parempikin - joten lue nyt vielä hetki. Varsin moni meistä kuitenkin tarvitsee budjetin. Ja tiedätkö mitä: budjetointi, oman rahankäytön seuranta ja säästökohteiden löytäminen sekä tavoitteisiin pääseminen voi olla oikeasti hauskaakin.

Budjetointiin tarvitset aivan minimissään kynän ja paperia. Yksinkertaisuudessaan kirjaat pankin tiliotetta, luottokorttilaskuja ja kuitteja hyödyntäen ylös mihin viime kuussa rahasi on mennyt: lainan lyhennys / vuokra, ruoka, urheilu, viihde, matkat, bensiini ym. Tee sellainen luokittelu kuin itse koet järkeväksi. Sitten katsot mistä olet rahaa saanut: palkka, eläke, lapsilisät ym. Ja vertaamalla tulojasi ja menojasi saat erotuksena joko ylijäämäisen (tulot > menot) ta alijäämäisen (menot > tulot) tuloksen. Tavoitteena on luonnollisesti ylijäämäinen tulos, rahasi riittävät kattamaan menosi, jolloin saat rahaa säästöön.

Budjetoinnin apuna voit käyttää Exceliä ja markkinoilla on olemassa myös ilmaisia tuotteita, kuten Penno.

     // Lue lisää talouden hallinnan työkaluista Työkalut-osiosta.

Seuraa kulutustasi muutaman kuukauden ja sinulla on aivan erilainen ymmärrys paljonko rahaa tulee, mutta ennen kaikkea mihin kaikkeen sitä menee. Joten tee budjetti ja PYSY siinä!


Lisätuloja lisätulot palkankorotus

4. Maksimoi tulosi

Neljäs taloussääntö koskee tulojasi. Sinulle jää sitä enemmän säästöön, mitä enemmän tuloja saat, jos menosi pysyvät ennallaan. Niinpä sinun tulee tähdätä maksimaalisiin tuloihin. Normaali reitti opiskelun kautta työelämään ja kokemuksen kautta vastuullisempiin ja paremmin palkattuihin tehtäviin on hyvä reitti, mutta ei toki ainoa.

Oli palkkatulosi kuinka hyvät tahansa, voit aina lisätä tulojasi hankkimalla lisätuloja.

// Lue lisää: Kaikkien Aikojen Lisätulolista

Voit hankkia lisätuloja ja saada lisäansioita tekemällä sivutöitä tai hankkia passiivista tuloa tuottavaa omaisuutta rakentamalla oman sivubisneksen, sijoittamalla ym. Ehkä sinulla on sellaista osaamista, taitoja ja kokemuksia, jotka on muutettavissa rahaksi, mutta et vain ole tullut ajatelleeksi asiaa. Tai ehkä sinulla on jo kertynyt omaisuutta, jota voisit vuokrata ja sitä kautta ansaita lisätuloja?

Minimoi menosi säästöt säästäminen

5. Minimoi menosi

Budjetin ja budjettiseurannan avulla ymmärrät, mihin rahasi menevät. Viides taloussääntö sanoo, että minimoi menosi. Kyse on yksinkertaisuudessaan siitä, että menosi on oltava pienemmät kuin tulosi ja mitä alhaisemmat menosi ovat, sitä enemmän taloutesi on ylijäämäinen. On kuitenkin varsin oletettavaa, että sinulla ei ole vain yhtä ja ainoaa säästökohdetta, jonka kuntoon laitto nostaisi taloutesi kerralla toiseen potenssiin. Pikavoitot voivat olla säästämisessä vähissä. Niinpä sinun ei auta kuin ymmärtää, että:
 • säästä kaikessa missä voit
 • saadaksesi merkittävästi rahaa säästöön, se tulee viemään aikaa, jopa vuosia.
Säästä kaikessa, pihistele, nuukaile ja siirrä kulutustasi tulevaisuuteen. Järkevissä rajoissa tietysti. Tiedosta että ostaminen ei tee onnelliseksi ja unohda luksustuotteet. Osta vähän, mutta laadukasta. Vertaile hintoja. Käytä alennuskoodeja verkko-ostoksissa. Irtisano turhat lehdet ja suoratoistopalvelut. Kilpailuta käyttämäsi palvelut esim. Kilpailuttajan kautta (sähkö/gsm/autovakuutukset/autohuolto/lainat/lennot/hotellit).  Vähennä ruokamenojasi tekemällä itse, suosimalla kasvisruokaa, ottamalla eväät töihin ja hyödyntämällä hävikkiruokakauppoja, kuten Matsmart tai Fiksuruoka. Ole ylipäätään järkevä rahankäyttäjä. Keinovalikoima on laaja, ohjaa pienet purot yhdeksi suureksi virraksi.

