Miten säästää joululahjoissa?

Miten säästää joululahjoissa?

Edellisessä kirjoituksessa Black Friday & Älä osta mitään -päivä kerroin että Black Fridayta / Black Friday viikkoa on meidän perheessä perinteisesti käytetty joululahjojen ostamiseen. Siksi tämä viikko ja varsinkin käsillä oleva Black Weekend on minulle yksi vuoden stressaavimmista. Miksikö? En haluaisi käyttää rahaa MHINKÄÄN vaan säästää sijoittamista varten.

                        // Lue lisää: Perusasiat kuntoon 3: Säästäminen

Lahjat Christmas Presents

Tiedostan varsin hyvin, että hankkimalla oikeanlaiset (lue alennuksessa olevat) lahjat tällä viikolla:

a) säästän rahaa verrattuna siihen tilanteeseen, että olisin ostanut ne edellisellä viikolla.
b) säästän hermoja kun lahjat on ostettu alta pois eikä asia jää viime tinkaan.

Silti, kun rahan "turha" käyttö stressaa niin se stressaa, minkä sitä luonnolleen voi, vaikka lahjan antamisesta hyvä mieli tuleekin. Vaikeinta prosessissa on juuri tämä vaihe, kun pitäisi päätöksiä tehdä mitä ostaa kenellekin ja mistä. Rahan meno on taattu...

"Annan toisten mä talletella suuret setelit
Ne multa pitkät vain saa
Elän pelaan kuljen ja laulu soi
Kas osaansa ei muutella voi
Ja ja
Määräänsä ei muutella voi"
- Four Cats, Suuret Setelit

Jotta joululahjojen hankinnasta selviää mahdollisimman vähin vaurioin henkisesti ja rahallisesti, alle on listattuna Eurotarkan säästövinkit ja lahjaideat. Ole hyvä.

Eurotarkan TOP 10 joululahjasäästövinkit ja lahjaideat

 1. Älä osta mitään kenellekään ja vietä joulun pitkät pyhät ystävien / sukulaisten lihapatojen ääressä viemättä mitään mukanasi. Tosin voit tehdä tämän vain kerran, koska toiste sinua ei kutsuta. Saiturin joulu ei ehkä ole optimaalisin vaihtoehto.
 2. Sovi ystävien, sisarusten ja ylipäätään aikuisten kesken että ette osta lahjoja toisillenne. Ainakin tähän ikään mennessä oikeasti tarvittavat asiat on jo hankittu. Yksi kynttiläpaketti lisää ei rehellisyyden nimissä hirveästi ilahduta saajaa eikä kyllä lahjan antajaakaan. Kertonee korkeasta elintasostamme.
 3. Anna käytetty joululahja. Ei välttämättä niitä jaloissasi olevia sukkia, mutta Tori.fi ja Huuto.net sekä kirpputorit ovat pullollaan hyväkuntoista - joskus jopa uutta - tavaraa.
 4. Meillä on lahjat kiertäneet jo useamman vuoden juuttikankaisissa joulun väreihin koristelluissa kestolahjakasseissa, joihin voi lahjan/lahjat sujauttaa ilman turhaa paketointia. Luonto ja omassa tapauksessa myös vastaanottajat kiittävät, koska lahjan siisti paketointi on itselle sula mahdottomuus. Mikä ihme siitä tekeekin niin vaikeaa?
 5. Jos on lahjoja, voi lahjoja tehdä myös itse. Tai sitten voit yrittää lahjoa jonkun tekemään ne lahjat puolestasi.
 6. Joulualet starttaavat joskus jo vähän ennen aattoa. Itsellä ei hermo kestäisi tänne asti odotella. Muuten saattaa joutua tahtomattaan tekemään kohdan yksi toimenpiteet.
 7. Etsi hyviä tarjouksia verkosta ja vältä joululahja-aggressiot hoitamalla kaikki kerralla pois verkon kautta, laajat valikoimat hyödyntäen. Näin teen itsekin.  Muista olla ajoissa liikkeellä, koska jouluruuhkat saattavat venyttää toimitusaikoja. Hyvä lahja postikonttorissa ei lahjansaajaa hirveästi lämmitä. 
 8. Oma ehdoton suosikki on Lekmer lapsille - tuotteita välillä jopa -70% ja varsinkin Legoissa hyvät alennukset joulun alla. Aikuiselle puolestaan kirja on aina toimiva lahja ja Adlibris tarjoaa kirjat edullisesti verkossa.
 9. Aina lahjan ei myöskään tarvitse olla käsin kosketeltava lahjan saajalle. Eettisiä vaihtoehtoja on lukuisia, yhden hankintakanavan tarjoaa Worldvision.
 10. Kehitysmaille annettavien lahjoitusten lisäksi erilaiset elämyslahjat ovat nykyään hyvin suosittuja, kun tavarapaljoutta ei haluta lisätä, mutta kuitenkin muistamisen tehdä jollain lailla. Miten olisi vaikka Jousiammunta tai liput trampoliinipuistoon? Katso lisää täältä.
Miten sinä suoritat joululahjahankinnat / onko sinulla hyviä ideoita edullisiksi lahjoiksi? 


