Mitä eläminen oikeasti maksaa?

Mitä eläminen oikeasti maksaa?

Kuluttajatutkimuskeskuksessa tutkitaan kulutuksen ja kulutusyhteiskunnan kehitystä sekä esimerkiksi yhteiskunnan ja talouden ilmiöiden yhteyksiä kuluttajiin ja kulutusyhteiskuntaan. Tutkimuskeskus onkin vastikään julkaissut kattavan teoksen "Mitä eläminen maksaa? Kohtuullisen minimin viitebudjettien päivitys vuodelle 2018", jonka tiivistelmä alkaa näin:

"Viitebudjettien päivityksen tavoitteena on selvittää, millainen on kohtuullisen minimin mukainen kulutustaso, jolla ihminen tulee toimeen, voi ylläpitää terveyttään ja kokee voivansa osallistua yhteiskunnalliseen toimintaan tämän päivän Suomessa. Toisin sanoen, mitä tavaroita ja palveluja elämiseen tarvitaan, miten paljon ja minkä laatuisia ne ovat ja mitä nämä hyödykkeet maksavat. Tarvittavia hyödykkeitä kuvaamaan on rakennettu kohtuullisen minimin viitebudjetit. Viitebudjetti on nimensä mukaisesti viitteellinen, esimerkkilaskelma, joka osoittaa rahan tarpeen arjen sujumiselle välttämättömien tavaroiden ja palveluiden kulutukseen tietyllä aikavälillä, esimerkiksi kuukauden aikana. Budjetit on laadittu 13 esimerkkitaloudelle: nuorelle ja iäkkäälle yksinasuvalle, pariskunnille ja yhden ja kahden huoltajan lapsiperheille, joissa on yhdestä kolmeen lasta. Lisäksi on laskettu eri-ikäisten lasten kustannukset sekä tehty vertailu vuoden 2016 kulutustutkimukseen."


Pennon haaste Eurotarkalle twitterissä

Oman talouden hallintaa ja seurantaa helpottamiseksi olen työkalut -osiossa esitellyt erilaisia ilmaisia työkaluja, joista yksi on Takuusäätiön kehittämä kotimainen Penno.fi verkkosovellus.

            // Lue lisää: Penno.fi - ilmainen työkalu taloudenhallintaan

Nyt Penno on haastanut twitterissä Eurotarkan tekemään Marttaliiton ja Takuusäätion yhteisiltä sivuilta Mitä eläminen maksaa -testin pohjautuen Kuluttajaliiton viitebudjettiin ja jakamaan testiä eteenpäin.

Tein testin ja sain 7/8 (autoilu vie enemmän rahaa kuin uskotkaan).
Testin löydät täältä - käyhän kokeilemassa: https://www.takuusaatio.fi/itseapu/mita-elaminen-maksaa/testaa-mita-elaminen-maksaa


Mitä eläminen maksaa Penno


Jos puolestaan kaipaat hyviä säästövinkkejä, kannattaa tutustua Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistaan!

-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
-------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Hah 3/8. No meidän perheellä kuluu rahaa 1300€/ kk kun asuntolainan pääoman lyhennystä ei huomioida.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, ei ihan putkeen, mutta vastausvaihtoehdot olivat kyllä kaikki aika lähellä toisiaan eli ns. kaikki suhteellisen järkeviä, selittänee osin.

   Poista
 2. Seurasin 2017 oman kulutukseni todella tarkkaan. 28 300 meni vuodessa, mutta mukana on asunnon lyhennykset. http://www.vaurastu.net/2017/12/elamani-maksaa-28-300-vuodessa.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, oletko ajatellut tehdä vertailua 2018 lukujen osalta nyt kun ollaan saatu vuosi pakettiin?

   Poista

Lähetä kommentti