Haluatko vaurastua? Herää - elät Matrixissa!

Haluatko vaurastua? Wake up Neo!

Taloudellista riippumattomuutta koskevassa kirjoituksessani pohdin oravanpyörää ja siitä irroittautumista. Karrikoiden aikuiselämän ihannestandardi Suomessa voisi olla jotain seuraavaa: hanki koulutus ja työpaikka, mene naimisiin, nosta lainaa ostaaksesi omistusasunnon ja auton, tee lapsia, osta valtava määrä erilaisia tavaroita, toista edellä olevat asiat riittävän monta kertaa ja "nauti" elämästä. Ai niin, unohdin pikkupräntin, tee niska limassa töitä 50 vuotta maksaaksesi tämän kaiken. Ja jos tuuri käy, pääset alle 70 vuotiaana eläkkeelle ja pystyt elämään muullakin kuin tonnikalalla (huono vertaus, tonnikala on sekä epäeettistä että nykyään kallista).

Muistatko Matrix elokuvan 90-luvun lopulta? Päähenkilö Neolle paljastuu, että maailma, jota ihmiset pitävät totena, onkin epätodellinen virtuaalimaailma. Todellisuudessa ihmiset on kytketty valtaviin voimalaitoksiin tuottamaan sähköenergiaa koneille. Vaikkei tilanne näin katastrofaalinen olekaan, niin haluatko itse jatkaa elämääsi muiden ehdoilla koneiston osana, työ-työ-loma-työ-työ tahdilla? Elokuvan sanoin: on aika herätä todellisuuteen!

Vaurastuminen

Vaurastuminen alkaa oivalluksesta

Käsitys vauraudesta vaihtelee sen mukaan keneltä kysytään. Onko sinusta vaurautta se, että keskimääräistä parempi palkka riittää matkusteluun, shoppailuun ja itsensä hemmotteluun? Varsinkaan silloin jos pintaliidon takana on stressi rahan riittävyydestä, parisuhderiitoja kun kaikki rahat menevät kädestä suuhun ja pahimmassa tapauksessa erotus paikataan vielä luottokorteilla. Tai pikavipeillä? Minusta ei. Elät tällöin velkavankeudessa ja seuraat omaa häntääsi etkä tule saamaan sitä koskaan kiinni... ellei jokin muutu.

Moni kokee, että oman varallisuuden kasvattaminen on kuitenkin mahdotonta, koska alunperin on saanut käteen heikommat kortit kuin rikkaaseen perheeseen syntyvät. Tämä on harhaluulo. Ensi askel kohti vauraampaa elämää otetaan oivaltamalla yksi asia. Ja se oivallus tulee tässä, pidä kiinni. Elämää ei tarvitse elää äsken kuvaamallani tavalla. On toinenkin tie, joka on avoin myös sinulle! Seuraa valkoista jänistä, älä usko ympärilläsi olevia normeja, uskomuksia ja puolitotuuksia kuinka sinun tulee elää ja käyttää rahasi, vaan nosta sisäinen keskisormi pystyyn tätä kulutushysteriaa vastaan ja osta itsesi ulos tästä kaikesta. Yritä ymmärtää totuus: there is no spoon, jos alla olevan Matrix -videoklipin pohjalta ymmärrät mitä tarkoitan. Sinä ohjaat omaa kohtaloasi, älä mene lampaana muiden mukana, koska he eivät totuutta ole ymmärtäneet.
Olen aina pitänyt sanonnasta "If you do what you've always done, you'll get what you've always gotten". Tämä on oivalluksen osa kaksi. Tähän kontekstiin suomennettuna: jollei sinulla ole varallisuutta nytkään, asioiden on muututtava, jotta olisit tulevaisuudessa vauraampi. Et voi jatkaa kuten ennen. Unohda se Lotto, käännä elämäsi ympäri, irroittaudu jatkuvasta ostamisen huumasta sekä luottokorttikierteestä ja laita oma talous kuntoon pala kerrallaan. Ala kasvattamaan varallisuuttasi säästöjen kautta, sillä se oikeasti on yksinkertaista, mutta tulee vaatimaan sinulta kahta asiaa: kurinalaisuutta ja aikaa.


Valaistuminen puuhamaassa -tekstissä kirjoitin kuinka itse koin herätyksen vajaat kolme vuotta sitten ja aloin voimakkaasti kyseenalaistaa omaa elämääni ja elämäntyyliäni. Toki siinä samassa myös perheeni, mutta tämä asia lähtee ennen kaikkea itsestä. Joudut kuitenkin uimaan vastoin valtavirtaa, vastoin mainontaa, vastoin nykyajan menestymisen standardeja. Mutta usko minua kun sanon, Instragram -elämä ei ole oikeaa elämää. Se on Matrixia. Vaikeaksi asian tekee se, että niille, jotka ovat syvällä osana koneistoa, tätä on mahdotonta selittää.

Palkkatyölläkin voi rikastua

Kun oivallus on vallannut sinut ja ymmärrät että ympärilläsi elävät ihmiset vaeltavat sumussa, on aika murskata toinen totuus, sillä palkkatyölläkin voi rikastua. En tarkoita optioita ja miljoonan euron kuukausiansioita, vaan kaikki lähtee siitä, että sinun on hankittava itsellesi maksimaaliset tulot ja minimaaliset menot. Kun taloutesi on ylijäämäinen (tulot suuremmat kuin menot), voit sijoittaa erotuksen ja hyötyä korkoa korolle -ilmiöstä. Kun saat ns. passiivista tuloa esimerkiksi osinkojen kautta, raha tekee töitä puolestasi.

