Valaistuminen Puuhamaassa

Valaistuminen Puuhamaassa

Tervehdys! Raotin ensimmäisessä blogitekstissäni hieman taustoja ja syitä blogini takana. Ajattelin syventää tarinaani ja kertoa omasta lähtötilanteestani sijoittamisen ja vaurastumisen ihmeellisessä maailmassa. Samalla tulee annettua kiitokset niille tahoille, joille kiitos kuuluu.

Korkoa korolle valaistuminen Historiani lyhyt oppimäärä ja kaksi törkeää virhearviota

Olen jo pienestä pitäen ollut kiinnostunut rahasta, säästäväinenkin, ja tästä opista saan kiittää vanhempiani. 1990-luvun laman alussa kävin vielä silloista ala-astetta; laman vaikutukset näkyivät niin kotona kuin koulussa. Koulussa saimme ensimmäisenä ikäryhmänä käyttöömme käytetyt kirjat, kynistä ja kumeista pidettiin tarkkaa kirjaa. Kotona puolestaan säästettiin mistä voitiin: ruokana makaroonilaatikko oli sekä parasta että edullista ja harrastuksissa tarvittavat urheiluvälineet ostettiin Citymarketista, koska siellä halvinta oli. Luistimet olivat nilkoista letkut ja nappikset eivät oikein istuneet, mutta kaikki tarvittava meille lapsille aina hankittiin, ohi vanhempieni oman kulutuksen. Tästä olen luonnollisesti hyvin kiitollinen.

Vanhempani olivat avanneet minulle pankkitilin jo heti syntymäni jälkeen. Muistan ikuisesti sinikantisen tilikirjani, jota koristi monelle tuttu hippo. Kävimme yhdessä äitini kanssa linja-automatkan päässä pankkikonttorissa lahjarahat tallentamassa, jos niitä syntymäpäivinä tai jouluna sain. Tilikirjaan merkittiin otot ja panot ja tilin saldo. Oli jännittävää seurata säästöjen kertymistä, kymmenen ja sata markkaa kerrallaan. Säästetyistä markoista ostinkin sitten teini-iän kynnyksellä Anttilasta stereoradiot, pihapiirin hienoimmat, kannatti säästää.

Säästäminen ja sijoittaminen ja niiden yhdistäminen
Säästämisen ja sijoittamisen yhteensovittamisen opin kantapään kautta vasta valmistumiseni jälkeen vuosina 2006/2007. Opiskeluaikaisista vain muutaman tunnin viikkotöistä siirtyminen kuukausipalkkalaiseksi nosti tulotasoani luonnollisesti merkittävästi. Toisaalta, muutto pois opiskelija-asunnosta markkinahintaiseen vuokra-asuntoon nosti kuukausimenojani olennaisesti. Joka tapauksessa, huomasin että kuukausittain rahaa tuntui säästöön jonkin verran jäävän ja ensin pidin niitä vain pankkitililläni. Ensi askeleet sijoittamiseen otin, kun näin Nordnetin mainoskampanjan, jossa uusille arvo-osuustilin avaajille luvattiin 3 kpl Nokian osakkeita, jos teki tietyn suuruisen talletuksen. Ja näin tein, sain ilmaiset Nokian osakkeet, ja ostin Nokiaa lisää. Ja vielä lisää. Joka palkasta pyrin säästämään ja ostin vain Nokiaa ja ajattelin että nyt sitä ollaan sitten jotakin kun on oma sijoitussalkku ja kaikki. Virhe.

