Kolmevuotissuunnitelma: 100.000 eur

Kolmevuotissuunnitelma: 100.000 eur

Rehellisyys maan perii sanotaan. Olen pyöritellyt tätä aihetta blogin aloittamisesta alkaen, mutta aina se on siirtynyt muiden artikkelien alta pois. Syys-lokakuussa 2018 tapahtuneet muutokset osakemarkkoilla saivat myös hetkeksi harkitsemaan olenko asiastani aivan varma. Nyt en kuitenkaan aio enää pakittaa vaan laitan tämän eetteriin. Niin kuin eräässä mainoksessa lauletaan: jos se on kirjoitettu, se on totta. Toivotaan tässä tapauksessa että niin oikeasti on.

Selkeät, mitattavissa olevat tavoitteet ohjaavat tekemistä ja helpottavat tavoitteeseen pääsyä. Kirkkaana mielessä oleva maali antaa voimaa heikkoina hetkinä, jolloin jaksaa puristaa haasteiden yli. Olen kuvannut tavoitettani Salkkuraportit -sivulla hyvin lyhyesti näin: Tavoitteeni on siirtyä yhtä aikaa vaimoni kanssa eläkkeelle 50 -vuotiaana nimenomaan sijoitusvarallisuutemme turvin. Tämä tavoite on vasta 10+ vuoden päässä, joten se on liian kaukana ollakseen riittävän konkreettinen.  Taloudellinen riippumattomuus -kirjoituksessa puolestaan kerroin, että kuulun niihin ihmisiin, jotka oikeasti nauttivat työn tekemisestä, tiimitöistä ja yhteisistä tavoitteista. Työnteon kokonaan lopettaminen ei minulle sinällään ole itseisarvo, mutta vapaus tehdä itse päätös missä, miten ja kuinka paljon työtä haluan tehdä on. Tavoite-eläkeikä ei täten sekään ole mitenkään kiveen hakattu. Onko tämä liian helppoa minulle tässä kohtaa, pääsenkö näillä tavoitteilla lopulliseen maaliini vai tähtäänkö kenties liikkuvaan maaliin tiedostaen että se joustaa tarvittaessa?

Mikä sitten ottaa konkreettiseksi lähitulevaisuuden tavoitteeksi, joka ohjaa minua kuluttamaan vähemmän ja säästämään enemmän? Olen palastellut kokonaistavoitettani osiin, mutta en vain ole aikaisemmin rohjennut tuoda niitä julki. Tuntuu, että nyt on kuitenkin siihen oikea aika, joten ensimmäinen merkittävä etappi tulee tässä: aion nostaa sijoitusvarallisuuteni määrän 100.000 euroon kolmessa vuodessa!100000

100.000 euron kolmivuotissuunnitelman päätepiste on joulukuussa 2021. Lähtölaskenta kohti kuusinumeroista sijoitussalkkua voi alkaa.

"We're leaving together,
But still it's farewell
And maybe we'll come back
To earth, who can tell?
I guess there is no one to blame
We're leaving ground (leaving ground)
Will things ever be the same again?
It's the final countdown
The final countdown"
Europe, The Final Countdown

Nojaudun sijoitusstrategiassani passiviivisiin indeksirahastoihin, jonka lisäksi minulla on suoria osakesijoituksia, jotka on tarkoitus vähitellen siirtää kuluttomiin rahastoihin.

          // Lue lisää: Nordnet Superrahastot - ilmainen lounas?

Kukaan ei voi ennustaa miten osakemarkkinat elävät seuraavan kolmen vuoden aikana. Tämän hetken odotustila tuntuu kuitenkin olevan, että kurssit ovat enemmän lasku- kuin noususuunnassa. Jotta projektini ei olisi tuomittu epäonnistumaan kuin Neuvostoliittolainen viisivuotissuunnitelma lähden siitä olettamasta, että näin lyhyellä ajalla positiiviset kurssimuutokset / osingot / korkoa korolle -efekti sekä negatiiiviset kurssimuutokset kuittaavat toisensa. Tällöin tavoitteeseen pääseminen nojaa vahvasti omaan säästämiseeni. Siitä ei tule helppoa, mutta ei selityksiä, vaan Palandermaisesti tulos tai ulos.


