Jouluruokahävikki & Saa syödä! -sivusto

Joulun ruokahävikkiin voit vaikuttaa itse

Kirjoituksessa Hävikkiruokaa edullisesti - Matsmart.fi kerroin kokeilleeni ensi kertaa hävikkiruoan ostamista. Palvelu toimi mallikkaasti ja niinpä Matsmartin kysyessä haluaisinko julkaista vinkkejä jouluruokahävikin välttämiseksi suostuin oitis. Muistan nimittäin ne perunalaatikoiden jämät - ei jostain syystä perheemme suosikkilaatikko - kinkun loput sekä vain vähän syödyt purkit ja purnukat (esim. hillosipulit, sillit), johon havahduimme muutama vuosi sitten joulun jälkimainingeissa. On aivan hirveää rahan, elintarvikkeiden ja resurssien haaskausta haalia pöytä täyteen erilaisia ruokia "ihan vain siltä varalta ettei ruoka lopu kesken" ja sitten päätyä heittämään täysin syömäkelpoisia tuotteita roskiin. Kokemamme ruokakrapulan jälkeen päätimme, että jatkossa ostamme myös jouluna vain sen mukaan, minkä tiedämme syövämme ja sitoudumme tähän. Mitään ei heitetä pois. 90-95% tarkkuudella tässä olemme pysyneet, mutta petrattavaa löytyy siis tänäkin jouluna. Ehkä sinullakin?




Alla oleva kirjoitus on tehty yhteistyössä Matsmartin kanssa:

-------------------

Joulukuussa ostetaan tänäkin vuonna noin viidenneksen enemmän päivittäistavaroita normaalikuukauteen verrattuna. Monessa kodissa ruokaa päätyy myös roskiin jouluna. On kuitenkin fiksuja tapoja vähentää joulupöydästä syntynyttä hävikkiä.

“Ruokahävikin pienentäminen myös jouluna on järkevää niin ympäristölle kuin lompakollekin”, kertoo hävikkiruoan myyntiin erikoistuneen Matsmartin toimitusjohtaja Karl Andersson.

Päivittäistavarakauppa ry:n mukaan päivittäistavaroiden vähittäismyynnin arvo oli viime vuoden joulukuussa 1622,4 miljoonaa euroa. Joulukuun myynti onkin noin 20 % suurempaa kuin keskivertokuukausina.

“Suomalaiset kotitaloudet heittävät roskiin 120-160 miljoonaa kiloa ruokaa vuodessa. Tämä on resurssien tuhlaamista ja siitä aiheutuu myös turhia kasvihuonepäästöjä. Matsmartin visiona on maailma ilman ruokahävikkiä”, jatkaa Karl Andersson.

Etukäteissuunnittelu on paras keino vähentää ruokahävikkiä jouluna. Matsmart listasi viisi vinkkiä, joiden avulla hankit juuri oikean määrän ruokaa juhlapöytään ja vältät turhan ruokahävikin. 

5 vinkkiä joilla vähennät ruokahävikkiä jouluna:

  1. Vähennä joulupöydän valikoimaa. Suunnitelkaa jouluateria koko perheen kanssa ja listatkaa ne ruoat, joita oikeasti haluatte syödä. Jättäkää ostamatta listan loppupään ruokalajit.
  2. Laske paljonko ruokaa tarvitaan. Tee yksinkertainen laskelma tarvittavasta ruokamäärästä. Hyvä peukkusääntö on, että neljän hengen reseptistä riittää 10-12 hengelle, kun ruoka tarjoillaan yhdessä muiden ruokalajien kanssa.
  3. Pysy suunnitelmassasi. Kun olet päättänyt joulun menun ja tehnyt ostoslistan, pidä pää kylmänä kaupassa. Älä sorru heräteostoksiin tai osta mitään ylimääräistä “varmuuden vuoksi”. Pysy siis etukäteissuunnitelmassa.
  4. Ajattele pienesti. Käytä mieluusti pieniä tarjoiluastioita: laita aluksi vähäisempi määrä ruokaa esille ja lisää tarvittaessa. Kata pöytään hieman pienemmät lautaset, jolloin syöjien on helpompi ottaa sopiva määrä ruokaa.
  5. Suunnittele ensi vuotta ajatellen. Säästä ostoslista ja käy se joulun jälkeen läpi. Oliko jotain ruokaa, jota ei mennyt lainkaan? Puuttuiko pöydästä jotain? Tämä on hyvä tapa suunnitella ensi joulun ruokaa ja arvioida tarvittavia määriä.

Matsmartista:

Matsmart on verkkokauppa, josta voi ostaa edullisesti tuotteita, jotka muutoin heitettäisiin pois johtuen esimerkiksi sesonkivaihteluista, ylituotannosta, pakkausten vaihtumisesta ja lähestyvistä tai umpeutuneista parasta ennen -päiväyksistä. Samalla ruokahävikki vähenee. Vuonna 2017 Matsmart pelasti ympäristötietoisten asiakkaiden kanssa yhteensä 2500 tonnia ruokaa Pohjoismaissa.

----------------------

Saa Syödä! -sivusto

Matsmartin yhteistyökirjoituksen ansiosta pääsin tutustumaan entuudestaan itselle tuntemattomaan Saa Syödä! -sivustoon osoitteessa www.saasyoda.fi.

Saa Syödä! -sivusto kannustaa nauttimaan ruoasta kestävästi ja tarjoaa vinkit ruokavalintoihin sekä ruokahävikin vähentämiseen, jotta voit nauttia ruoasta hyvällä omallatunnolla. Sivustoa ylläpitää valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva yhteistyökumppaneineen:


Sivustolla on todella silmiä avaavia - oikeastaan varsin karmivia - lukuja ruokahävikistä. Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa. Koko maailmassa peräti 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Melkein kolmannes, aivan järjetöntä!!

Sivujen mukaan Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, joka vastaa lähes 8000 rekka-autollista ruokaa.  Henkeä kohti tuotamme kotitalouksissa yli 20 kiloa ruokahävikkiä vuodessa. Luonnollisesti määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Sivustojen mukaan luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 €:lla vuodessa.

Käy ihmeessä tutustumassa Saa Syödä! -sivustoon, sillä esimerkiksi alla oleva kuvio sivuilta osoittaa mistä ruokahävikki Suomessa syntyy. Kaupan osuus 18% on itse asiassa yllättävän pieni verrattuna kotitalouksien 30% osuuteen. Parasta kuitenkin on, että hävikin syntyyn voimme kaikki vaikuttaa omilla teoillamme ja valinnoillamme. 

Vastuullista joulunalusaikaa ja harkintaa jouluruokaostoksiin sekä muista hyödyntää Matsmartin hävikkiruokavalikoima!




-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
------------------------------------------------------------- 

Kommentit

  1. Kiitoksia hyvästä linkkivinkistä. Luin tuolta että yhteensä 37 prosenttia tuotteista päätyy kotitalouksissa jätteeksi syistä että: jäi lautastähteeksi, ruokaa valmistettu liikaa, ei haluttu syödä enää. Tässä olisi meillä kyllä Suomessa aikamoinen skarppauksen paikka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ole hyvä vain :) "Kaikki syödään mitä lautaselle on otettu". Nämä sanat kaikuvat edelleen ala-asteajoilta korvissa, mutta noihin lukuihin peilatessa tämä oli kyllä ihan hyvä sääntö.

      Poista

Lähetä kommentti