Osakesäästötili tulee - vihdoin!

Osakesäästötili tulee - oletko valmis?

Tänään julkistetussa hallituksen budjettiesityksessä on erittäin mielenkiintoinen - ja kauan odotettu - esitys piensijoittajan osakesäästötilistä, kertoo esimerkiksi Yle.

Sijoitussäästötili, osakesäästötili

Suomalaisten kotitalouksien alhainen säästämisaste laukaisijana

Suomalaisten kotitalouksien säästämisaste kääntyi Suomen Pankin mukaan kymmenen vuotta sitten taantuman alkaessa laskuun, ja sen on odotettu tähän mennessä pysyvän myös lähivuosina negatiivisena (ks. alla oleva kuva). Tämä siis tarkoittaa että kotitaloudet kuluttavat enemmän kuin tienaavat ja pidemmällä aikavälillä tämä olisi kestämätön tilanne.

Kotitalouksien säästämisaste
Kotitalouksien säästämisaste, Tilastokeskus

Toivottavasti valtiovallan yritys innostaa suomalaiset kotitaloudet sijoittamaan pörssiyhtiöiden osakkeisiin osakesäästötilin myötä myös toteutuu! Suomalaiset kun ovat esimerkiksi ruotsalaisiin verrattuna olleet erittäin laiskoja sijoittamaan varojaan. Suomessa on perinteisesti vain keskitytty lyhentämään asuntolainaa, kun taas Ruotsissa on keskitytty sijoittamaan. Tämä vaatiikin oman postauksen jossain vaiheessa.

Säästötili tulee koskettamaan tuhansia suomalaisia osakesijoittajia, ja tilin myötä saamme varmasti myös lukuisia uusia sijoittajia. Ihan vielä ei tarvitse asian tiimoilta olla hereillä, koska osakesäästötili tulee käyttöön vasta vuoden 2020 alussa, mutta muutama asia on syytä tietää jo tässä vaiheessa.

Osakesäästötilin perusperiaatteet

  1. Osakesäästötilin tarkoitus on tehdä verotuksesta tasapuolisempaa yksityissijoittajille. Aloitusajankohta 1.1.2020.
  2. Tilille siirrettäviä rahavaroja käytetään pörssinoteerattuihin osakkeisiin.
  3. Tilille tulee normaalisti luovutusvoittoja / -tappioita ja osinkoja.
  4. Osakkeita voi tilillä myydä ja ostaa ilman, että välistä tarvitsee maksaa veroa.
  5. Voitto-osuudesta eli tuotosta maksetaan verot nostettaessa.
  6. Tilille asetetaan 50.000 € yläraja, joka ei sisällä osakkeiden arvonnousua. Toisin sanoen, tilille itsessään voi siirtää maksimissaan 50.000 €, mutta salkun suuruutta ei rajoiteta eli osinkotuloa ja arvonnousua voi kertyä normaalisti 50.000 € rajan päälle.
  7. Olemassa olevia osakesijoituksia ei voi siirtää tilille, vaan tilin avaaja lähtee nollasta liikkeelle. Jos siis on vanhoja sijoituksia, ne täytyy myydä ja mahdollisista luovutusvoitoista maksaa verot, jos niistä kertyvät varat haluaa sijoittaa osakesäästötilille.
On erittäin positiivinen pelinavaus, että osakesäästötili saadaan. Pienenä miinuksena on tuo tilille asetettava 50.000 € yläraja, joka siis ei sisällä osakkeiden osinkotuloja ja arvonnousua. Tokikaan tuo raja nyt ei peruskotitalouksissa ensimmäisenä vastaan tule.

On hyvin mielenkiintoista nähdä, mitä tulee tapahtumaan osakesäästötiliin liittyvissa kaupankäyntikuluissa.

Mitä ajatuksia osakesäästötili sinussa herättää?

---------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
--------------------------------------------------------------

Kommentit