"Luulin jo itteeni Houdiniks eka törkee virhearvio
Ja osa syy siihe miks meijän välis on nyt enemmän solmui ku partios
Luulin et voin korjaa vauhilla virheet toka virhearvio
Avataan lukkoja kirveel mut syntyy vaa vääränlaist vaurioo
Joo, arki on hektist mul on sulle pelkkii hetkii
Ja luulin sokeesti et sil pysyy kaks ihmist yhes mut eihän se mee nii
Mä korvasin sut kiireel tää aukee pelkäl ihmeel
Mut vannon oon valmis sen ettii jos täs nyt viel ehtii"
- Pikku G, Solmussa

Eka törkee virhearvio: historialliset tuotot ovat tae tulevasta ja hajauttaminen ei kannata

Minulla oli hyvin tiedossa, kuten kaikilla suomalaisilla siihen aikaan, Nokian kurssiromahdus IT-kuplan jälkimainingeissa 2000 -luvun alussa. Nokian kurssi oli valahtanut 65 € huippulukemista jopa alle 10 € tasolle, kuten alla oleva kuvio näyttää. Usko Nokian nousuun oli vahva ja hyvin moni piensijoittaja tankkasi kanssani Nokiaa. Rahathan saisi 6x takaisin, kun kurssi palaisi taas normaalille tasolleen. Elpymisen merkkejäkin oli jo ilmassa.

Nokia kurssikehitys 2000-2007
Nokian kurssikehitys 2000 - 2007 (Kauppalehti)

Kuinkas sitten kävikään. Kurssi todella elpyi ja tankkasin koko ajan lisää nousevaan kurssiin. Minulla oli lopulta tutiseva salkku täynnä vain Nokiaa kurssin lähtiessä uudelleen hurjaan laskuun 2008 aikana. Alla olevassa kaaviossa on Nokian kurssi 2000 -luvun alusta aina tähän päivään. Itse luovuin Nokiasta jo ennen kaikkien aikojen pohjalukemia, salkku ja posket punaisina. Otin opikseni ja hajautin jäljelle jääneet sijoitukseni enkä perustanut ostojani enää historiaan, vaan pyrin etsimään hyviä osingonmaksajayhtiöitä. Ajattelin, että vaurastumisessani ei mikään voisi mennä enää vikaan. Virhe.

Nokia kurssikehitys 2000 eteenpäin
Nokian kurssikehitys 2000 -luvun alusta eteenpäin (Kauppalehti)

Toka virhearvio: korkoa korolle -ilmiön hyödyntämättä jättäminen

Suurin sijoitusinto karvaiden Nokia -kokemusten myötä laantui, mutta silloin tällöin siirsin palkasta säästyneitä rahoja Nordetin salkkuuni ja ostelin enemmän mututuntumalla osakkeita pitäen mielessä hajautuksen: Fortumia, Neste Oilia, Wärtsilää, Sampoa, Nordeaa ja Outotecia. Sain parhaimmillaan nostettua salkun arvon 15.000 €:oon. Hirveän suuri rahasumma ja olin onneni kukkuloilla. Joka kerta keväällä kun osingot napsahtivat tilille, kerroin vaimolleni innoissani kuinka sijoittaminen kannattaa, taas saimme muutaman sata euroa osinkoa. Osinkorahat menivät aina kulutukseen, ei uudelleen sijoitukseen. Toisin sanoen, en lainkaan hyödyntänyt korkoa korolle -ilmiötä. Salkkuni pysyi vuosikausia varsin stabiilina ja oikeastaan lopetin lasten syntymisen myötä säästämisen ja sijoittamisen kokonaan. Ei ollut aikaa, eikä kyllä omasta mielestä rahaakaan, tiedosta puhumattakaan. Kunnes tuli kesä 2016.

Valaistumisen aika: vannon oon valmis sen ettii jos täs nyt viel ehtii

Pikakelataan suoraan vuoden 2016 kesään eli kirjoittaessani tästä on nyt kaksi vuotta aikaa. Täysin viaton helteinen lauantaipäivä, olimme päättäneet mennä kesäloman päätösmatkalle Puuhamaahan. Lapset nukkuivat takapenkillä, kun vaimoni kävi Tervakosken S-marketissa ostamassa eväitä puuhakasta päivää varten. Istuin autossa parkkipaikalla kuskin paikalla ja selailin kännykkää, kunnes KA-BOOM se iskee vasten kasvoja. En enää muista miten, mutta päädyin P.Ohatta - kolmevitosena eläkkeelle blogiin.

