Haastattelu: Eurotarkka

Eurotarkka talousblogiTalousblogihaastattelu: Eurotarkka

Olisi hassua tehdä haastattelusarjaa talousblogeista ja jäädä itse haastattelun ulkopuolelle. Niinpä otan haastattelupallille ensimmäisenä itseni, niin oudolta kuin se kuulostaakin.

1. Kertoisitko aluksi jotain taustastasi sekä blogisi nimen ja osoitteen?

Tervehdys, mukava päästä osalliseksi suomalaisia talousblogeja käsittelevään haastattelusarjaan. Eurotarkka -blogi löytyy osoitteesta: https://www.eurotarkka.com/

Oho, tämä alkoi kyllä nyt vähän turhan virallisesti.

Blogger -profiilissani lukee näin:
"Vajaa 40-vuotias, naimisissa oleva, kahden lapsen isä pitää blogia ymmärrettyään että taloudellinen riippumattomuus on saavutettavissa säästämällä, sijoittamalla ja hyödyntämällä korkoa korolle -ilmiö pitkällä aikavälillä. Pidetään asiat yksinkertaisina ja opitaan yhdessä!"
Nyt kun tuon lukee uudestaan, niin alkuosan "vajaa 40-vuotias" ei välttämättä kuulostakaan enää kauhean fiksulta, tietysti riippuen mitä tuolla vajaavuudella tarkoitetaan :)  

Huh, virallisuusongelma korjattu.

2. Minkälainen tarina blogisi takana on?

Pitkän kaavan mukainen tarina blogini taustoista löytyy täältä: Valaistuminen Puuhamaassa.

Mutta lyhyesti sanottuna, törmäsin 2016 kesällä sattumalta P.Ohatan blogiin ja oivalsin saman tien, että säästäminen, sijoittaminen ja taloudellisen riippumattomuuden tavoittelu on ollut puuttuva palanen omassa elämässä viimeisten vuosien aikana. Varmaan valaistumiseen vaikutti myös se, että Pohatta aikoi tuolloin jäädä eläkkeelle saman ikäisenä kuin silloin itse olin ja sellaisen tiedon varassa, jota itselle ei tuolloin vielä ollut.

Matkalla kohti taloudellista riippumattomuutta on oma arvomaailmani myös merkittävästi muuttunut ja tätä arvomaailmaa vien ilolla eteenpäin muille, blogini muodossa. Olen oivaltanut, että kaikkea ei tarvitse omistaa ja ostaminen ei loppujen lopuksi tee onnelliseksi. Arvostelemassani kirjassa Tyylikkään köyhäilyn taito asia kiteytetään osuvasti:


3. Mikä blogissasi on erikoista / erilaista?

Erikoista tai erilaista... jaa-a. Pyrin ainakin kirjoittamaan omista havainnoistani, löytämistäni työkaluista, tavoista ja käytännöistä, joista uskon lukijalleni olevan oikeasti hyötyä oman taloutensa hallinnassa. Ja ei niin ryppyotsaisesti, kuin voisi aihepiireistä ajatella.

4. Mitkä ovat blogisi kolme suosituinta artikkelia?


5. Mitä tiedät tänä päivänä oman talouden hallinnasta / säästämisestä / sijoittamisesta sellaista, jota olisit halunnut tietää ennen kuin aloitit talousblogin pitämisen / sijoittamisen?

Tämä on helppo. Korkoa korolle -ilmiö ja sen vaikutus nimenomaan ajan suhteen. Olisin varmasti voinut jo opiskeluajoista lähtien laittaa rahaa säästöön, jos olisin ymmärtänyt korkoa korolle -efektin voiman ja sen, että jo pienellä kk-summalla pääsee liikkeelle. Hukattua aikaa omalta osaltani ja menee valitettavasti vain ja ainostaan tietämättömyyden piikkiin. 

6. Mikä on paras neuvosi ihmiselle, joka aloittelee säästämistä / sijoittamista / tavoittelee taloudellista riippumattomuutta?