// Lue lisää: Kaikkien Aikojen Säästövinkkilista

Jos olet koskaan kokeillut laihduttaa, niin varma tapa on saada paino putoamaan syömällä 2 viikkoa parsakeittoa. Nesteet häviää varmasti, nälkä on koko ajan päällä, tiedät ketutuksesta jo kahden päivän jälkeen että tässä ei hyvä heilu, mutta taistelet loppuun asti. Kahden viikon jälkeen palaat pikkuhiljaa takaisin vanhaan kaavaan ja menet mäkkäriin syömään purilaisen.

Sama koskee säästämistä. Valitettavasti. Pysyvät muutokset elämässä vaativat aikaa ja sitoutumista, kyse on elämäntavasta, ei hetkellisestä projektista. Mutta se on sen arvoista ja tulevaisuuden minäsi kiittää sinua.

Muista: vain 50 eur kuukaudessa on 600 eur vuodessa. Aloita säästämällä vaikka 20 eur kuukaudessa, kun olet saanut sen säästöön, nosta luku 50 eur sitten 100 eur jne. Haasta itseäsi ja ole luova tavoissasi säästää, se voi olla myös hauskaa! Edellisen haastattelupostauksen "Mihin se raha menee? -pienituloisen pihistelyä" Violancen sanoin:  kyseenalaista kulutustottumuksesi!

bufferi säästö säästäminen

6. Kasvata puskurirahasto

Elämässä sattuu ja tapahtuu. Sääntö numero kuusi kannustaa sinua siirtämään osan säästöistäsi puskurirahastoon yllättäviä menoja varten. Ja tästä kuormasta ei ole tarkoitus syödä kuin vain silloin kun oikeasti niin tarvitsee tehdä!

Valitettavasti vuosia jatkunut matala korkotaso ja kuluttajien vahva luottamus omaan talouteensa ovat saaneet suomalaiset vähentämään säästämistä ja lisäämään kulutusta, myös osittain velkarahalla, kertoo Ylen artikkeli. Itse asiassa tilanne on Suomessa äitynyt jopa niin pahaksi, että viimeiset vuodet säästämisaste on yleisesti ollut miinuksella, jolloin olemme kuluttaneet keskimäärin enemmän kuin tienanneet, eikä säästöjä ole kertynyt.

Puskurirahaston tarkoitus on tuoda turvaa kun jotain yllättävää tapahtuu. Äkkinäinen rahantarve, on kyse sitten sairastumisesta, työpaikan menettämisestä tai auton hajoamisesta, voi ilman puskuria johtaa siihen, että joudut nostamaan korkeakorkoista lainaa tai myymään omaisuuttasi pakon edessä.

Jokainen määrittää itse puskurirahaston riittävyyden, yleinen neuvo on säästää kolmen kuukauden nettopalkkaa vastaava summa.


sijoittaminen sijoita

7. Sijoita säästösi ja mininoi sijoittamisen kustannukset

Pelkästään säästämällä et vielä rikastu. Taloutesi on kyllä hienosti tasapainossa, jos olet saanut säästettyä bufferin, mutta taloussääntö seitsemän kannustaa laittamaan rahasi kasvamaan sijoittamalla!

Sijoituskohteita on useita, mutta osake- ja rahastosijoittaminen on varteenotettava vaihtoehto. Tunnetko kenties markkinat kuin omat taskusi ja tiedät 100% varmuudella miten osakemarkkinat kehittyvät huomenna, ensi viikolla, ensi kuussa tai ensi vuonna?  Onneksi olkoon, olet maailman ainoa ihminen joka tämän tietää. Koska näin ei ole omalla kohdallanikaan, nojaa sijoitusstrategiani passiivisiin indeksirahastoihin. Nordnet Superrahasto on täysin kuluton, siksi itse suosin sitä.

          // Lue lisää: Näin pääset alkuun

Veikkauksen slogan menee: jos et veikkaa - et voi voittaa. Eurotarkan versio on: Älä veikkaa - sijoita indeksiin. Äh, eihän tuo edes rimmaa. On silti totta. Markkinoiden keskimääräinen pitkän aikavälin tuotto riittää minulle.

PS. Hyvä kirjasuositus jos olet kiinnostunut indeksirahastosijoittamisesta on Paras sijoitus - itsepuolustusopas sijoittajalle, josta tekemäni arvostelun löydät täältä.korkoa korolle ilmiö


8. Hyödynnä korkoa korolle -ilmiön vaikutus

Säästämistä koskevan säännön numero 5 kohdalla sanoin, että säästäminen on pitkäjänteistä. Sijoittaminen se vasta pitkäjänteistä onkin! Kahdeksas sääntö koskeekin korkoa korolle -ilmiötä.