Olin tuolloin juurikin lähellä 35-vuoden ikää, ulkoisesti hyvin paljon paremmassa asemassa kuin moni ikäiseni: naimisissa, lapsia, terve, säästynyt yt-neuvotteluilta, vaihtanut työpaikkaa parikin kertaa haasteellisempien työtehtävien pariin ja onnistunut nostamaan kuukausipalkkaani siinä samassa. Olin tietysti näistä kaikista asioista kiitollinen. Mutta tämä pikkupossu aikoisi siis itse jäädä jo 35-vuotiaana eläkkeelle? Täysi vitsi. Vai onko?

Aloitin lukemisen ja ensimmäisenä koko asia hymyilytti, kunnes jokin iski kuin salama. En saanut silmiäni pois teksteistä. Itse asiassa, en käynyt sinä päivänä Puuhamaassa lainkaan vesiliukumäissä. Vaimoni ihmetteli mikä ihme minuun oikein oli mennyt, että tule nyt lasten kanssa uimaan sieltä, mutta en voinut muuta sanoa kuin että odota, luen vielä äkkiä tämän. Päivän isäpalkinto jäi saamatta, mutta kauhean mielenkiintoista: tämä nuori kaveri on säästänyt, sijoittanut ja hankkinut merkittävän varallisuuden, lykkää omaa kulutustaan ei hankkiakseen jotain konkreettista vaan jäädäkseen naurettavan nuorena eläkkeelle. En ollut koskaan ajatellut asiaa näin. Rahalla voi ostaa vapauden.

"Puuhamaa on paras paikka, puuhamaa on iloinen. 
Puuhamaassa vietät vaikka, koko päivän kesäisen!"
- Puuhamaa tv-mainos

Istuin rantatuolilla ja ahmin tekstejä. Eksyin myös Mr Money Mustache -sivuille ja tajusin sillä hetkellä, että tämä on nyt SE minun juttuni. Olin tiedostamatta tehnyt asioita puoliksi oikein jo opintojen päättymisen jälkeisinä ns. Nokia -vuosina, mutta teoreettinen viitekehys oli puuttunut. Olin tehnyt asioita vailla oikeaa tietoa. En ollut koskaan kuullutkaan korkoa korolle -ilmiöstä sijoittamisen yhteydessä. Tunnetilat vaihtuivat pettymykseen, kun mietin hukattuja vuosia, miksi en tehnyt tai tajunnut tätä aikaisemmin, mutta päätin etten anna sen häiritä vaan lähden tästä eteenpäin uusin ohjein. Ja mahdollisesti voin autaa jatkossa muita välttämään omat virheeni. Siksi myös tämä blogi.

Tuosta kesästä alkaen, olen lukenut kirjallisuutta, seurannut talousaiheisia blogeja, keskittynyt säästöasteemme nostamiseen vaiheittain, löytänyt kuluttomat passiiviset indeksirahastot (Nordnet Superrahastot, lue Näin pääset alkuun -ohjeet blogistani) ja ymmärtänyt korkoa korolle tärkeyden. Vaikutukset: 15.000 € salkku on kahdessa vuodessa kasvanut 36.000 € salkuksi, osingot on uudelleen sijoitettu ja matka kohti taloudellista riippumattomuutta voi alkaa. Rahallista matkaani voit seurata salkkuraporttieni kautta. Hienoa jos saan sinusta aktiivisen kanssamatkustajan!

P.S: Puuhamaa ON paras paikka. Pitää viedä perhe sinne uudestaan ensi kesänä hyvitysreissulle, Tervakosken S-marketin eväillä tietysti.

*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Nordnet.*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle 
--------------------------------------------------------------

Kommentit

  1. Kaikkea hullua pikkupossut keksivätkin... Mutta hauska nähdä, että koneelle naputtelemallani tarinalla on merkitys!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon että olet ollut esimerkkinä monelle, kiitos siitä ja kaikkea hyvää minne oma tiesi ikinä johtaakaan.

      Poista

Lähetä kommentti