Aloita. Nyt. Heti. Ja jos olet jo aloittanut, hae aktiivisesti tapoja säästää. Omiin menoihin on helpompi vaikuttaa kuin tuloihin. Hyödynnä vaikka blogissani julkaistua jatkuvasti kasvavaa Kaikkien Aikojen Säästövinkit -listaa uusien säästökohteiden löytämiseksi.

7. Mitä lukijasi eivät vielä tiedä sinusta?

Meinasin saada maksuhäiriömerkinnän kaksi kuukautta sitten. Ihan tosi.

Sain kesken työpäivän tekstiviestin eräiseltä nimeltä mainitsemattomalta Resurs Bankilta. Viestissä sanottiin, että koska en ole muistutuksista huolimatta maksanut laskujani, siirretään ne perintään ja tästä voi aiheutua maksuhäiriömerkintä.

Ensin ajattelin, että olen joutunut identiteettivarkauden uhriksi, koska en koskaan ole ko. pankin palveluja käyttänyt. Kunnes tajusin, että olin tehnyt yhden isomman oston ja käyttänyt kulutonta osamaksua maksutapana ja unohdin tämän täysin. Totesin tosin vaimolle, että en näe maksua missään, mutta kaipa sen kortilla maksoin. Kun ko. pankki oli lähettänyt minulle laskuja per kk, en koskaan edes avannut niitä, koska ne näyttivät aivan mainospostilta. Onneksi sain asian kunnialla hoidettua, olisi sattumoisin ollut aika nolo asia...

8. Viimeisiä sanoja tai toivotuksia?

Vaikka pidänkin blogia säästämisestä, sijoittamisesta ja talouden hallinnasta on yksi asia tärkeää muistaa. Ja tämä on lainaus Kaikkien Aikojen Säästövinkit -listalta: Yhdessäolo ei maksa mitään.  Niinpä kohtuus kaikessa, myös säästämisessä. Tärkeintä elämässä ovat lähimmäiset.

Kiitos haastattelusta!

--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
Edellinen talousblogi: Talousblogit -haastattelusarja /  Seuraava talousblogi: Haastattelu: Nuuka.blog
--------------------------------------------------------------

Kommentit

 1. Löysin blogisi ja luin jo kaikki tekstit läpi - inspiroivaa, monipuolista ja tykkään kirjoitustyylistäsi. Lueskelen satunnaisesti suurta joukkoa talousblogeja, mutta vain harvoja seuraan säännöllisesti. Tämä pääsi nyt selaimen suosikkeihin :)
  Itsekin koin todellisen taloudellisen heräämisen vasta kypsässä 30++ iässä; ”päälajina” on ollut asuntosijoittaminen, ja vasta tänä vuonna olen alkanut paremmin perehtyä ja hajauttaa myös osakkeisiin ja rahastoihin. Olisi kiinnostavaa kuulla salkkusi sisällöstä tarkemmin, toivottavasti avaat sitä jossain kohtaa. Oletko kenties Sharevillen käyttäjä?
  - Neena

  VastaaPoista
 2. Hei Neena, olipa mukava aloittaa aamu kahvikupin ääressä ja lukea positiivinen kommenttisi. Kiitos! Asuntosijoittaminen käväisee itselläkin mielessä aika ajoin, vielä en siihen kuitenkaan ole valmis. Ja olen vähän arponut sen suhteen paljonko salkkuani avaan, mutta katsotaan mitä jatkossa tapahtuu. Shareville puolestaan kuulostaa hyvältä blogiaiheelta, en nimittäin ole vielä käyttäjä ja enemmänkin vain törmännyt Googlen kautta erilaisiin Sharevillen ketjuihin. Voisin tuohon tutustua tarkemmin. Mukavaa päivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitin siis että jos olet Nordenetin asiakkaana myös Sharevillen käyttäjä niin sieltähän salkun sisältöä pääsee kenties tutkailemaan jos vaan nimimerkki on linkattu blogiin kuten joillain bloggaajilla on ;)
   -Neena

   Poista
  2. Aivan, no näin paljon asiasta tosiaan tiestin :). Kävin eilen kokeilemassa, katsotaan avaanko jossain vaiheessa, salkkuni kun on oikeasti varsin tylsää luettavaa, painopiste on ja tulee olemaan Superrahastoissa.

   Poista

Lähetä kommentti