Korkoa korolle -efekti on hämmentävän tehokas. Olen kirjoittanut siitä kirjoituksessa Perusasiat kuntoon 1: Korkoa korolle, mutta ihan lyhyesti: sijoitusten tuotot kasvavat korkoa alkuperäisen pääoman lisäksi, jolloin raha tekee puolestasi töitä.


henkivakuutus sijoittaminen


9. Hanki henkivakuutus - muita kuin itseäsi varten

Yhdeksäs taloussääntö koskettaa enemmän lähimmäisiäsi kuin itseäsi. Nimittäin, jos sinä olet perheessänne se henkilö, joka tuo pääasiallisesti leivän pöytään, on syytä varmistaa läheistesi turva jos sinulle sattuu jotain. Suosittelen tällaisessa tilanteessa henkivakuutuksen ottamista, vaikka se on muiden vakuutusten tapaan siitä harvinainen menoerä, että siitä kannattaa maksaa, vaikkei sitä koskaan haluaisi käyttää.

Toisaalta, jos tällaista tilannetta ei ole, harkitse onko henkivakuutus todella tarpeen säästääksesi ko. summan. Ja tietysti: muista ylipäätään kilpailuttaa vakuutuksesi!

// Lue lisää: Tällä palvelulla keskimäärin 500 € vuosisäästö vakuutuksista


talouskoulutus talouskasvatus

10. Muista talouskasvatuksen tärkeys

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä taloussääntönä on talouskasvatus. Pojastahan se polvi paranee, ainakin jos niin haluat, joten kuten alussa kirjoitin, asenteet kuluttamiseen ja rahan käyttöön opitaan kotoa. Perustiedot ja -valmiudet yksityistalouden hoidosta on hyvä opettaa jo varhain: työssä käydään palkan vuoksi, miten hankintoja ja ostamista tehdään, miten rahaa voi säästää, mitä rahan lainaaminen tarkoittaa, miten laskujen maksaminen tapahtuu ja mistä laskuja tulee jne. 

Voisin kuvitella, että ennen talouskasvattaminen kolikkojen ja setelien avulla on ollut konkreettisempaa kuin nykypäivänä, jolloin raha ei välttämättä lapsille fyysisenä näy. Pidänkin äärimmäisen tärkeänä, että omille lapsilleni viikkoraha annetaan kouraan, jotta lapselle syntyy ymmärrys siitä, että nyt minulla on tämä raha ja jos kulutan sen, minulle ei sitä ole. Syntyy käsitys siitä, että raha ei kasva puussa ja rahalla on tietty arvo.

Lopuksi

Oletko erimieltä taloussääntölistastani? Olisi mielenkiintoista kuulla puuttuuko listalta mielestäsi jokin olennainen sääntö / minkälaisen listauksen sinä tekisit?-------------------------------------------------------------
*Kirjoitus sisältää kumppanuuslinkkejä*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Loistava lista! Ei minulle ainakaan tule äkkiseltään mitään lisättävää mieleen. Paljon hyviä asioita oli listallasi, ei mitään uutta mullistavaa, mutta toki asioita, mitä itsekin on aikomus toteuttaa. Se pitää vielä mainita, että meidän perheessä lapset eivät saa rahaa vaan he tienaavat sitä työpanoksellaan ja täytyy todeta, että heistä näkee, että he myös osaavat arvostaa rahaa ja tavaraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sehän oman talouden hallinnassa on, että asiat ovat yksinkertaisia jos ne pitää yksinkertaisina eikä tee huonoja valintoja, tiedostaen tai tietämättään.
   Samalla tavalla meillä viikkorahan ansaitakseen on tehtävä erilaisia tehtäviä (viedä roskat, siivota oma huone, imuroida ym.) eli ei tule kuin manulle illallinen.

   Poista
 2. Komppaan Landerouvaa, aivan mahtava lista! Tiivistää todella hyvin sen, mitä jokaisen taloudestaan piittaavan pitäisi tietää. Ja varsinkin nuorten... Tulee valitettavan usein vastaan 18-25 vuotiaita, joilla ei ole mitään mielenkiintoa edes miettiä näitä asioita. Tiedän, sillä olin yksi näistä nuorista, ja nyt veljeni on menossa samaa rataa päin mäntyjä.

  Kiitos tästä, ja varsinkin tuosta alun tiiviste-kuvasta! Voisin yrittää josko saisin yhden nuoren miehen pään käännytettyä kohti parempaa tulevaisuutta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos ja mielenkiintoinen blogi sinulla rakentumassa!