"The first $100,000 is a bitch, but you gotta do it.
I don’t care what you have to do
if it means walking everywhere and
not eating anything that wasn’t purchased with a coupon,
find a way to get your hands on $100,000.
After that, you can ease off the gas a little bit."
Charlie Munger

Jotta tavoite olisi mahdollisimman konkreettinen, olen jakanut 100.000 euron sijoitusvarallisuusmaalin osatavoitteiksi tasaisesti kolmen vuoden jaksolle, vaikka vain lopputuloksella on väliä. Näin saan matkan varrelle hyviä tarkistuspisteitä missä projektissa ollaan.

1/2019: 40.000 eur (toteuma: 41.747,70 eur / +1.747,70 eur)
7/2019: 50.000 eur (toteuma: 57.239,88 eur / + 7.239,88 eur)
1/2020: 60.000 eur
6/2020: 70.000 eur
12/2020: 80.000 eur
6/2021: 90.000 eur
12/2021: 100.000 eur

Osatavoitteet on vielä purettu kuukausikohtaisiksi tavoitteiksi, jotta saadaan alla oleva kuvaaja. Jatkossa kuvaaja päivittyy salkkuraporttien yhteydessä.

Tavoitteesta tekee mielenkiintoisen sen, että nykyinen säästötahti ei tule riittämään ja jään jo 1/2019 alle tavoitteen. Minun on siis tehtävä asialle jotain. Joko lisättävä tuloja tai vähennettävä menoja, mieluummin molemmat. Se tulee olemaan vaikeaa, joku voisi sanoa että mahdotonta. Ja pyh - you gotta do it!

Tervetuloa seuraamaan pomppuista matkaani! Olkoon onni myötä.

Sijoitusvarallisuus

Jos sinulla on vastaavanlaisia tavoitteita tulevaisuudessa, kuulisin niistä mielelläni.

-------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Facebook // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
Edellinen: Eurotarkka valittu inspiroivaksi säästöblogiksi /  Seuraava: Kuinka seurata kauppaostoksia - osa 1?
-------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Hyvä olla haastavia tavoitteita. Olemme toistaiseksi aikalailla tasoissa sijoitusvarallisuuden suhteen. Oma tavoite on huomattavasti löysempiä ja yritän kerryttää salkkua 10000/v. Perhevapaiden takia vauhti on nyt vielä tätä verkkaisempi. Kiva seurata, miten matkasi etenee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, niitä on aina mukava saada. Ja onnea tavoitteeseen, 10.000 eur on hurja summa säästää vuodessa.

   Poista
 2. Kyllä se siitä. Tosin sen verran kylmää vettä heitän niskaan, että ei se hirveästi helpota sen ensimmäisen 100k jälkeenkään. Itselle on käynyt niin, että tuon kassan noususta ei ole ollut hirveästi iloa, koska se vain kasvattaa kassaa mutta sitä ei voi käyttää elämän helpottamiseksi. Eli oravanpyörässä ollaan yhä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Olet varmasti oikeassa, että ei se 100k vielä autuaaksi tee. Ajattelen asian kuitenkin niin päin että: a) murehdin sitä sitten KUN se 100.000 on kasassa b) ilman selvää tavoitetta en välttämättä tuohon maaliin koskaan pääsisi vaan tyytyisin vähempään. Joudun todella miettimään omaa ja perheen kulutusta tällä tavoitteella vielä tarkemmin ja toisaalta näistä toimenpiteistä ja havainnoista on sitten mukava myös raportoida blogissa eteenpäin. Jos se motivoisi edes muutavaa lukijaa miettimään omaa kulutustaan niin se olisi hieno asia ja toivottavasti kirjoituksista voisi lukija löytää myös itselleen rahanarvoisia vinkkejä. Aika näyttää kuinka tässä käy.

   Poista
  2. Oravan pyörästä varmaan voi päästä vain mentaliteettia muuttamalla. On sanonta "suurin osa miljonääreistä ei voi kuluttaa kuin miljönäärit, jos he haluavat pysyä miljonääreinä". Se vain luo passiivista varallisuutta, joka sanotaan 4-5% osinko tuotolla on verojen jälkeen vain 25-30t€ vuodessa.
   Velattomuus ja 20-30t€ vuodessa antaa kuitenkin mahdollisuuden elää tosi leppoista elämää, vaikkakaan ei miljonäärin elämää.

   Eurotarkka, onnea matkaan!

