Perusasiat kuntoon 2: Sijoittaminen

Sijoittaminen

Tervehdys! Tänään on tarkoitus puhua hyvin ylätasoisesti sijoittamisesta ja avata vähän, mitä sillä itse asiassa tarkoitetaan. Aihealueesta löytyy kirjallisuutta kirjastosta metrikaupalla ja verkosta kilometritolkulla, joten perusasioihin pääsee kyllä suhteellisen helposti kiinni.

Sijoittaminen

Erittäin suositeltava aloittelijan tietopaketti on Pörssisäätiön laatima ilmainen Sijoittaminen - Opas uteliaille. Siinä on varsin kattavasti kerrottu perusasiat. Paljon kattavammin asioita on puolestaan käsitelty Ammattimainen sijoittaminen -kirjassa, jossa kuvataan koko sijoitusprosessi vaihe vaiheelta jäljitellen ammattimaisen sijoittajan päätöksentekoa.

Mitä sijoittaminen on?


Mitä sijoittaminen sitten on? Aina niin viisas wikipedia osaa kertoa, että sijoittamisella tarkoitetaan tavallisesti rahoitusinstrumenttien ostoa, hallussapitoa ja myymistä tarkoituksena tehdä voittoa. Näistä instrumenteista yleisimpiä ovat julkisen kaupankäynnin kohteena olevat pörssinoteeratut osakkeet. Muita sijoituskohteita ovat esimekiksi rahasto-osuudet, kiinteistöt ja raaka-aineet. Blogitekstissäni tarkoitan sijoitamisella nimenomaan osakkeiden ja rahastojen ostoa. 


Sijoittamisessa on kyse oikeasti hyvin yksinkertaisesta asiasta: järkevästä oman talouden hoitamisesta! Sijoittaminen nimittäin edellyttää säästämistä, säästää voit vain jos tulosi > menosi, jolloin taloutesi on hyvn tasapainossa. Säästäminen puolestaan on kulutuksen lykkäämistä tulevaisuuteen


"Jos luopuu tänään (ja huomenna) kahvikupillisesta, muutaman vuoden kuluttua voi ostaa
auton. Jos säästöt laittaa pankkitilille, rahat riittävät käytettyyn Volkkariin. Jos sijoittaa osakkeisiin – ja mukana on sopivasti tuuria – pääsee valitsemaan, miellyttääkö silmää enemmän BMW vai Mersu.
Ei sijoittaminen sen kummempaa ole. Sijoittamalla vaurastuminen on kokeilemisen arvoinen vaihtoehto."
- Pörssisäättö, Sijoittaminen - Opas uteliaille

Sijoittamisen riskit

Sijoittamisessa keskeistä on tavoiteltava tuotto sijoittajalle sopivalla riskitasolla. Riskillä tarkoitetaan sitä, että tavoiteltavaa tuottoa ei odotusten mukaan saavutetakaan, vaan jo sijoitettu pääoma pahimmassa tapauksessa menetetään kokonaan.

”Minulla on vain kaksi sijoitussääntöä:  
1. Älä koskaan häviä rahaa. 
2.  Muista aina sääntö no. 1.” 
– Warren Buffett

Monelle jo riskin pelkkä olemassaolo estää sijoittamiseen ryhtymisen, mutta täysin turhaan! Huolena on, että kurssiromahduksen sattuessa voi menettää kaikki rahansa. Yleensä tämä huoli hälventyy, kun perusasiat mitä itse asiassa oikein ollaan tekemässä on hallussa ja ymmärretään että riskiin voi itse vaikuttaa. Helpoimmin riskiä voi minimoida:
  • sijoittamalla pitkällä aikavälillä ja hajauttamalla ostot ajallisesti. Ostamalla osakkeita / rahastoja 10 vuoden aikana per kuukausi tai 3kk välein, osuu aikajaksolle niin kurssien nousuja kuin laskuja.
  • hajauttamalla sijoitukset useaan yhtiöön. Älä laita kaikkia munia yhteen koriin (esim. case Talvivaara tai kuten minä tein Nokian kanssa), jolloin todella voit menettää kaiken jos tämä yksi yhtiö päätyy konkurssiin. Kuinka todennäköisenä pidät että konkurssiin menee sekä Nokia, Neste, Fortum, UPM-Kymmene, Wärtsilä että Fiskars, Kesko, Finnair... Ymmärtänet mitä ajan takaa. Ja nämä esimerkit olivat vain suomalaisista yhtiöistä, hajauttaa kun voi maailmanlaajuisesti.
  • ostamalla vain sitä mitä ymmärtää: suoria osakeostoja tai rahastoja. Tavallisen säästäjäsijoittajan kannattaa suosiolla unohtaa velkavivut, shorttaukset ja käänteisesti indeksiä seuraavat ETF:t. Pidä oma sijoitussuunnitelmasi yksinkertaisena, niin sijoittaminen ei myöskään vie montaa minuuttia kuukaudessa.