-------------------------------------------------------------
*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Lahjat.fi, Lekmer, Adlibris*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.
-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
Edellinen: Black Friday & Älä osta mitään -päivä /  Seuraava: Eurotarkka valittu inspiroivaksi säästöblogiksi
-------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Voishan ne lahjat tosiaankin ostaa ajoissa, aina herään asiaan liian myöhään ja hätäpäissään pyörin tavarataloissa viimeisinä päivinä ennen aattoa. Viime vuonna olimme menossa viemään kynttilää hautausmaalle aattoaamuna mutta tulitikut jäi kotiin ja poikkesimme ne K-marketista hakemaan. Hämmästyksekseni kauppa oli tupaten täynnä ihmisiä ostamassa jouluruokia ja kello oli jotain 10:30. Siis aattonakin vielä kauppa käy kinkkujen ja laatikoiden suhteen? En tiedä onko ne silloin jo alennuksessa mutta laittoi kyllä ihmettelemään että niin myöhään osa jouluvalmistelunsa jättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistä! Vähän samanlaisia kokemuksia myös minulla. Vain kerran olen kaupassa käynyt aattona, kun huomasimme että meidän jouluun olennaisena kuuluvat vihreät kuulat olivat loppu ja niin olivat kyllä kaupastakin.

   Poista
 2. Vanha kunnon (ilmais)lahja on myös taidon tai ajan antaminen, toimii etenkin perhepiirissä ja hyvien ystävien kesken. Itse tehdyllä lahjakortilla voit luvata hieronnan, illallisen, lastenhoitoapua, puutarhasuunnittelua, remonttiapua, mitä nyt satut osaamaan ja haluaisit toisen hyväksi tehdä. Oma kokemus on, että lahjan saaja on otettu tarjouksestasi, ja jos vielä pidät itsekin huolta, että lahja myös tulee toteen, saatte molemmat yhteistä, hyvin vietettyä aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet täysin oikeassa ja unohdin sen kirjoittaa, vaikka mielessä olikin. Ja niin totta, että kyseisen lahjan antajalla on myös vastuu toteuttamisesta. Joskus olemme esimerkiksi lupautuneet vaimoni kanssa lastenvahdiksi ystäville (ei toki lahjana vain muuten vain), mutta lupaukset ovat jääneet pitkälti lunastamatta. Toki ei sitten koskaan ole tullut pyydetyksikään. Kertooko jotain kasvatustaidoista :)

   Poista
 3. Kiva blogi sinulla. Tulee seurattua aktiivisesti. Annoin viime vuonna ystävälle eettisen lahjan. Vastaanotto oli huono. Sellanen olo jäi siitä että hänelle jäi olo että ei saanut mitään. En sellaista enää taida kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon kommentista! Vielä nämä itselle aineettomat lahjat eivät ole niin tuttuja, uskon suhtautumisen johtuvan siitä. Toki siinä on varmasti eroa saako tällaisen lahjan esimerkiksi 20 vuotias vaiko 40 vuotias, ajatusmaailmassa saattaa olla iän tuomaa eroa.

   Poista
 4. Itse alan ostaa joululahjoja jo syksyllä. Tämän vuoden lahjat on melkein kaikki jo hommattu ja kaiken olen saanut sopivasti alehintaan. Esimerkiksi kummipojalle tiesin ostavani legoja - hain ne sitten kaupasta kun kaikki legot olivat -25%. Itse harrastan myös itsetehtyjä lahjoja, mutta ne on oikeastaan vain bonusta - annan itsetehtyjen lahjojen saajille myös "oikeita" lahjoja. Meidän suvussa on sinänsä helppo ostaa hyviä lahjoja, koska aikuiset vaihtavat lahjatoiveet sekä itsensä että lapsiensa puolesta. Meidän suvun lahjat on yleensä käytännönläheisiä. Minä olen esimerkiksi toivonut lakanoita, työhanskoja, villasukkia sekä astioita (tiettyä sarjaa). Kaikkia noita meidän perhe tarvitsee. Ostan itse loput joulun jälkeen, kun tiedän mitä jää uupumaan. Voisihan kaikki ostaa itselleen juuri ne tavarat mitä tarvitsee, mutta näin homma on paljon hauskempaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa juuri siltä mitä Vapaalta penninvenyttäjältä voi olettaa :). Erittäin fiksua on kyllä tuo lahjatoiveiden vahtaminen, täytyy ottaa paremmin käyttöön.

   Poista
 5. Laurisson kerkeää juttelulle myöhässä kuten yleensäkin, mutta olisi kiinnostavaa kun tekisit joku joulu pienen kallupin siitä paljonko ihmisillä kuluu rahaa joululahjojen ostoon. Meillä oli elämäni edullisin joulu johtuen juurikin heränneestä sijoitus/talouspihistely -innostuksestani. En kuitenkaan usko tämän joulun jäävän viimeiseksi "edulliseksi" jouluksi. Enemmänkin niin, että tätä kannatti kokeilla, tämä toimii, tätä käytetään uudelleen! Eli, ruokavaihtarilahjat anopin ja siskon kanssa (itseleivotut joululeivät, laatikot, salaatit systeemillä) ja lasten 4kpl lahjat suurimmaksi osaksi tori/kierrätys mentaliteetilla. Parasta oli 11-vuotiaan ahaa-elämys 1-vuotiaan velipojan lahjaa kohtaan. "Meillä on ollu kyllä tämmönen ennenkin" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon viestistäsi. Laurisson on tervetullut milloin vain kommentoimaan ja keskustelemaan Eurotarkka -blogiin :) Erinomainen idea ja asia on sovittu! Sopivassa kohdassa ensi joulun aikoihin tällainen gallup tulee. Ja vielä parempi jos muistutat minua lupauksestani lähempänä ajankohtaa niin ei pääse unohtumaan. Mukavaa alkanutta vuotta!

   Poista

Lähetä kommentti