   Poista
  3. Samoilla linjoilla kanssasi. En tavoittelekaan projektissani vuosien päässä siintävää jetset elämää vaan mainitsemaasi leppoista elämää. Ja bonuksena turvaa matkan varrelle sitä tilannetta vastaan että kaikki ei menekään elämässä suunnitelmien mukaan.

   Poista
 3. Itse olen asettanut tavoitteet, jotka ovat ehkä tosi epärealistista. Omassa tavoitteessani sijoituvarallisuuteni on 80 000€ 12/21 . Tavoitteena on tuplata sijoitusvarallisuus joka vuosi seuraavan viiden vuoden ajan. 12/21 tavoitteeseen laskelmissani on realistista päästä, mutta sen jälkeen ei ehkä enää ellei jotain suurta ihmettä tapahdu. En ole kuitenkaan valmis asettamiani tavoitteita vielä muuttamaan vaan nähdä mitä sinnikkäällä työllä voi saada aikaiseksi. Oma sijoitusvarallisuus täällä hetkellä (osakkeissa, rahastoissa ja vertaislainoissa) on nyt noin 15 000€, joten tavallaan olemme aika samalla viivalla seuraavien kolmen vuoden tavoitteissa, molempien pitäisi saada kasvatettua sijoitusvarallisuutta kolmessa vuodessa reilulla 60 000€:lla. Jään mielenkiinnolla odottamaan miten tavoitteet täyttyvät :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä kovalta tavoitteelta! Pyrin itse hakemaan sellaisen targetin johon on mahdollisuudet, mutta johon joutuu kunnolla pyristelemään. Katsotaan kuinka kauas kumpikin meistä jää, vai jääkö... onnea matkaan!

   Poista
 4. Minun tavoitteeni on saada säästöön keskimäärin 250 euroa kuukaudessa ensi vuoden aikana. Teen gradua mutta samalla olen trainee tehtävässä määräaikaisena. Toivottavasti saan jatkaa vakituisena traineejakson päätyttyä jolloin saan enemmän säästöön tämän jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erittäin hyvä tavoite, olet ehdottomasti oikealla tiellä!

   Poista
 5. Tuossa tavoitteessa säästämisen lisäksi myös tulopuolen täytyy olla hyvässä jamassa. Varsinkin, jos yhden ihmisen palkasta saat summan säästettyä. Onnea matkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Ei valitettavasti ole yhden ihmisen palkasta vaan sekä minun että puolisoni palkkatuloista yhteensä ja töitä joudutaan kyllä tekemään kulupuolella jokaisena kuukautena että tavoitteeseen päästään. Aika näyttää kuinka käy.

   Poista
 6. Hieno tavoite! Kiitos, kun kirjoitit sen tänne luettavaksi.
  Pohdin ajoittain, että minkälaisia tavoitteita sitä rohkenisi laittaa. Ehkä tämä vuosi menee valmiuksia tutkiessa ja ensivuodelle laitetaan sitten tarkempaa säästötavoitetta.
  Tänävuonnakin tosin tavoite on säästää 15 000e, joten ihan ilman säästötavoitteita ei olla :D
  Ja kiitos kun tarkensit, että kyse on teidän yhteisestä tavoitteesta. Samoin on minun laitani, eli minun ja puolisoni yhteisiä rahoja ja tavoitteita pohtimassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommentista.

   Tavoitteet on kyllä siitä mielenkiintoisia, että pilkkomalla ne sopiviin osiin ei kovakaan kokonaistavoite loppujen lopuksi tunnu mahdottomalta saavuttaa. Ilman blogin aloittamista ja valaistumista säästämissijoittamiseen en olisi koskaan voinut haaveillakaan 100.000 eurosta. Ja nyt sitä vain porskuttaa tavoitetta kohden, tällä hetkellä jopa yli. Tietysti huomenna kurssit voivat tulla 50% alas, mutta sitten kivutaan taas sieltä.

   15.000 eur vuodessa on todella kova summa. Onnea matkaan!

   Poista
 7. Paljonko siis sijoitat eli säästät kuukaudessa ja paljon säästit/kk jotta pääsit tuohon 40k ja miten nopeasti tuohon 40k pääsit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukausittaiset lisäsijoitukset on tarkoitus olla luokkaa 1500-2000 eur per kk.

   Sijoittamisen alkutaipaleestani olen kertonut täällä: https://www.eurotarkka.com/2018/08/valaistuminen-puuhamaassa.html

   Poista

Lähetä kommentti