Miten sijoittamisella voi vaurastua?

Pörssiyhtiöiden osakkeita myydään kauppapaikalla, jota kutsutaan pörssiksi. Kaupankäynti tapahtuu nykyään sähköisesti Internetin välityksellä ja osakkeen arvo (pörssikurssi), määräytyy päivittäin. Hintaan vaikuttaa esim. yhtiön tulevaisuuden näkymät, muutokset yhtiön tuotteissa, organisaatiossa, kilpailijoissa, lainsäädännössä ym. Kurssikehityksiä voit seurata ilmaiseksi esim. Kauppalehden sivuilta, joka näyttää kurssit 15 minuutin viiveellä. Voit myös avata Nordnetin kautta ilmaisen arvo-osuustilin, josta näet kurssit reaaliajassa. 

Kaikille suomalaisille tutun Nokian kurssikehitys on Kauppalehden sivujen mukaan ollut viime vuosina seuraavanlainen. Vuonna 2014 Nokian kurssi kävi alhaisimmillaan 3,00 €:ssa, kun se tällä hetkellä kuvion mukaan on noin 5,00 €. Toisin sanoen, olisit voinut ostaa vuonna 2014 esim. 100 kpl Nokian osaketta hintaan 3,00 € ja myydä osakkeet nyt 5,00 €:lla, jolloin olisit tehnyt myyntivoittoa 2 € per osake, yhteensä siis 200 € (ennen veroja).


Nokian osakkeen kurssikehitys 2014-2018
Nokian kurssikehitys 2014-2018, Kauppalehti.fi

Lisäksi Nokia on maksanut osakkeen omistajilleen osinkoa per osake alla olevan mukaisesti. Toisin sanoen, jos sinulla olisi ollut 100 kpl Nokian osakkeita 2014-2018, olisit saanut osinkoja yhteensä 100 kpl * (0,19 + 0,17 + 0,26 + 0,14 + 0,37) = 113 € (ennen veroja).

Nokian osale 2014-2018
Nokian osinko, Kauppalehti.fi

Sijoittajalla on täten mahdollista vaurastua kahdella tavalla ostaessaan osakkeita: arvon nousun kautta (osta halvalla, myy kalliilla) ja osinkojen kautta.


Aiemmassa postauksessani käsitelty Korkoa korolle -ilmiö toteutuu osakkeiden kohdalla niin, että osingot tai myyntivoitot sijoitetaan aina uudelleen, eli ostetaan lisää osakkeita, jotta seuraavina vuosina saat osinkoa myös näistä uusista osakkeista tai voit myydä ne ja saada myyntivoittoa, jotka edelleen sijoitat hankkimalla uusia osakkeita. Tätä toistetaan kunnes haluttu sijoitusvarallisuus on saavutettu ja tätä myöten taloudellinen riippumattomuus.

Realistinen vuosituotto pitkällä aikavälillä

Osakemarkkinat ovat keskimäärin pitkällä aikavälillä antaneet 8–10 prosentin tuoton vuodessa, ilman inflaation vaikutusta. Alla olevassa Pörssisäätiön ja eQ Pankin yhdessä laatimassa kuviossa Suomessa osakkeiden tuotto on ollut 10,7 % 1990-luvun alusta tarkasteltuna.

Inflaatio huomioiden ollaan eri lähteistä riippuen n. 5-6 % tasolla.

Osakkeiden vuosituotto 90-luvun alusta
Osakkeiden vuosituotto (OMXHCAP) 10,7% p.a. (Pörssisäätiö/eQ Pankki


Mitä huomioida aluksi? Osake- vai rahastosijoittaminen?

Kun olet tehnyt päätöksen, että haluat alkaa säästäjäsijoittajaksi, on tärkeää miettiä sijoitussuunnitelmaasi:
  • miten pitkäksi ajaksi haluat sijoittaa
  • minkälaisia riskejä haluat ottaa
  • minkälaisella alkupanostuksella voit sijoittaa
  • minkälaisella kuukausi- tai vuosisummalla voit sijoittaa
  • onko sinulla aikaa ja kiinnostusta sijoitustesi ja markkinoiden seuraamiseen
Osake- ja rahastosijoittaminen ylipäätään on viisainta tehdä pitkäksi ajaksi, vaikka osakkeet ja rahastot saa muutettua tarvittaessa rahaksi myös hyvin nopeasti. Pitkällä aikavälillä osakekurssit nousevat, mutta lyhyellä aikavälillä kurssit voivat heilahdella voimakkaastikin. Pitkällä aikavälillä myös korkoa korolle -ilmiö kasvattaa tuottoja huomattavasti.