   Poista
 3. Täyttä asiaa. Olen samaa mieltä että koulusta ei talousoppeja saa vaan kyllä se meidän vanhempien vastuulla on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se vain on. Toki ei se koulun tehtävä muutenkaan ole olla ykköskasvattajan roolissa.

   Poista
 4. Mahtava lista. Joskus luin yllättävän tiedon noista luottotietojen menetyksestä: luottotiedot saa kuulemma takaisin. Jotenkin luulin, että kerran menetetyt luottotiedot ovat henkilön ristinä koko hänen lopun ikänsä. Mutta näin ei olekaan ja se on vielä verraten lyhyt ajanjakso, kun luottotiedot palautuvat, muutama vuosi tms. siitä kun velka on maksettu pois. Silloin jäin kyllä miettimään, että mitä merkitystä koko luottotietojen menetyksellä edes on. Näennäisesti luottokelpoisella ihmisellä saattaa olla ihan lähimenneisyydessä vaikka miten pahat maksuhäiriömerkinnät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Toisaalta kun miettii listaa johon luottotietojen menettäminen vaikuttaa: pankkilaina, osamaksukauppa, pankki- ja luottokortit, asunnon vuokraus, matkapuhelin- ja laajakaistayhteys jne. niin jos kaksikin vuotta sinnittelee, on se jo varsin pitkä aika.

   Poista
 5. Upea bloggaus.

  (Yhteiskunta opettaa nuoret huonoille tavoilla kahdesta syystä. Jos nuorella on puskurirahaa, ei saa toimeentulotukea, kuten ei myöskään opiskelija. Osa nuorista ei opiskele eikä käy töissä, ja tukia tulee. Tämä vaikeuttaa elämää pidemmällä tähtäimellä, koska ei tule työkokemusta, eikä eläkettä kerry).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!

   Varsinkin tuo eläkkeen kertymättömyys on asia, joka osalle nuorista ei varmasti tule edes mieleen. Se kun on sitten joskus. Harmittaa heidän puolestaan, kun tekevät karhunpalvelusta itselleen.

   Poista
 6. Ihan pienesti haluan kyllä kommata tähän;

  "Niinpä sinun tulee tähdätä maksimaalisiin tuloihin. "

  ..häätyy muistaa aina, että raha ei kuitenkaan merkitse ihan kaikkea kaikessa. Meillä toinen vanhempi tekee 60% työaikaa koska lapset ovat pieniä. Arki on tästä syystä tasapainossa ja säästöjäkin kerrytetään, toki hitaammin kuin muutoin olisi mahdollista. Samaan aikaan melkeen pahaa tekee seurata vierestä työkavereita böönautin partaalla. Mutta kun ei ole "vara" tehdä edes 80% työaikaa, eikä elätettävänä ole edes kissaa. Kerran sitä eletään ja sen tulee olla myös mukavaa. Ainakin suurimmaksi osaksi.

  Muutoin ihan fain kirjoitus ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laurisson kommentista! Tietenkään raha ei merkitse kaikkea kaikessa, mutta yhtälössä tulot - menot on vain kaksi muuttujaa ja jos menot pysyvät ennallaan on tulojen kasvettava jos lähtötilanteessa ei säästöön mitään jäänyt. Tämä oli ajatukseni tuossa takana.

   Itse ajattelen aloittaneeni maratonin, mutta aion juosta mahdollisimman kovaa nyt alkumatkan (=lykätä kulutusta, säästää ja sijoittaa), jotta lopussa voin rauhassa kävellä maaliin (=eläkkeelle ennen eläkeikää sijoitusvarallisuuden turvin).

   Poista
  2. Ymmärrän kyllä kantasi ja se saa pohtimaan omaakin suhtautumista. Tähän mennessä se kun on ollut, että turhasta voi karsia (jota on ollut aivan liikaa!), mutta elää täytyy myös nyt. Saapa nähä kuinka eurontarkaksi tästä vielä kehittyy ;)

   Poista
 7. Paljon hyviä pointteja. Pakko vaan kommenoida tuohon ekaan, voisiko se olla jotenkin muotoa "Pysy erossa huonosta velasta". Ihan kappaleen lopussa vähän viittaatkin siihen, että aina ei ole järkevää maksaa lainaa pois ainakaan kiireellä. Joskus sitä on tosiaan järkevä ottaa lisääkin jos tuotto on parempi kuin rahan lainaamisesta maksamasi korko. Ja olet myös ottanut huomioon riskit (koron nousu yms.) ja silti sijotus vaikuttaa järkevältä. Eli ei muuta kun lisää velkavipua vain siinä tapauksessa =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Voisi olla ja tekstiin muutettu juuri niin kuin ehdotat :)

   Poista

Lähetä kommentti