Nuuksion kansallispuisto: Korpinkierros

Tervehdys! Kesälomien jälkeen monissa työpaikoissa on täysi vauhti taas päällä. Ennen lomia hiljenneet projektit aktivoituvat, mailiboksi täyttyy viesteistä, puhelinmyyjät tyrkyttävät kaikkea maan ja taivaan väliltä, erilaisia ja eri prioriteetin tehtäviä kertyy pöydälle. Koulut ja päiväkodit ovat myös taas auenneet. Ainakin itsellä on kaksi viimeistä viikkoa mennyt enemmän tai vähemmän töiden parissa. Onkohan tämä Suomen vakiintunut systeemi, jossa heinäkuu on aivan kuollutta yritysmaailmassa sittenkään optimaalisin ratkaisu? Päätimme keskellä hulabalooviikkoa, että teemme yhdessä perheenä jotain mukavaa, kunhan viikonloppu vain joskus koittaisia.

Kansallispuistot - Upeinta Suomea

Lukiessani kirjaa Miten elää ilman rahaa, jossa kirjailija raottaa neljän vuoden matkaansa ympäri maailmaa rahattomana ja luonnosta nauttien, minulla nousi moneen kertaan mieleen, miksi emme ole pitkään aikaan käyneet kansallispuistossa. Paras lähde tutustua Suomen 40:een toinen toistaan upeampaan kansallispuistoon on Luontoon.fi sivusto, jonka mukaan:

"Kansallispuistot ovat suuria luonnonsuojelualueita, joiden tärkeänä tehtävänä on turvata luonnon monimuotoisuus sekä antaa ihmisille mahdollisuus nauttia ja rentoutua luonnossa. Kansallispuistoissa on merkittyjä reittejä, luontopolkuja ja tulentekopaikkoja. Kansallispuistoissa voi myös yöpyä, sillä niissä on telttailualueita tai yöpymiseen tarkoitettuja rakennuksia. Lisätietoja löydät kunkin kansallispuiston omilta sivuilta."

Paljon tietoa Suomen kansallispuistoista. Luontoon.fi/kansallispuistot.

Helvetinjärvi Helvetinkoluineen on pohjoisin kansallispuisto, jossa itse olen käynyt, en siis kovin kaukana Etelä-Suomesta. Lähinnä on tullut käytyä Saaristomerellä, Kurjenrahkalla, Teijossa ja Nuuksiossa, johon päätimme nytkin suunnata. Ei muuta kuin vaimo, lapset ja eväät autoon ja menoksi!

Suomen kanssalispuistojen sijainti
Suomen kansallispuistot. Luontoon.fi/kansallispuistot.

Nuuksio - Korpinkierros (7 km)

Luontoon.fi sanoo Nuuksiosta seuraavasti:

"Viritä arkesi uudelle tasolle metropolin lähikansallispuistossa. Nuuksion luonnossa voit liikkua monipuolisesti: harrastaa työpäivän jälkeen tai kaupunkilomalla tai pakata repun reippaalle viikonloppuretkelle perheen kanssa. Nuuksion järvet, metsät, laaksot, suot ja kalliot tarjoavat täydellisen retkiympäristön. Piipahda myös Suomen luontokeskus Haltiassa tutustumassa koko Suomen luontoon." 

Tällä kertaa kohteeksi valikoitui Nuuksion Korpinkierros. Lähtöpaikaksi valitsimme Siikaniemen. 

Nuuksion Korpinkierros, Luontoon.fi

Perille päästyämme tajusin, että järjestelmäkamerani jäi tällä kertaa kotiin, mutta onneksi nykyajan kännyköissä on varsinkin valoisalla säällä kuvatessa aivan siedettävä kuvanlaatu.

Siikaniemen lähtöpaikalla oli kohtuullisen kokoinen parkkipaikka, joka hämmästykseksemme oli aivan täynnä autoja. Taisimme itse asiassa saada viimeisen paikan. Toki auto on mahdollista jättää myös tien viereen, joten siitä ei patikointi jää kiinni. Nopea vilkaisu autojen rekisterinumeroihin osoitti, että lähemmäs puolet autoista oli rajojen toiselta puolelta, idästä ja etelästä. Pitkä matka tulla nauttimaan Suomen luonnosta, samalla kun moni suomalainen ei käytä näitä ilmaisia kaikille tarkoitettuja palveluja koskaan.

Siikaniemi on yksi Nuuksion reittien lähtopaikoista
Nuuksio - Siikaniemen lähtöpiste.

Siikaniemestä pongasimme maastoon merkityt keltaiset vinoneliöt ja ei muuta kuin matkaan! Seitsemän kilometrin reitti odottaa. Sää on mukavan lämmin, mutta pilvinen, sadetta olisi varmasti luvassa. Meillä on ollut tapana ottaa mukaan tuhdit eväät, niin lapsetkin jaksavat reitistä suoriutua. Mitä pidempi kierros, sitä paremmat eväät.

Nuuksio Korpinkierros
Nuuksio - Korpinkierros 7 km.

Alkutaipaleesta tie on leveä ja meidät ohittaa muutama fatbike. Korkeuserojakin löytyy, on varmasti ajoelämys pyöräillä näissä maisemissa.

Korpinkierros Nuuksio
Leveät soratiet alkumatkasta.

Povaamamme sade iskee ennen puoltamatkaa, takaisin ei kannata enää kääntyä, ei sillä että aikoisimmekaan. Reitin varren lammet ovat tummine vesineen huikea elämys. Kelpaa istua evästämään.


Korpinkierros Nuuksio
Sade yllätti sillalla.

Korpinkierros Nuuksio
Lampi täynnä hienoja yksityiskohtia.

Leveät tiet muuttuivat loppua kohti leveiksi poluiksi. Osassa matkaa oli myös lyhyitä pätkiä kansallispuistojen kruunuja, pitkospuita. Saisi olla enemmänkin.

Korpinkierros Nuuksio
Kansallispuistoissa pitkospuut on SE juttu.

Koko reilun 7 kilometrin reitti kesti kahdella pitkähköllä pysähdyksellä noin 3,5 tuntia. Matkalla vastaan tuli niin suomalaisia kuin ulkomaalaisia nuoria pareja telttoineen, yksi suurempi kaveriporukka, tsekkiläinen (?) viisi henkinen perhe, muutama koiran kanssa matkassa ollut sekä vanhempi aasialainen pariskunta kamerat rinnuksilla ja hymy herkässä. Kaikki ulkomaalaiset tervehtivät kohdatessamme, suomalaisistakin suurin osa. Ei roskan roskaa luonnossa, vehreä puumeri ympärillä kaikkine raikkaine metsän tuoksuineen. Mieli lepää.

Kun istuimme autoon, ajatuksissa pyöri vain kaksi asiaa:

1. Suomi on käsittämättömän kaunis ja rauhallinen maa.
2. Miksi ihmeessä emme tee tätä useammin.

--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle 
Edellinen: Talousreformi  /  Seuraava: Kultalusikka suuhun lapselle
--------------------------------------------------------------

Kommentit