          // Lue parhaat säästövinkit Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistalta

Ongelmallista on, että saatat viihtyä Matrixissa liian hyvin. Vietät jo nyt sellaista elämää, kuin haluat: nautit matkustelusta, hyvästä ruoasta, shoppailusta ja niin edelleen. Huomaa kuitenkin, että todellisuus voi olla edessäsi milloin vain. Piuhat saatetaan repäistä sinusta irti milloin tahansa, vaikka jo huomenna ja herätys on tällöin kylmä ja kova. Kykenet viettämään nykyelämäntyyliäsi vain juuri niin kauan kuin sinulla on työsi. Ja asiat muuttuvat kaiken aikaa. YT:t ovat arkipäivää, yritysjärjestelyjä tapahtuu, robotiikka ja tekoäly muuttavat työntekemistä. Puhumattakaan siitä, että eräänä päivänä väistämätön tapahtuu, työnteko loppuu ja eläkeikä koittaa. Mitä jos eläkkeitä ei enää olekaan varaa maksaa tai ne ovat entistä pienempiä? Sitten on jo liian myöhäistä reagoida. NYT se on vielä mahdollista. Tee muutos nyt ja tulevaisuuden minäsi kiittää sinua.

Oivalluksesta kohti vapautta 

Olen blogissani tehnyt muutamia kirja-arvosteluja, jotka löydät Kirjat -osiosta. Erittäin hyvä kirja, jossa on oivalluksia rahan mahdista, elämästä ja kulutusyhteiskunnasta, on Tyylikkään köyhäilyn taito. Tekemäni kirja-arvostelu löytyy täältä ja kirja on ostettavissa Adlibriksestä edullisesti e-kirjana täältä

Kirjan mukaan on karkeasti sanoen kaksi mahdollisuutta tulla rikkaaksi:
 1. Tekemällä töitä voidakseen täyttää kaikki toiveensa. On raadettava ja haaveiltava tavaroista joihin ei ole varaa, ja kun ne lopulta saa, ne eivät teekään onnelliseksi.
 2. Muokkaamalla toiveitaan. Rikkaaksi tulee ihminen, joka pystyy jättämään hyvästit toiveilleen.
Tyylikkään köyhäilyn taito säästäminen
Uskon jälkimmäiseen. Elä elämääsi itseäsi älä toisia varten äläkä toisten asettamien standardien mukaan. Maa on pyöreä, vaikka muuta aikoinaan väitettiin.

Säästämällä ja sijoittamalla sinullakin on mahdollisuus vapautua Matrixin vallasta. Vapautus tulee kaiken lisäksi kahdessa vaiheessa:
 • Nyt. Et olekaan enää kiinni materiassa, siinä mitä haluaisit omistaa vaan kohtaat arjen sellaisena kuin se on ja opit nauttimaan siitä. Raha ei enää ohjaa sinua vaan sinä hallitset omaa talouttasi.
 • Tulevaisuudessa. Olet vapaa tekemään mitä haluat. Voit vähentää työtahtia, lopettaa työnteon kokonaan tai tehdä vaikka vapaaehtoistyötä. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä, mutta taloutesi on ainakin turvattu. 
Vapaus on juuri sitä mitä minä tavoittelen. Valinnan vapautta mihin aikani ja rahani käytän. Hei hei Matrix!

Alkuun pienellä panostuksella

Kuukausisäästäminen on helpoin tapa aloittaa varallisuutesi kartoittaminen. Aktiivinen säästäminen on todennäköisesti paras koskaan tekemäsi sijoitus, eikä se vaadi kuin sen että aloitat.

Kokeile Nordnetin säästölaskuria ja avaa ilmainen tili jo tänään! Jos olet epävarma miten edetä, tekemäni ohjeet arvo-osuustilin avaamiseen sekä ensimmäisten rahasto-/osakesijoitusten tekemiseen löytyvät täältä: Näin pääset alkuun.

Hyvää herätystä ja onnea matkaan Neo!


-------------------------------------------------------------
*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Adlibris, Nordnet*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Tai ehkä elämme matrixissa ja luulemme oivaltaneemme jotain mitä muut eivät :o todellisuudessa kaikki muut ovat vain tietokoneohjelma ja oivalluksemme testimme!

  No joo. Hullua on tehdä aina samoja asioita ja olettaa, että seuraavalla kerralla tapahtuu jotain uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahdollista :) Toisaalta herääminen oli niin kivulias että uskon eläväni todellista elämää.

   Poista
 2. Jälleen kerran veit sanat suustani. Meillä tuntuu monesti olevan samanlaiset ajatukset, siksi kommentoinkin melko ahkerasti näitä tekstejäsi. Itse olen oivaltanut jo jokin aika sitten, että vaikka tienaa pirun vähän, voi silti sekä nauttia elämästä, että säästää tulevaan. (Ja nautiskella siellä tulevassa sitten vielä enemmän...) Kuten tuossa kirjoititkin... Kiitos muuten kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja anna tulla vain, kuten varmasti itsekin tiedät kommentit on tämän touhun suola - tai sokeri. Tyylikkään köyhäilyn taito on erinomainen kirja, monta hyvää ajatusta jotka haastoivat ajattelemaan asioita eritavalla kuin ennen.

   Poista
 3. Näinhän se on. Ihme, ettei ole jo tullut sitä vasta-argumenttia että "ei kaikilla ole tuohon mahdollisuutta". Ihan kaikilla on, kyse on valinnoista, ja nautinnon lykkäämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Mielestäni vaurastuminen pitää nähdä suhteessa omiin realiteetteihin eikä miljonääreihin.

   Poista

Lähetä kommentti