Rahastosijoitus on sijoittajalle vaivattomampi vaihtoehto, koska rahastoyhtiö valitsee ja hoitaa sijoituskohteet ja jo pienelläkin summalla saa aikaan hyvän hajautuksen. Haastavinta sijoittajalle on löytää se itselle oikea sijoitusrahasto, vaihtoehtoja kun on lukemattomasti. Sijoitusrahastoa itsessään voi kuvitella yhdeksi suureksi rahakasaksi, jonka rahaston salkunhoitaja sijoittaa parhaaksi katsomallaan tavalla rahaston sääntöjen mukaisesti. Luonnollisesti salkunhoitaja ei tee tätä ilmaiseksi, myös rahastojen markkinointi maksaa, samoin rahastot perivät tyypillisesti pienen palkkion silloin, kun rahasto-osuuksia merkitään eli ostetaan ja myydään eli lunastetaan. Rahastot jaetaan karkeasti osake-, korko- ja yhdistelmärahastoihin. 

Suorat osakesijoitukset ovat rahastosijoituksen vaihtoehto. Jos siis haluat ostaa esim. Nokiaa, Fortumia, Nestettä, Outokumpua ym. niin voit sen tehdä kunhan sinulla on arvo-osuustili. Päätät siis itse mihin yhtiöihin sijoitat ja voit osakkeen omistajana vaikuttaa yhtiön toimintaan osallistumalla yhtiökokouksiin. Suorissa osakesijoituksissa on huomioitava, että hajautukseen menee enemmän aikaa, koska aivan pieniä osakesijoituksia ei kustannusten vuoksi kannata tehdä. Rajana on yleensä pidetty 500 tai 1000 euroa. 


Sijoittaminen

-----------------------------------------------------------------

Termit tutuksi

a) Arvo-osuustili ja arvopaperinvälittäjä?

Osakesijoittamisen aloittaminen vaatii arvo-osuustilin, jonne kirjataan osakeomistuksesi eli ns. arvo-osuudet. Luonnollisesti tarvitset myös pankkitilin, jolle osingot voidaan maksaa. Arvo-osuustilin avaaminen on yksinkertaista ja sen voit tehdä pankissa tai pankkiiriliikkeessä eli arvopaperinvälittäjällä. Välittäjien perimät arvo-osuustilimaksut vaihtelevat, mutta koska Nordnet on esimerkiksi säilytyskuluiltaan ilmainen, käytän sitä itse. Tein yksinkertaiset ohjeet, miten tili Nordnetissa avataan Näin pääset alkuun -blogitekstissä.

b) Osake ja osinko?

Osake on yhtiön omistusosuutta kuvaava, jälkimarkkinakelpoinen rahoitusinstrumentti erityisesti osakeyhtiöissä. Osakkeita ostetaan ja myydään pörssissä. Osinko on yrityksen omistajilleen jakama voitto-osuus, joka tavanomaisesti maksetaan kerran vuodessa sen jälkeen, kun yhtiön tilinpäätös on vahvistettu.

c) Ostaminen ja myyminen?

Osto- ja myyntitoimeksiannot voit toteuttaa helpoiten itse välittäjäsi verkkopalvelussa. Ne on mahdollista hoitaa myös pankin kautta puhelimitse tai paikan päällä.

d) Kulut ja verot?

Sekä osakkeiden ostosta että myynnistä menee välityspalkkio, lisäksi arvo-osuustilin pidosta voi olla kuluja. Osingosta menee pääomavero. Osakkeita myytäessä maksetaan myyntivoitosta luovutusvoiton vero.

-----------------------------------------------------------------

Miten saan arvo-osuustilin auki ja mistä?

Itse koen, että yksinkertaisinta on aloittaa avaamalla ilmainen arvo-osuustili Nordnetissa, vaikka tekemieni ohjeiden mukaan, jotka on julkaistu Näin pääset alkuun -blogitekstissäni. Aikaa siinä menee vain 3 minuttia. Oma sijoitusstrategiani nojaa vahvasti Nordnetin Superrahastoihin, koska varsinkin näistä Suomeen sijoittava passiivinen indeksirahasto on aidosti ja oikeasti OSTOKULUTON vaihtoehto. Kun tavoitteena on pitkän aikavälin säästäminen ja sijoittaminen, muodostuu kulujen osuus merkittäväksi kokonaistuoton kannalta. Siksi luonnollisesti paras vaihtoehto on sellainen, jossa kuluja ei ole vaan koko sijoituspääoma saadaan käyttöön.

Rohkeasti vain omaa varallisuutta kasvattamaan, onnea matkaan!


*Kirjoitus sisältää suosittelun palveluun: Adlibris, Nordnet.*
Takaisin blogiinLisätietoja blogin mainonnasta.

--------------------------------------------------------------
Seuraa blogia: Twitterissä @Eurotarkka // Blogit.fi // Bloglovin // Theblogjungle
--------------------------------------------------------------

Kommentit