Perusasiat kuntoon 3: Säästäminen

Säästäminen

Aiemmissa blogiteksteissäni käsittelin korkoa korolle -ilmiötä ja aikahorisonttia sekä sijoittamista työkaluina kohti varallisuuden kasvattamista.

Tavalliselle palkolliselle yksinkertaisin tapa saada sijoitettavaa pääomaa on säästää sitä tavalla tai toisella palkkatuloista. Lottovoitto tai voittava ässäarpa osuu harvoille meistä kohdalle, mutta palkan riittävyyteen voimme itse vaikuttaa: mitä ja missä syöt, missä asut, minkälaisia vaatteita ostat, miten ylipäätään käytät rahaa, käytätkö luottokortteja jne...
Säästäminen, säästöpossu


"Tosi kiva maksaa tellit, lellit
sähkö, puhelin, puurot, vellit
vuokra, mätkyt, netti, velat
verot, korot, korkojen korot."
– Antti Tuisku, Rahan takii

Säästämisestä keskustelu ei ole helppoa

Säästäminen on aihe, joka aina kirvoittaa keskustelua, niin työpaikan kahvipöydässä kuin varsinkin netin keskustelupalstoilla, koska yksinkertaisesti ihmiset ovat erilaisia ja erilaisissa elämäntilanteissa. Se mikä on mahdollista toiselle, ei välttämättä ole mahdollista toiselle.

Toistuvaisargumentit joihin itse olen törmännyt ovat:
  1. Käärinliinoissa ei ole taskuja. Mitä sitä säästämään kun kaikki täältä kuitenkin joskus lähdetään ja koskaan ei tiedä milloin se noutaja omalle kohdalle tulee. Parempi vain nauttia itse ansaitusta rahasta nyt kun kerta voi.
  2. Hemmetin rasittavaa kun joku on pihi. Serkkuni kaima on niin saita että. Hän ei koskaan osallistu yhteisiin menoihin, mutta jos joku muu maksaa, niin aina on kyllä ottamassa vastaan kaiken mitä saa ja vähän päälle. Pesee kotona muovipussitkin.
  3. Helppo säästää kun on suuret tulot. Itsellä ei rahaa jää laskujen jälkeen kuin 10 euroa tai ei sitäkään.
  4. Työttömyyskorvauksesta ei paljoa säästellä.
Kaikissa näissä argumenteissa on puolensa ja yllättäviä asioita voi tapahtua ja tapahtuukin meille kaikille. Siksi toimeen pitääkin ryhtyä heti kuin mahdollista. Vaikka tavoitteena ei olisikaan taloudellinen riippumattomuus, on merkittävä jousto talouden yllätyksiin vain ja ainoastaan positiivinen asia. Itse tein pienimuotoisen talousreformin perheemme talouteen ja saimme kahden vuoden aikana 15.000 € sijoitusvarallisuuden kasvatettua 36.000 €:oon (kiitos myös vahvan kurssinousun). Kävin läpi kaikki kulumme ja karsimme kulutustamme merkittävästi. Ennen kaikkea, pistin kaiken ylijäävän säästöön kahdessa osassa: ensin palkkapäivänä tietty ns. varma summa ja ennen palkkapäivää viimeisenä iltana kaikki, mitä pankin käyttelytileillä oli, oli ne sitten muutamia kymppejä tai useampi satanen.

              // Hyviä säästövinkkejä löytyy Kaikkien Aikojen Säästövinkkilistalta.

Säästäminen kannattaa aina

Olennainen viestini on, että pienestäkin voi säästämisen aloittaa. Tärkeintä on aloittaa heti kun siihen vain pienikin mahdollisuus on. Alla olevassa Nordnetin säästölaskurilla tehdyssä laskelmassa vain 50 € kuussa muuntuu reilussa 30 vuodessa yli 100.000 €:ksi keskimääräisellä 8% vuotuisella tuotto-odotuksella, kiitos korkoa korolle -ilmiön.

Korkoa korolle säästölaskuri
Säästäminen itsessään on kaikessa yksinkertaisuudessaan kulutuksen lykkäämistä tulevaisuuteen:

"Jos luopuu tänään (ja huomenna) kahvikupillisesta, muutaman vuoden kuluttua voi ostaa auton. Jos säästöt laittaa pankkitilille, rahat riittävät käytettyyn Volkkariin. Jos sijoittaa osakkeisiin – ja mukana on sopivasti tuuria – pääsee valitsemaan, miellyttääkö silmää enemmän BMW vai Mersu.
Ei sijoittaminen sen kummempaa ole. Sijoittamalla vaurastuminen on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto."Pörssisäättö, Sijoittaminen - Opas uteliaille

Kulutuksen lykkäämisen lisäksi säästämisessä on kyse valinnoista. Poltanko tupakkaa vai enkö polta? Tilaanko Tekniikan Maailman vai enkö tilaa? Syönkö työpaikan ruokalassa vai otanko omat eväät? Menenkö lasten kanssa Korkeasaareen vaiko Nuuksioon?


Tyylikkään köyhäilyn taito säästäminen

Suuret tulot eivät takaa säästöjä - menot ratkaisevat

Kirjassa "Miten elää ilman rahaa" Tomi Astikainen kirjoittaa oivallisesti, että yleisesti tiedossa olevan toden "Ei ne suuret tulot vaan pienet menot" lisäksi pitäisi sanoa "Ei ne suuret materiamäärät vaan ne pienet tarpeet". Suomessa on nimittäin paljon myös todella hyvin tienaavia ja silti mitään ei jää säästöön. Jokaisella on luonnollisesti omat syynsä, Ilta-Sanomien artikkeli kertoo yhden tarinan, jossa elämäntilanteen muutos, Suomen ankara progressiivinen verotus ja toisaalta omat valinnat aiheuttavat taloudellisia haasteita hyvätuloiselle:

Tähän aiheeseen minun on tarkoitus palata blogissani vielä useaan otteeseen, mutta mielelläni kuulen miten sinä säästät? Kunnon penninvenytysvinkit jakoon.

*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Adlibris, Nordnet.*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
--------------------------------------------------------------

Kommentit